VIŠA SILA JE HTELA DRUGAČIJE: Sportisti kojima su povrede uništile snove

Grujica Kelić

28. 10. 2021. u 13:24

RETKO koji sportista ima sreću da ga povrede potpuno zaobiđu tokom karijere. Postoji ono uvaženo pravilo da su one sastavni deo sporta.

Foto arhiva VN

Međutim, neretko se dešava da upravo teške i velike povrede "unakaze" obećavajuće karijere mnogih asova, posle kojih ti isti ne mogu da zasijaju punim sjajem, pri čemu u sportskim istorijskim udžbenicima stoji večito pitanje - šta bi bilo da je bilo drugačije?

Prvi, a možda čak i najpoznatiji primer u savremenom dobu jeste slučaj Derika Rouza. Momak koji je projektovan i smatran za legitimnog naslednika najvećeg svih vremena, Majkla Džordana, a ujedno i najmlađi igrač koji je osvojio nagradu za MVP NBA lige 2011. godine (imao 22 godine) i pod čijim nogama se nalazio košarkaški svet je za vreme prve plej-of utakmice protiv Filadelfije u sezoni 2011/2012. prilikom skoka pokidao prednje ukrštene ligamente kolena zbog čega je sa parketa odsustvovao više od godinu dana. Nakon povratka, više nikada nije povratio prvobitnu formu, a pritom su se povrede ređale jedna za drugom. Danas je Rouz i dalje u NBA ligi, trenutno član Njujorka i samo na trenutak ponovo bljesne.

Pogotovo u košarci postoji bezbroj sličnih primera. Jedan od svežijih je i najbolji kineski košarkaš svih vremena, Jao Ming, koga su baš povrede u 30. godini oterale u prevremenu penziju. Kineski džin sa staklenim nogama se u periodu od 2005. do 2010. mučio sa učestalim povredama levog stopala koje su se stalno obnavljale. Prvi pik drafta iz 2002, za koga je legendarni Šekil O'Nil rekao da je mogao da bude u prvih pet najboljih centara svih vremena, odigrao je celu svoju karijeru u Hjustonu, koji je u to vreme podsetio na igre iz šampionske generacije Hakima Olajdžuvona, ali za više od nekoliko plej-of nastupa, nije se moglo. Danas je Ming predsednik Košarkaškog saveza Kine.

Foto arhiva VN

 

Pogledom malo dalje u prošlost, treba istaći imena Grenta Hila i Penija Hardaveja. Hil se na nebu najjače košarkaške lige sveta pojavio po prvom Džordanovom penzionisanju i po potezima i igri je delovalo da je nova zvezda rođena. Mmeđutim nakon šest izuzetnih godina, problemi sa skočnim zglobom leve noge su se pojavili. Hil je od 2000. godine i prelaska u redove Orlanda pa sve do kraja karijere imao problema sa zglobom, zbog čega mu je u jednom trenutku i život bio u opasnosti nakon što je dobio infekciju posle operacije (šest meseci pio antibiotike).

Čovek koji je mogao da se poistoveti sa Hilom bio je Peni Hardavej, za koga su doktori na kraju karijere rekli da je prosto rečeno bio predodređen za povrede. Nakon povrede hrskavice u kolenu, Hardavej nikada nije mogao da se vrati igrama koje je prikazivao tri sezone u Orlandu kada je u tandemu sa Šekom dominirao ligom. Po ličnom priznanju, tokom gotovo čitave karijere je trpeo velike bolove, pa onda i ne čudi što mu je karijera otišla nesrećnim putem.

Postoji bezbroj sličnih priča i u fudbalu. Od novijih u tu kategoriju bez premca spada krilni napadač Barselone Usman Dembele, koji je od dolaska u redove katalonskog giganta, 2017. godine pa do dana današnjeg doživeo 36 povreda, a tek mu je 23 leta! Ruku na srce, dosta toga je i do Dembeleovog nesportskog načina života koji mnogi ističu. Velike pehove su doživljavali i engleski fudbaleri novije generacije pre svih Džek Vilšir, Endi Kerol i Danijel Staridž, koji nisu uspeli da opravdaju velika očekivanja nacije. Kapiten Dortmunda Marko Rojs je bio na prinudnom "hlađenju" takođe dvocifren broj puta iz koga razloga verovatno i nije uspeo da karijeru napravi u nekim od najvećih svetskih klubova. Španski majstor sa loptom, Santi Kazorla je bio veoma blizu da zbog fudbala izgubi stopalo pošto se nakon jedne povrede noge pojavila gangrena zbog koje se tek posle više od tri godine vratio igranju.

Britanski teniser, Endi Marej jeste stigao do vrha belog sporta, ali je cena za to bila previsoka. Član "fantastične četvorke" muškog tenisa je 2016. godine igrao bez predaha ne bi li stigao do prvog mesta na ATP listi. Na kraju je to i uspeo, ali velika potrošnja i sezona bez pauze ga je koštala ozbiljne povrede kuka zbog čega je morao da ugradi veštački. Marej je danas 172. teniser sveta i praktično pred odlaskom u penziju. Povrede su uništile i Argentinca, Huana Martina del Potra koji se tokom gotovo čitave svoje karijere borio sa povredom ručnog zgloba, međutim, snagom volje je često znao da napravi povratke. Ipak, povrede su ga nadjačale jer je popularni Delpo danas daleko od ozbiljnog tenisa.

Foto arhiva VN

 

TRIPKOVIĆ, ARANITOVIĆ

NAŽALOST, slične sudbine nisu zaobišle ni domaće sportiste. U košarkaškom svetu je svima dobro poznat Uroš Tripković kao prototip povredama osakaćen sportista. Fenomenalni šuter je zbog učestalih problema morao da karijeru prekine u 28. godini. Aleksandar Aranitović je od jednog od najtalentovanijih košarkaša iz svoje generacije i čoveka koji je proglašen za MVP fajnal fora juniorske Evrolige koju je 2014. osvojio u dresu Crvene zvezde, došao do prosečnog košarkaša daleko od očiju košarkaške javnosti u malo poznatoj litvanskoj ekipi Džukiji.

MONIKA I MANIJAK, TRAGEDIJA NURIJA...

BILO je i situacija kada su nepromišljeni potezi pojedinaca mnogo koštali. Zauvek će se prepričavati 30. april 1993. kada je na turniru u Hamburgu opsesivni obožavalac Štefi Graf ubo nožem u kičmu Moniku Seleš. Bivša prva teniserka sveta je u tom trenutku bila na vrhuncu karijere, ali su i uprkos potpunom i brzom fizičkom oporavku, psihički problemi ostali sa njom. Praktično joj je tog dana stavljena tačka na obećavajuću karijeru. 1993. godina je bila pogubna i za nekadašnjeg Zvezdinog košarkaša Slobodana Jankovića, koji je tada u dresu Panioniosa iznerviran sudijskom odlukom nepromišljeno glavom udario u konstrukciju koša i na mestu ostao nepokretan. Život se bezobrazno poigrao sa mladim fudbalerom holandskog Ajaksa, Abdelakom Nurijem, koji je jula 2017. sa samo 20 godina za vreme jednog od pripremnih mečeva pred početak sezone, doživeo srčani udar i oštećenje mozga. Posle tri godine se probudio iz kome i njegov potpuni oporavak je gotovo nemoguć. Smatran je za jednog od najtalentovanijih produkata Ajaksove škole.

Pogledajte više