SPEKTAKL U REŽIJI SRBINA: Dva produžetka, triler završnica i briljantni potezi Jokića i Mareja za trijumf Denvera (VIDEO)

09. 08. 2020. u 00:55

NAJBOLjA utakmica u Orlandu, bez premca. Ljubitelji košarke su imali priliku da uživaju u spektaklu.

Foto: Tanjug/Kevin C. Cox/Pool Photo via AP

Dva produžetka, triler završnice, neverovatni šutevi, sve ono što jedna utakmica može da pruži. Na kraju je Denver uspeo da dođe do trijumfa protiv Jute (134:132).

Kod Nagetsa su blistali Nikola Jokić (30, 11sk, 7as), Džamal Marej (23, 12sk, 8as) i Majkl Porter junior (23, 11sk), dok su na drugoj strani odlični bili Donovan Mičel (35, 8as, 6sk), Rudi Gober (22, 13sk) i Majk Konli (20, 5sk, 5as).

Prvo poluvreme Nagetsa je bilo za zaborav. Posebno za tandem Jokić/Porter koji je igrao odlično u prethodnim mečevima. Njih dvojica su zajedno postigla četiri poena, tako da i nije bilo veliko čudo što je Juta imala 14 poena prednosti na pauzi (49:63).

- Išli smo posed po posed. Zaustavljali smo njihove napade, pravili serije na startu te treće četvrtine. Oni su bili agresivniji, diktirali tempo u prvom delu, zato smo morali da im otežamo posao u nastavku. Verovali smo sve vreme jedni u druge, ja sam verovao u svakog saigrača – objašnjavao je Jokić.

Po povratku na parket su njih dvojica počeli sa iskupljenjem, u trećem kvartalu su dali 25 od 30 poena svog tima i u „razbudili“ Denver. Bila je to pokretačka snaga za njih, pa su već na startu poslednje četvrtine stigli prednost rivala (88:88) i najavili neizvesnu završnicu.

Jokić je ušao polovinom četvrtine, ali nije bio šuterski raspoložen. Za razliku od njega, jeste Marej, momak koji je bio povređen u prethodnim duelima. Na njegovim krilima je Denver došao do, činilo se, nedostižne prednosti na 11 sekundi pre kraja (104:98). Tada je Donovan Mičel prvo pogodio dva slobodna bacanja, da bi posle greške Jokića pogodio trojku (104:103). Mogao je Grant verovatno da stavi tačku, ali je dao samo jedno slobodno bacanje, Mičel je preuzeo odgovornost i doneo izjednačenje (105:105). Posle tajm-auta je Marej uspeo da uputi šut za tri, ne i da ga pogodi, pa je meč otišao u produžtak.

- Imali smo šansu da ranije zavšrimo meč, nismo uspeli. Bilo je neizvesno do poslednje sekunde. Znali smo da će u produžetku slaviti tim koji bude imao više energije, mi smo imali više „goriva“ – prepričavao je Nikola.

Početak dodatnih pet minuta je obeležio upravo Jokić, dao je šest od osam prvih poena Nagetsa i doneo im „+5“ na nešto manje od dva minuta pre kraja (113:108). Nije ni to bilo dovoljno, ponovo se razigrao Mičel, samo što je ovog puta Jokić imao odgovore, sam je nosio svoj tim u produžetku, iznudio šestu ličnu Gobera, davao ključne poene, uključujući i koš koji je sprečio slavlje „džezera“ na 0.3 sekunde pre isteka vremena, bio je to njegov 28. poen na meču. Juta je tražila „čelendž“, provera je pokazala da se poeni važe iako se sat nije aktivirao u momentu kada je Nikola primio loptu i krenuo u prodor.

Kako je počeo drugi produžetak bilo je jasno da su i jedni i drugi premoreni, videlo se to po „kratkim“ šutevima za tri poena, posebno u Denveru. Posle jednog takvog promašaja Marej nije imao samopouzdanje za novi pokušaj, ostavio je Jokiću koji je sa jedne noge pogodio, dovoljno da oduševi komentatore Nagetsa (123:121).

- Somborski pogodak sa korakom unazad. Nadamo se da Srbija gleda svog čoveka – uzviknuli su komentatori.

Jokić potom kreće na prodor, pa ostavlja za Morisa koji poentira, ali sudije pokazuju da je nagazio liniju. Meloun traži „čelendž“ koji je poništio odluku i pokazao da posed ostaje i da imaju samo tri sekunde za napad. Marej je dobio loptu, podigao se na šut i pogodio veoma bitnu trojku (128:123). Porter je potom sa linije za slobodna bacanja bio siguran, da bi Konlijeva trojka izašla iz koša i onda se čudnim odbitkom vratila i ipak prošla kroz mrežicu (130:126).

- Ovo je završnica koju ne želite da propustite. Ako se ovaj meč uopšte nekad završi – našalili su se komentatori Nagetsa posle tog pogotka.

Meloun je tražio tajm-aut, Marej i Jokić su kombinovali po povratku na parket, niko nije obraćao pažnju na Grenta koji je dobio loptu i snažno zakucao i delovalo, stavio tačku (132:126). Juta nije imala nameru da odustane, Mičel je promašio trojku, O’Nil se izborio za skok, Konli je dao trojku (132:129). Očekivalo se da će lopta ići u ruke Mareja ili Jokića, igrači Jute su ih dobro čuvali, lopta je došla do Grenta koji je, za razliku od završnice regularnog dela, ovog puta pogodio oba penala (134:129).

Mičel nije oklevao, dao je brzu trojku, a Marej zatim promašio oba penala na 4.2 sekunde pre kraja. Mičel je uzeo loptu, sa centra šutirao, nije pogodio. Denver je slavio (134:132).

Kako je sve izgledalo na kraju moglo je da se vidi po Džamalu Mareju koji je jedva mogao da stoji na nogama...

- Lepo je što se Džamal vratio. Ulio nam je dodatno samopouzdanje, organizovao je naše napade, postavljao igrače tamo gde treba da budu, pogodio je neke bitne šuteve, lepo je imati ga u timu. Mi volimo da igramo protiv najboljih timova. Jute, Klipersa, Lejkersa, Toronta. Takvi protivnici su nam potrebni da nas pripreme za plej-of – zaključio je Jokić.

Pogledajte više