KLUBOVI IZ ABA LIGE NE TREBA DA BRINU: Zvezda ako osvoji titulu igraće u Evroligi

Novosti online 15. 03. 2021. u 15:26

KOŠARKAŠKI klubovi u ABA ligi mogu da odahnu kada je mesto u Evroligi u pitanju, tako bar tvrdi ugledni srpski novinar Vladimir Stanković.

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

On je u razgovoru za TV B92 istakao da klubovi iz regiona neće izgubiti trenutnu poziciju. 

Često se prethodnih godina mesto šampiona ABA lige u Evroligi dovodilo u pitanje, pre svega zbog okrenutosti elitnog takmičenja moćnijim tržištima poput Francuske, Nemačke, pa čak u nekim scenarijima i Velikoj Britaniji!

- Koliko znam, mesto za predstavnika regiona, za klub iz Jadranske lige, nije ugroženo. To mi je potvrđeno iz pres-ofisa Evrolige ovih dana. Tu se ništa, kažu, ne manja, i Jadranska liga ostaje sa statusom preferentne lige za jednu od takozvanih 'pozivnica' - rekao je Stanković gostujući u studiju TV B92 uoči nedeljnog "večitog" derbija.

Ipak, zvanično mesto za šampiona ABA lige nije garantovano, jer mnogi klubovi ne bi mogli da ispune zahteve Evrolige.

- Namerno sam upotrebio termin 'predstavnik', jer ako bih rekao 'prvak', nisam siguran da bi svi klubovi koji učestvuju u Jadranskoj ligi, a u slučaju osvajanja titule, mogli da ispune zahteve, standarde Evrolige da bi učestvovali u takmičenju. Tu mislim na salu, na hotel, aerodrom, na te tehničke uslove. To se ne dovede u pitanje ako titula ide u ruke Zvezde, Cedevita Olimpije, Budućnosti. Možda bi i Mornar mogao da prođe s obzirom da imaju novu dvoranu, mada ako se proširi.

Stanković je potom još jednom potvrdio da klubovi iz regionalnog takmičenja ne treba da brinu za mesto u eliti.

- Ali da se ne bavimo pretpostavkama – region će imati predstavnika i narednih godina, tako da Zvezdi i ostalim potencijalnim kandidatima za titulu ostaje da se izbore na terenu da i dogodine u Beogradu gledamo utakmice na najvišem klupskom nivou.

To će biti ukupno 22. sezona Evrolige od kada je osnovana.

- Sećam se kad smo počeli 2000. godine, potpuna jedna neizvesnost jer se prvi put u istoriji jednog sporta dogodilo da se klubovi izdvoje iz međunarodne federacije (FIBA, prim. aut) i da sami organizuju svoje takmičenje. Bilo je velikih pesimista koji su predviđali brz krah, ali to se nije dogodilo i Evroliga opstaje i rekao bih da je i dalje vrlo stabilna. Da li se sve to što se tamo dešava nama sviđa ili ne je drugo pitanje - zaključio je Stanković.

Od srpskih timova, ove sezone je Crvena zvezda ponovo među glavnim favoritima za osvajanje ABA lige, pa će crveno-beli do kraja sezone pokušati da "odbrane" svoje mesto u Evroligi.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

(Mondo)

Pogledajte više