BERLIN DOMAĆIN OI 2036? Glavni grad Nemačke želi da obeleži stogodišnjicu "nacističkih" Igara, Rusi se suprotstavljaju

Novosti online 28. 12. 2021. u 16:19

IAKO Međunarodni olimpijski komitet još nije raspisao zvanični konkurs za domaćinstvo Igara 2036, u javnost je procurelo nekoliko gradova koji spremaju kandidaturu ili bar razmišljaju o njoj. Među njima je i Berlin, koji je 1936. organizovao Igre pod pokroviteljstvom nacističkog režima na čelu sa Adolfom Hitlerom.

FOTO: EPA

Berlinci navodno žele da pokažu koliko se Nemačka promenila na bolje u odnosu na mračni nacistički period. Ta želja Nemaca ide čak toliko daleko da se razmišlja i o zajedničkoj kandidaturi sa Tel Avivom.

Na ovu inicijativu momentalno je odgovorila Rusija!

- Moramo se takmičiti za domaćinstvo Igara 2036, cela zemlja mora imenovati dostojnog kandidata - izjavio je u utorak zamenik ruskog premijera Dmitrij Černišenko.

Izborni proces će voditi Olimpijki komitet Rusije i ministarstvo sporta. Još pre najave Berlina da će se kandidovati - samostalno ili u paru sa Tel Avivom - ruski gradovi Sankt Peterburg i Kazanj pominjali su se kao mogući ruski kandidati.

U međuvremenu, interesovanje su pokazali i Vladivostok, Rostov na Donu, ali i Soči, domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. godine.

Rusija je do sada bila domaćin jednih letnjih (Moskva 1980) igara i već pomenutih zimskih 2014. u Sočiju.

Domaćin letnjih olimpijskih igara 2024. godine je Pariz, četiri godine kasnije najbolje sportiste sveta ugostiće Los Anđeles, a 2032. Brizbejn. Austrlaijski grad postao je prvi koji je domaćinstvo dobio po novom sistemu koji je MOK uveo kako bi se izbegle malverzacije tokom glasanja - kojih je bilo i previše u prethodnim ciklusima.

Kandidature za domaćinsto LOI 2036 najavili su, ili se očekuje da to urade, Istanbul, Džakarta, Odesa, indijski Ahmedabad, Kaosijung iz Kineskog Tajpeha, Peking i još 11 gradova u Kini (?), a očekuje se i više udurženih kandidatura: Firenca-Bolonja, London-Birmingem-Liverpul-Mančester, Hongkong-Makau-Guandong, šest gradova Kanade (Montreal, Toronto, Otava, Vankuver, Viktorija, Kvebek siti), četiri najveća grada Meksika (Meksiko siti, Gvadalahara, Tihuana i Monterej)...

BONUS VIDEO - Novak Đoković na ulici u Beogradu igrao tenis po kiši

Pogledajte više