KO JE MARIJA PAVLOVIĆ? Žena kojoj su sportisti, naši heroji iz Tokija, zdušno odali počast

Dragana Matović

16. 09. 2021. u 11:40

SAVETI pravih ljudi u pravo vreme često su bili presudni za ostvarivanje vrhunskog sportskog rezultata. Marija Pavlović pomaže sportistima da ostvare svoje snove.

Foto: Privatna arhiva

Kada je na Olimpijadi u Tokiju Damir Mikec osvojio srebro u streljaštvu rekao je: "Nju posebno da istaknete!" Bila je i kraj taekvondo heroina Tijane Bogdanović i Milice Mandić, dok su slavile medalje. Zaslužna je i za dve medalje na Olimpijadi u Rio de Žaeneiru.

Specijalista medicinske psihologije Marija Pavlović ima bogato iskustvo u radu sa najboljim sportistima. Počela je kao volonter 2002. u Omladinskom pogonu FK Crvena zvezda. Sarađivala je sa Dušanom Dačićem, selektorom reprezentacije srpske karate unije, a od 2007. i sa Teniskim savezom Srbije i Fed kup timom Srbije. Već 14 godina radi sa taekvondistima u klubu "Galeb" odakle su Milica Mandić i Tijana Bogdanović, a u poslednje vreme radila je i sa Damirom Mikecom, Andreom Arsović i ostalima. Stručni je saradnik Olimpijskog komiteta Srbije. Kao najznačajniju, naša sagovornica izdvaja saradnju sa Draganom Jovićem, glavnim trenerom i osnivačem TK "Galeb" i tvorcem brojnih olimpijskih, svetskih i evropskih šampiona.

- Ova saradnja obojena je posebnim motivima i emocijama - kaže nam Marija Pavlović. - Galetova vizija razvoja sporta je kao putokaz i inspiracija. Zajedno smo pravili pionirske korake u sportskoj psihologiji i gradili poverenje sportista.

Nije lako sportistima objasniti da se kod psihologa ne ide po kazni. Psiholog može mnogo da pomogne onima koji imaju problem sa takmičarskom tremom, osećaju da im nedostaje samopouzdanja, imaju poteškoća da se u pravom trenutku fokusiraju na bitne stvari tokom treninga i utakmica, osećaju da gube motivaciju i onaj entuzijazam koji su nekada imali ili se oporavljaju od povreda.

Foto: Privatna arhiva

 

- Postoje razne predrasude, tako da se većina sportista tokom prvog susreta sa psihologom oseća nelagodno - kaže Marija Pavlović. - Naime, ako je i jedna karakterna crta anatema sportiste to je slabost. Rad sa psihologom poistovećuje se sa idejom da je taj neko slab i nesiguran. Ovakva interpretacija, međutim, nije na mestu.

Sportisti koji su se vratili sa medaljama iz Tokija ne kriju da im je pomoć Marije Pavlović mnogo značila. Na pitanja sa kojim dilemama su se suočavali i kako im je pomogla da ih prevaziđu, Marija Pavlović nam nije dala odgovore.

- Etički kodeks mi to ne dozvoljava - kaže nam. - Sa sportistima nastojim da izgradim odnos poverenja, koji ni na koji način ne sme da bude kompromitovan. Njihovo javno iznošenje značaja rada sa psihologom treba da doprinese svesti da rad sa nama ne znači slabost.

ISKUSTVO PORAZA

NA pitanje kako se sportisti nose sa porazima, Marija Pavlović odgovara:

- Poraz je iskustvo koje usmerava dalji rad i nudi obilje informacija u kom smeru treba dalje da se razvijate.

Olimpijske igre u Tokiju dešavale su se u specifičnim okolnostima. Olimpijsko selo je bilo izolovano, oivičeno visokom ogradom. Sportistima je bilo zabranjeno da izlaze izvan sela i označenih takmičarskih objekata. Testiranja su bila svakodnevna, maske obavezne.

- Činjenica je da je pandemija svim sportistima i sportskim radnicima donela prekid, a potom i prilagođavanje do tada ustaljenih rutina, novim zahtevima realnosti - objašnjava Marija Pavlović. - Treninzi, putovanja i takmičenja prethodne godine odvijala su se u izmenjenim okolnostima i najčešće bez prisustva publike. Odlaganje Olimpijade sportistima je poremetilo planove, kao i rokove postavljenih ciljeva. Njihova prva reakcija bila je nezadovoljstvo, pa šok i razočaranje. Morali su da se prilagode izmenjenim okolnostima. Imali su faze uspona i padova. Teško su dostizali formu, jer nije bilo takmičenja. Ponosna sam da smo sve ove faze uspešno prošli, reorganizovali se i pronašli motiv i energiju da izdržimo do kraja.

Sportiste Marija upućuje kako da se prilagode i fokusiraju na zadatak.

Foto: Privatna arhiva

- Pobedu uvek držimo u perspektivi - kaže ona. - Mentalna priprema ne dešava se neposredno pred takmičenje. Psihološka priprema za "velika dela" je svakodnevni, svrsishodan i kontinuiran rad na treninzima, takođe i kroz struktuiranu fizičku i kondicionu pripremu, kao i rad sa psihologom na širokoj lepezi tema. Uloga sportskog psihologa mora da bude diskretna i upečatljiva i u kontekstu odnosa trenera i sportiste. Trener je osoba koja kroz razvojni rad daje pečat integritetu ličnosti sportiste, a psiholog treba odgovorno da radi u senci ovog odnosa.

STRAH OD NEUSPEHA

- OSNOVNI problemi zbog kojih se najčešće angažuje psiholog su trema i strah od neuspeha - kaže Marija Pavlović. - Ti problemi se najčešće vezuju za takmičarsku situaciju, odnosno uzrok problema nalazi se u takmičenju. To je pogrešno viđenje. Takmičenje nije uzrok, već povod, odnosno provokativni faktor. Uzroci su raznorodnog porekla i to definiše način razrešenja simptomatskih ispoljavanja.

Rad sa sportistima i saradnja sa trenerima za Mariju je svakodnevni izazov.

- Ne smem da izneverim njihovo poverenje, moram da im pružim tačnu i potrebnu informaciju, da odgovorno analiziram i korigujem zadatke i intervencije - da budu primerene situaciji i da dovedu do pozitivnih pomaka u smislu realizacije njihovih sposobnosti u uslovima takmičarskog pritiska - govori nam. - Psihološka briga o sportistima mora biti prilagođena uslovima sportskog konteksta, da bi dala pozitivan efekat. Rad psihologa ima svoje "cikluse" i svi su jednako značajni. Ciklus podrazumeva obradu mnogobrojnih tema, obzirno i konstantno analiziranje učinjenog i kontinuitet komunikacije sa trenerom, kao integrišućim faktorom kompletnog procesa.

Foto: Privatna arhiva

 

Na pitanje da li se šampion rađa ili postaje, naša sagovornica odgovara:

- Za određene sposobnosti neophodna je biološka predispozicija, ali ona nije dovoljna sama po sebi. Neophodna je i stimulativna i bezbedna sredina za razvoj. Porodica je osnova za razvoj bazičnog osećanja sigurnosti, a potom je ličnost i kapacitet trenera od presudnog značaja za kreiranje uslova za rast i iznalaženje rešenja za brojne unutrašnje i spoljašnje prepreke koje nas čekaju na putu šampionskih dostignuća.

Pogledajte više