BEOGRAD NA ČETIRI GODINE: "Arena" bi mogla da bude poprište F4 Evrolige i 2026.

Novosti online 08. 01. 2024. u 21:08

BEOGRAD bi na svake četiri godine mogao da ugosti četiri najbolja tima Evrolige na završnom turniru za najveću klupsku titulu. "Arena" je bila poprište fajnal-fora 2018, pa 2022, sa prilično dobrim izgledima da bude epicentar evropske košarke i 2026.

FOTO: Tanjug/AP

Neposredno po završetku uspešno organizovanog turnira 2022, gradske vlasti najavile su da će podneti kandidaturu za neki od narednih samita. Namera je pretočena u konkretan potez, o čemu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Kandidovali smo se za organizaciju fajnal-fora Evrolige 2026. godine. Taman da tada imamo dva predstavnika na završnom turniru, najmanje jednog. Samo postavljamo visoke ciljeve i moramo da se borimo na svakom mestu - rekao je Vučić.

Srpska prestonica dobila je pohvale za organizaciju prethodna dva fajnal-fora, na kojima su titule osvojili Real Madrid i Anadolu Efes. Te 2018, naša košarka imala je tri predstavnika u ekipama Fenerbahčea i Žalgirisa. Turski tim stigao je na fajnal-for kao aktuelni šampion sa Željkom Obradovićem na klupi i Nikolom Kalinićem u sastavu, dok je litvanski klub sa Vasilijem Micićem bio najprijatnije iznenađenje sezone.

PARTIZAN ČETIRI PUTA

PARTIZAN je jedini srpski klub koji je učestvovao na završnim turnirima Evrolige, i to četiri puta. Debitovao je 1988. u Gentu, ušao u istoriju kao šampion 1992. u Istanbulu, iz drugog plana izborio još dva učešća, 1998. u Barseloni i 2010. u Parizu.

Crvena zvezda je u modernom izdanju Evrolige od 2000. samo jednom bila učesnik plej-ofa, ali nije izborila nastup na fajnal-foru.

Obradovićev Fener je u polufinalu nadigrao Žalgiris sa tada trenerskim početnikom Šarunasom Jasikevičijusom, ali mu se u finalu na putu ka njegovoj desetoj kruni isprečio kraljevski klub. Real je deseti put zaseo na tron, sa mladom zvezdom Lukom Dončićem koji je spojio MVP titule regularnog dela sezone i fajnal-fora.

Četiri godine kasnije, Beograd je preuzeo od Berlina organizaciju završnog turnira zbog rigoroznih kovid restrikcija u Nemačkoj. Ugostio je španske velikane Real i Barselonu, Anadolu Efes i Olimpijakos. Turnir je obeležio srpski reprezentativac Vasilije Micić, MVP fajnal-fora na kojem je turski tim drugi put zaredom podigao pehar finalnom pobedom protiv branioca krune Reala.

Pogledajte više