ŽIKICA MILOSAVLJEVIĆ ZA NOVOSTI: "Nikad ne sumnjam sebe"

S. KRSTOVIĆ

04. 07. 2021. u 10:00

LEGENDARNO krilo naše rukometne reprezentacije Žikica Milosavljević smatra da nije pogrešio što je igračku karijeru okončao u 42. godini. Ne vidi sebe ni kao trenera početnika, već kao borca spremnog da istraje u svojim namerama.

FOTO: RSS

Ponosan je što je Crvena zvezda, koju je preuzeo početkom prošle godine, ostala u Superligi i što kao pomoćnik selektora Tonija Đerone učestvuje u stvaranju jedne nove, moćne Srbije.

Mada je mogao da se vrati u crveno-beli tabor mnogo ranije, poziv je prihvatio kada se nekadašnji šampion borio za opstanak u srpskoj eliti. Pre Zvezde trenirao je Živnicu (Konjuh) i Lokomotivu (Brčko) iz Bosne i Hercegovine.

- Bilo je poziva i ranije, ali sam smatrao da nije pravi trenutak, jer sam želeo prvo da završim Visoke strukovne studije odsek za rukometnog trenera. Sa tom školom dobio sam drugi pristup, jer je sport zaista promenio tehnologiju. Kada sam stekao znanje i iskustvo tek tada sam prihvatio poziv bez obzira na to što je Zvezda bila u veoma teškoj situacija. Ali, velika je čast biti strateg crveno-belih - priča, za "Novosti", Žikica Milosavljević (49).

Žikica smatra da nije pogrešio što po završteku karijere nije odmah seo na užarenu klupu:

- Prelaz sa terena na klupu nikad nije lak. Međutim, nikad nije kasno. Završio sam studije i mislim da će rezultati da dođu kao produkt svega što sam uložio u sebe.

Nijednog trenutka se nije pokajao što je Zvezdu preuzeo u njenim najtežim trenucima.

- Cilj koji smo zacrtali da ostanemo u Superligi je ispunjen. Bili smo na korak da igramo plej-of, ali je plej-aut verovatno bila naša realnost. Međutim, nismo se libili da igramo hrabro protiv najjačih ekipa. Okrenuli smo se mladima, jer smo gradili tim. A neiskusnu ekipu nije lako trenirati, jer je sklona usponima i padovima. Srećom, momci su izgarali, uvek je neko bljesnuo. Uspeli smo i da napravimo bazu za novu sezonu. Sada smo dobili generalnog sponzora "Grundfosa", doveli šest igrača, tako da ćemo biti mnogo konkurentniji.

Milosavljević sadašnju ligu ne želi da upoređuje sa danima kada je on bio na vrhuncu karijere, kada su sale u Srbiji bile pune.

- Danas se igra potpuno drugačiji rukomet. Poslednjih 15 godina rukomet se veoma promenio, dosta napredovao. Postavljeni su novi sistemi, unapredila se tehnologija i način treninga. Možda je liga u moje vreme bila konkurentnija, ali gledajući prelazni rok očekujem na jesen mnogo zanimljivo prvenstvo - završava Milosavljević.

Pogledajte više