PRVI MOTOR IMAO SA ČETIRI GODINE: Francuz Kvartararo postao treći najmlađi šampion sveta u kraljevskoj klasi Moto GP

Novosti online 25. 10. 2021. u 18:39

VOZAČ Jamahe Fabio Kvartararo u nedelju je postao prvi Francuz koji se okitio titulom svetskog šampiona motociklizma.

Foto AP

Momak iz Nice time je postao treći najmlađi prvak u kraljevskoj klasi, sa 22 godine i 187 dana (ispred su jedino Mark Markez i Kejsi Stoner). Ujedno i prvi čovek koji je osvojio titulu od 2012. godne a da ne dolazi iz Španije.

Želju za trkanjem od najranijeg detinjstva usadio mu je otac Etijen, inače bivši francuski šampion u kategoriji 125 kubika, koji mu je sa četiri godine poklonio motor.

Meteorski uspon, i titule u juniorskim šampionatima 2013. i 2014. godine, kupile su mu kartu za ulazak u moto 3 i moto 2 kategorije. Iako su pehari izostali, to nije smetalo razvojnom timu Jamahe da ga angažuje za sezonu 2019, a kada je naredne, iz tima otišao Valentino Rosi, verovatno nisu ni slutili da su "uboli bingo". Upravo je Đavo (nadimak dobio po logu na kacigi) prekinuo predugu sušu japanske ekipe i doneo joj prvu titulu još od 2015.

Kvartarao je poznati ljubitelj mode, pa je tako angažovan kao maneken brenda "Dolče i Gabana", a u slobodno vreme voli da odigra i po koju partiju golfa. Veliki je prijatelj sa svojim zemljacima iz Formule 1 Estebanom Okonom i Pjerom Gaslijem. 

BONUS VIDEO -

Pogledajte više