DEVET VELIČANSTVENIH: Najbolji šahisti iz Srbije bore se za mesto na Svetskom kupu

A. V.

24. 05. 2021. u 15:09

ŠAHOVSKI savez Srbije jedan je od domaćina kvalifikacionih turnira Evropske šahovske unije za 36 mesta iz Evrope na Svetskom kupu.

Foto: A. V.

Takmičenje se po prvi put u istoriji odvija na tzv "hibridni" način, tako što šahisti igraju u svojoj zemlji, putem kompjutera, pod nadzorom inostranog sudije.

- Ovo je veliki izazov za nas, koji ćemo, uveren sam, položiti - kaže predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić. - Epidemija nas je naterala da igramo šah onako kako možemo. Mislim da je ovo poslednji put da se igra na ovaj način, ali u svakom slučaju bolje je da se igra nego ne.

Foto: A. V.

Na takmičenju učestvuje devet, trenutno najboljih igrača iz Srbije, među kojima i trostruki seniorski šampion države, osvajač bronzane medalje na Olimpijadi i osvajač nekoliko međunarodnih takmičenja, Aleksandar Inđić, kojem je, kako kaže, nedostajalo ozbiljno takmičenje.

Podršku organizaciji takmičenja su pružili Ministarstvo omladine i sporta, kao i opština Stari Grad, na čijoj teritoriji je i održano nadmetanje.

- Po nama nema velikih i malih sportova, za nas su svi sportovi jednaki - ističe predsednik Gradske opštine Stari Grad, Radoslav Marjanović i dodaje da je organizacija  ovakvog događaja primer saradnje svih nivoa vlasti.

- Ministarstvo omladine i sporta, šahu kao sportu, pruža finansijsku podršku preko godišnjeg programa, ali za naredni period imamo velike planove, koje za sada ne možemo da iznosimo u javnost - navodi Dejan Udovičić, zamenik ministra omladine i sporta.

Foto: A. V.

Pogledajte više