CILJ JE DRUGA RUNDA: Podmlađena reprezentacija startuje sutra u Liriji, protiv Poljske

S. K.

02. 12. 2021. u 11:30

KOLIKO može podmlađena Srbija na SP u Španiji? Odgovor ćemo dobiti možda već posle sutrašnjeg (20.30) prvog meča sa Poljskom u Liriji.

FOTO: RSS

Izabranice Uroša Bregara su u grupi B i, osim sa Poljakinjama, igraju sa Kamerunkama i Ruskinjama. Prve tri selekcije idu u drugu fazu, a naša grupa se ukršta sa grupom A, u kojoj su: Francuska, Crna Gora, Slovenija i Angola.

Naše dame su na Pirineje otputovale juče preko Ciriha za Valensiju, gde će biti smeštene, a utakmice će igrati u 25 kilometara udaljenoj Liriji. I dok su se Srpkinje smeštale u hotel i spremale za trening, u Trovijahi su sinoć Španija i Argentina otvorile 25. SP, na kojem titulu brani Holandija.

Na šampionatu prvi put učestvuju 32 selekcije, koje su podeljene u osam grupa. U drugoj fazi formiraće se četiri grupe, a prve dve igraće četvrtfinale. Najuspešnije selekcije na svetskim prvenstvima su Rusija sa 11 i Norveška sa 10 medalja. Srbija, kao naslednica Jugoslavije, ima sedam medalja - jedno zlato, četiri srebra i tri bronze. Od kada je samostalna samo se jednom pela na pobedničko postolje, 2013. u Beogradu, kada je bila druga, iza Brazila.

Srpkinje su pre dve godine u Japanu bile šeste. Iz tog tima će u Španiji igrati šest igračica: Jovana Risović, Ana Kojić, Jovana Stoiljković, Jovana Jovović, Kristina Liščević i Anđela Janjušević. Novi selektor je podmladio tim i zbog toga je prvi cilj plasman u drugu fazu SP.

Umereni optimizam krasi jednu od najiskusnijih Jovanu Stoiljković:

- Bio je kratak period za pripreme, ali mislim da smo uradili sve dobro i da smo uspeli da sve uklopimo i spremimo taktiku za početak prvenstva. Mlade devojke su se baš dobro uklopile, bile smo tu da im pomognemo i olakšamo im adaptaciju. Stvarno su se trudile, kvalitetne su i smatram da je sve to dobro prošlo. Atmosfera je zaista dobra, sve devojke su maksimalno koncentrisane, naporno smo radile.

Srpkinje prvo igraju sa Poljskom, a potom sa Kamerunom i Rusijom.

- Svi znamo koliko je start sa Poljakinjama važan. Verujem da će devojke dati svoj maksimum i da će se boriti na terenu, tako da očekujem pozitivan ishod. Kamerun igra drugačiji rukomet u odnosu na evropski i biće nam potrebno malo vremena da se prilagodimo. Rusija je dosta podmladila reprezentaciju, ali znamo da su velesila. Mi ćemo dati maksimum, idemo korak po korak i nadam se da ćemo iz utakmice u utakmicu rasti i napredovati.

Pogledajte više