BIO JE KRAJ DALJINA: Legendarni srpski atletičar Nenad Stekić sahranjen u Aleji zaslužnih građana

S. KRSTOVIĆ

21. 07. 2021. u 17:00

NENAD Stekić ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj atletici. Od nebeskog skakača u Medija centru FK Crvena zvezda oprostili su se njegova porodica, prijatelji, sportske legende.

FOTO: M. Vukadinović

O Steki su govorili da je bio romantičar, da se borio sa daljinama, da je bio pravi prijatelj, uvek spreman da posavetuje i pomogne. Simbol crveno-bele porodice i naše atletike sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju, uz pesmu Bitlsa "Yesterday".

Svi su podsetili da je u Zvezdu došao sa 12 godina, da je prvo bio skakač uvis, dok ga legendarni trener prof. Aleksandar Marinković nije prebacio na dalj. Pamti se njegov evropski rekord (8,45) postavljen na predolimpijskom mitingu 25. jula 1975. u Montrealu.

Bio je pet godina prvi na listi najboljih skakača sveta, niko kao on nije leteo 144 puta preko osam metara. Po završetku karijere bio je sekretar ASS i generalni direktor SD Crvena zvezda. Prošle godine dobio je Nagradu za životno delo SD Crvena zvezda.

- Velika je, nemerljiva njegova zasluga zašto je Zvezda postala najvoljeniji klub na ovim prostorima. Ljudi su ga brzo zavoleli, a jedan čovek, Aleksandar Marinković, otkrio je u njemu ono što će ga vinuti u vrh kraljice sportova - istakao je predsednik AK Crvena zvezda Srđan Rašković.

Veselin Jevrosimović, predsednik SAS, istakao je da je Stekić jedan od najvećih skakača udalj svih vremena i da će njegovo ime biti upisano zlatnim slovima u istoriji "kraljice sportova":

- Stekić je po sopstvenim rečima tokom karijere jurio daljine, testirao granice ljudskih mogućnosti, jer je želeo da bude najbolji na svetu. Medalje su mu bile manje bitne od probijanja granica. Ovakvo romantično gledanje na ciljeve u sportu verovatno ga je omelo da ostvari još veću zbirku medalja, verovatno sa zlatnim sjajem.

Predsednik SD Petar Škundrić naglasio je da je Stekićeva smrt duboko potresla sve u Srbiji:

- Nenad je gradio slavu i autoritet Crvene zvezde, ali i celokupne javnosti. Ugašena je najsjajnija zvezda srpske atletike... Sportski rezultat Nenada Stekića, njegove ljudske vrednosti trajna su vrednost naše i evropske kulturne baštine.

Od Stekića se oprostio i Milorad Jovančević, koji je naglasio da je Nenad plenio harizmom, vedrinom, da je bio nesebičan:

- Bio je kolekcionar i poznavalac slikarstva. Osim što je pevao i svirao, izuzetno je poznavao muziku, imao jednu od najboljih kolekcija gramofonskih ploča u Jugoslaviji.

ACIĆ: ZVEZDA UVEK NAJPREČA

OLGA Acić, počasna predsednika AK Crvena zvezda, poslala je pismo u kojem je naglasila:
- Otišao je na dan 26. juniorskog EP, a svoje prve korake načinio je upravo na EP za juniore 1970, kada je skokom 7,75 m osvojio bronzu. Sudbina ili slučajno. Uvek je imao osmeh na licu, svi su ga voleli. Steka je bio vrlo brz na 100 m (10,45) pa je trčao i štafetu. I zamislite 1983. kao evropskom rekorderu nije mu smetalo da skače za drugu ekipu kako bi Zvezda bila prva i druga na državnom prvenstvu. Neponovljiv uspeh. Nema ga više, ostala je legenda i evropski rekord od 8,45 m.

Pogledajte više