SRBI HARAJU NBA PARKETIMA: Uz neverovatnog Nikolu Jokića, odlični Bogdan Bogdanović i ruki Aleksej Pokuševski

G. KELIĆ

03. 04. 2021. u 20:11

SRPSKI košarkaši su gazde NBA parketa! Pored neverovatnog Nikole Jokića koji je, hteli ili ne hteli mnogi to da priznaju, trenutno najbolji igrač lige, fantastične sezone igraju Bogdan Bogdanović u Atlanti i ruki Aleksej Pokuševski u Oklahomi.

Foto Tanjug

Bogdanović je posle "lutanja" u Sakramentu, svoje srećno mesto pronašao u ekipi iz Džordžije, a pogotovo u poslednjih nedelju dana gde je po pravilu ubacivao preko 20 poena. Najnoviji učinak, u jučerašnjoj pobedi "jastrebova" nad Nju Orleansom rezultatom 126:103, glasi 26 poena (9/17 iz igre, 6/11 za tri) i po sedam uhvaćenih lopti i asistencija.

Popularni Bogi u poslednjih pet utakmica ima prosek od 18 poena, 3,0 skoka i 3,6 asistencija, što je kako sam kaže, posledica dolaska novog trenera, Nejta Mekmilana.

- Koriste me na drugačiji način i to može da se vidi na utakmicama. Nejt se trudi da uključi sve u igru. Zahteva bolje kretanje lopte i da poštujemo ovu igru, ne želi da vidi sebičnost kod igrača. Objasnio nam je da moramo da budemo spremni da se takmičimo svako veče. Iskusan je, toliko dugo je u ligi i zna šta radi. Verujem mu - istakao je Bogdanović.

Uporedo sa dolaskom novog trenera su se sem Bogdanove poenterske rapsodije, nadovezali i odlični rezultati koji su Atlantu smestili na petu poziciju u Istočnoj konferenciji sa realnim šansama da se ekipa domogne prvog plej-ofa od sezone 2016/2017 što bi ujedno Bogdanoviću bilo prvo učešće u toj fazi takmičenja.

- Verujem da možemo da izborimo plasman u plej-of, naš tim i naš roster mi uliva samopouzdanje. Rekao bih da nam je dosta pomoglo to što smo dobili osam utakmica u nizu. Naravno, to ne znači da smemo da se opustimo. Situacija je sada bolja nego što je bila pre Ol-star pauze, u dobroj smo poziciji - naglašava Bogdanović.
U slično vreme kada je Bogdan krenuo da diže formu, isto je učinio i mladi Aleksej Pokuševski koji u svojoj debitantskoj sezoni igra kao da poseduje desetogodišnji staž u najboljoj košarkaškoj ligi. Pokuševski je u poslednjih pet mečeva čak četiri puta bio dvocifren, dok je u poslednja dva nastupa upisao 20+ poena.

U porazu od Finiksa sa 130:104, "Poku" je zabeležio 20 poena (7/14 iz igre, 4/6 trojke), pet skokova i četiri završnih dodavanja. U moru mnogih oborenih rekorda kao najmlađi igrač lige, Aleksej je na ovom meču zajedno sa svojim saigračem Francuzom Teom Maledonom (33 p) postao prvi tandem mlađi od 20 godina koji je u jednom meču pojedinačno imao najmanje 20 postignutih poena.

Međutim, za razliku od Bogdana, Pokuševski ove sezone neće videti plej-of jer se Tanderi nalaze na 13. poziciji Zapada i pred njima je tek period "ribildinga" u kojem su akcenat bacili na mlade snage. Upravo zato je tim Oklahome idealna sredina za mladog Srbina.

Mesto u doigravanju bi zato mogao da nađe Nemanja Bjelica, koji je poslednjeg dana prelaznog roka Sakramento zamenio prošlogodišnjim finalistom Majamijem koji je trenutno na mestu šest na Istoku. Nema sumnje da će iskusni krilni centar u ekipi sa Floride imati značajniju ulogu nego što je to bilo u Kingsima.

Od ostalih srpskih košarkaša, Boban Marjanović nema zapaženu ulogu u Dalasu, međutim, kad god dobije šansu na terenu, maksimalno je iskoristi i vidljivo doprinese učinkom na terenu.

Ove sezone, najmanje zapažen je Alen Smailagić, ali ruku na srce, momak iz Koteža je imao velikih problema sa povredama i odsustvovao je sa parketa značajan period. U poslednjem meču, u porazu njegovog Golden stejta od Toronta (130:77!), Smailagić je za deset minuta upisao šest poena uz tri skoka. Odličnu činjenicu predstavlja mogućnost da i Dalas i Golden stejt pronađu svoje mesto u doigravanju, što bi značilo da čak petorica od trenutno šestorice naših igrača budu deo plej-ofa.

Pogledajte više