IGRE MLADIH UMIVAJU STADIONE: U Novoj Varoši nastavak tradicije sportskih susreta sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Dragoljub Gagričić

26. 02. 2022. u 21:59

IZBOROM članova Organizacionog odbora 57. MOSI (Međuopštinske omladinske sportske igre) i rebalansom budžeta u Novoj Varoši su pre neki dan počele pripreme za amatersku manifestaciju krajem jula, koja će okupiti mladost sa tromeđe Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

FOTO: Privatna arhiva

Igre u gradu pod Zlatarom su u poslednje dve godine odlagane zbog epidemiološke situacije. Komitet MOSI uskoro će doneti odluku o terminu i pod kojim uslovima će sportisti nastupati.

Iako grad raspolaže terenima za nadmetanja u 15 disciplina, neophodna su ulaganja u rekonstrukciju borilišta.

- U budžetu smo 50 miliona dinara namenili za sanaciju sportskih terena, a tražićemo i pomoć države - ističe Radosav Vasiljević, predsednik Opštine. - Najviše posla biće na Gradskom stadionu "Branoševac", gde će se održati oko 50 odsto takmičenja. Ovde je neophodna zamena tartan podloge na atletskoj stazi, kao i radovi na fudbalskom terenu, svlačionicama, tribinama... Treba umiti i mini-terene u Naselju, pa borilišta na Zebinovcu i Šancu...

STADION "Branoševac" čeka doterivanje/FOTO: Privatna arhiva

Nova Varoš će četvrti put od osnivanja Igara dočekati sportiste, a ove su, kažu, dobili "na mišiće" u jakoj konkurenciji komšijskih gradova. "Opozicionari" ovoj ideji zameraju što dosad nije urađeno koliko se moglo, a sad se treba usredsrediti na organizaciju takmičenja, umivanje grada, brigu o parkinzima i pripremama ekipa. Domaćini će biti na muci da u jeku turističke sezone obezbede smeštaj i prevoz.

- U gradu na 1.000 metara nadmorske visine dugo neće početi građevinska sezona, pa zebemo da ne ostanemo "kratkih rukava": da potrošimo pare, a ne dobijemo terene (kao 2008. godine) koji su, najčešće, i glavni motiv za održavanje Igara - ističu protivnici ove ideje.

I sportisti i građani ukazuju da je ovom prilikom propuštena šansa da se atletska staza, duga 396 metara, produži za neophodnih tridesetak metara i zadovolje standardi za trku na 400 metara. Dosta mastila i papira se minulih godina potrošilo na podsećanje da su izvanredni prirodni uslova u ovdašnjoj "vazdušnoj banji" za razvoj atletike i otvaranje atletskog centra, što bi doprinelo razvoju sportskog turizma na Zlataru.

Iako su špartale delegacije sportskih saveza iz Beograda i nudile novac - sve je palo u vodu. Odgovor je da, navodno, nema prostora: na severnoj strani Gradskog stadiona je magistrala, a na južnoj tribina...

Domaćini 58. MOSI biće Kolašin, a za dve godine Užice.

ČETE ENTUZIJASTA

MOSI se, kažu, oduvek pamte po tome što su iza njih ostajali umiveni gradovi, uređeni i novi sportski tereni, novi klubovi, čete entuzijasta, prijateljstva, rekordi...

TARTAN ZA "ELEKTRIJADU"

STADION "Branoševac" izgrađen je 1964. godine i u više navrata je rekonstruisan. Tartan stazu, što je bila retkost u kraju, dobio je za Igre EPS-a 1990. godine - podseća Grozdan Bogdanović, penzioner, tadašnji predsednik Organizacionog odbora "Elektrijade".

Pogledajte više