ODBOJKAŠKI TRENER BERNARDO REZENDE O DOLASKU NA KLUPU FRANCUSKE: Skromnost, ego je zamka

Đ. S.

06. 09. 2021. u 20:39

ŽIVOTNE lekcije velikana trenerskog posla. Čuveni Bernardo Rezende (62), selektor francuske reprezentacije, dao je intervju za sajt Evropske odbojkaške konfederacije (CEV) u kojem je objasnio svoje viđenje trenerskog posla.

FOTO: CEV

Šta je rekao Loranu Tiliju kada ga je zamenio posle osvajanja Olimpijskog zlata, ali i zašto se vratio reprezentativnoj odbojci, posle pet godina pauze i osvajanja svega što se moglo osvojiti sa selekcijom Brazila.

- Jedna stvar koju sam naučio posle 2016. je da kada nešto voliš, ne prestaješ to da radiš. Nedostajao mi je taj osećaj. Nisu samo mečevi, intervjui, treninzi. Stvar je u učenju, obožavam to da radim - iskreno je priznao trofejni stručnjak i otkrio svoje prve korake u timu Francuske. - Jedina stvar koju sam rekao reprezentativcima Francuske kada sam došao, jeste da nisam bolji od ostalih. Ovo su olimpijski šampioni. Samo sam na sceni više vremena. Pokušaću da donesem iskustvo. Sva eksponiranost kroz koju prolaze sada, kada su najbolji na svetu, to se dešavalo i drugima, viđao sam to ranije. Savetovao sam ih da budu skromni.

Naglašava da skup kvalitetnih pojedinaca ništa ne znači ako ne postoji zajedništvo.

- Ego je zamka. Ego je neprijatelj. Odbojka je timski sport. Niko ne radi ništa sam. Video sam mnoge velike generacije koje su imale problem da donesu rezultate zbog ega - istakao je čuveni Brazilac.

SIN KAO BRAT

BERNARDO je u nacionalnom timu Brazila dugo trenirao sina Bruna.

- Moj sin Bruno mi je kao brat, kao mentor. Trenutno on je više meni mentor nego ja njemu. Bruno je najbolji lider kojeg poznajem. Ako jedan dan bude želeo da bude trener, biće najbolji - ponosno je poručio legendarni trener.

Rezende je na klupu Francuske seo odmah po završetku OI u Tokiju, na kojima su "petlovi" stigli do prvog odličja u istoriji muške odbojke, i to zlatnog pod vođstvom Lorana Tilija.

- Zvao sam ga i pitao ga da li želi da ostane i da se bori za odbranu titule. To je bilo njegovo mesto, ne moje. Ali, rekao mi je da je gotov. Upoznat sam tom situacijom, takođe, poručio sam mu da će možda zažaliti zbog toga. Pričali smo kao ljudi koji razgovaraju o životu, ne kao treneri - otkrio je Rezende.

Pogledajte više