SRBIJO, HVALA TI ZA JOKIĆA: Amerikanci oduševljeni srpskim košarkašom

G. K. 16. 09. 2020. u 21:33

AKO je košarkaška javnost u NBA ligi nešto naučila ove sezone, to je da nikad ne sme otpisivati Denver Nagetse i Nikolu Jokića, koji su u majstorici polufinala Zapada savladali L. A.

Foto: AP

Kliperse SA 104:89. Tako su se plasirali u konferencijsko finale prvi put od sezone 2008/2009, kada su za protivnike imali iste rivale koje će im i ove godine izaći na megdan - Lejkerse, koji su tada slavili sa 4-2.

Koliko je srpski reprezentativac oduševio celokupno američko sportsko mnenje ovakvim preokretom najbolje govore reči Krisa Marlova, komentatora Denverovih utakmica koji je na "Tviteru" napisao:

- Srbijo, hvala ti na predivnom Nikoli Jokiću.

Ekipa trenera Majka Melouna se i u ovoj seriji, kao i protiv Jute u prvoj rundi, nalazila pred eliminacijom (gubili 1-3), međutim, uspeli su da se poput Feniksa izdignu iz pepela i u maniru pravih pobednika preokrenu seriju (4:3), što ih čini prvim timom u 75 godina dugoj istoriji lige koji je to uspeo dvaput da uradi.

Ostaćemo još malo na istorijskim statističkim podacima, ovog puta individualnim, jer je Jokić meč završio sa tripl-dablom: 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija, za šta su mu bile potrebne tri četvrtine. Tako je momak iz vojvođanske ravnice postao prvi igrač koji je u majstorici tribl-dabl performans okončao sa više od 20 uhvaćenih lopti.

- Imao sam misao pre utakmice. Šta god da uradimo, svi će se sećati ovog tima. Nekim igračima je ovo možda poslednja godina sa nama. Hteli smo da se borimo do kraja i uspeli smo da pobedimo. Niko nije verovao da ćemo stići dovde i niko nas nije želeo ovde. Dokazali smo svima ko smo i šta možemo - rekao je Jokić posle trijumfa za anale.

Foto: AP

 

Vruću ruku i hladnu glavu imao je i Džamal Marej, koji je upisao još jednu partiju sa 40 poena, što mu je treća utakmica sa toliko poena kada njegovom timu preti izbacivanje. Kod Klipersa su se potpuno ugasili oni od kojih se najviše očekivalo da zasijaju. Kavaj Lenard je upisao samo 14 poena, uz očajan šut iz igre (6/22), dok je Pol Džordž bio još lošiji (10p).

U poslednje dve sezone, Denver je igrao četiri plej-of serije i sve su okončane u sedmoj utakmici. Prošle godine je u četvrtfinalu pao San Antonio, dok je u sledećoj rundi Portland bio bolji od tima iz Kolorada. U borbi za prvo veliko finale u istoriji franšize, Nagetsi će morati da sruše prvog favorita za prsten, ekipu L. A. Lejkerse, predvođenu najboljim košarkašem današnjice, Lebronom Džejmsom. "Jezeraši" imaju bilans od 14 pobeda i bez ijednog poraza kada u seriji vode sa 3-1. Pred Denverom je još jedan veliki ispit, ali posle svega što su prikazali u ovosezonskom doigravanju, niko ne može više da ih svrsta u autsajdere.

Foto: AP

 

MELOUN: POKLON ZA ROĐENDAN

TRENER Nagetsa, Majkl Meloun, dobio je najbolji poklon za svoj 49. rođendan.

- Nikola mi je pred početak meča rekao: "Treneru, danas ću ti dati sjajan poklon." Izuzetno sam ponosan na ove momke. Nikada nisu odustali, verovali su jedni u druge. Mnogi su bili ubeđeni da nemamo šta da tražimo ovde. Mislim da nam je ovo šesta uzastopna eliminaciona utakmica. Ovakva posvećenost i čvrstina se ne viđaju često. To mnogo govori o ovim igračima i koliko se vole - rekao je Meloun.

PLEJ-OF PREOKRETI

5. meč: Denver - Juta 117:107 (-12)

5. meč: Klipersi - Denver 105:111 (-16)

6. meč: Denver - Klipersi 111:98 (-19)

7. meč: Klipersi - Denver 89:104 (-12)

o U zagradi je razlika koju je Denver nadoknadio.

POLUFINALE

Istok

Boston - Majami 114:117 (0-1)

Zapad

LA Lejkers - Denver (subota, 3.00)

REAKCIJE

MEDžIK DžONSON

TEŠKO LEJKERSIMA

MEDžIK Džonson, legendarni košarkaš LA Lejkersa.

- Čestitam porodici Kronke (vlasnici Nagetsa), treneru Melounu, stručnom štabu, igračima i gradu Denveru za plasman u finale Zapada. Lejkersi će morati da budu u najboljem izdanju ako žele da pobede Nagetse.

STIVEN SMIT

NESTVARAN JE

NAJPOZNATIJI sportski analitičar, Stiven A. Smit:

- Ovaj momak, Jokić, lud je. Čovek ne može da se odvoji od parketa, ali bogami, ume da igra košarku. Radi rolinge, pogađa šuteve, predvodi kontranapade. Nestvaran je.

DEŽONTE MAREJ

NAJBOLjI CENTAR

KOŠARKAŠ Dežonte Marej, član San Antonija.

- Nikola Jokić je najbolji centar u NBA ligi.

NIKOLA VUČEVIĆ

SVE ZASLUŽENO

NIKOLA Vučević, crnogorski centar iz Orlanda:

- Znam da će mnogi svašta govoriti o Klipersima, ali hajde samo da odamo priznanje Nagetsima na sjajnoj timskoj košarci. Zaslužili su pobedu.

SI DžEJ MAKOLUM

LEGENDARNI USPEH

BEK Portlanda Si Džej Mekolum:

- Stvarno su se vratili sa 1-3 dva puta. Ovo je ludo. Legendarni uspeh su se ovi momci napravili.

KARTER VILIJAMS

VISOKI ASISTENT

PLEJMEJKER Orlanda Karter Vilijams:

- Jokić je stvarno najbolji asistent među visokim igračima u ligi.

DžEF VAN GANDI

TO JE DOMINACIJA

DžEF van Gandi, bivši proslavljeni košarkaški trener

- Nikada nisam video da je neko dominirao utakmicom na ovaj način, a da je imao samo 13 šuteva iz igre.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pogledajte više