EVROPA POD "PARNIM VALJKOM": Partizan trenutno u najboljoj formi

G. KELIĆ 18. 12. 2023. u 17:30

UVERLjIVIM trijumfom nad Budućnosti (96:83), košarkaši Partizana su seriju pobedničkih mečeva u svim takmičenjima produžili na osam. Niz kojim trenutno ne može da se pohvali nijedan tim u Evropi, što ih u ovom trenutku imenuje za najbolju ekipu Starog kontinenta u tom segmentu.

Foto: ABA liga

U obzir su uzeti učesnici dva najviša ranga u evropskoj košarci (Evrolige i Evrokupa), to jest ukupno 38 timova. Izabranici Željka Obradovića su i u elitnom i u regionalnom takmičenju slavili u prethodna četiri kola, poslednji put su gorčinu poraza osetili još 24. novembra na gostovanju Anadolu Efesu u Istanbulu (100:94) i zbog toga su sa razlogom u vrhu na obe tabele.

- Moramo da nastavimo ovako, igramo mnogo utakmica ovih dana, sledi nam turneja po Španiji i okršaji sa Valensijom i Realom u duplom kolu Evrolige. Otvorili smo nešto sporije meč sa Budućnosti, ali smo se digli na vreme i upisali bitnu pobedu - kratko je rekao mladi Tristan Vukčević, koji se igrama sve više nameće treneru Obradoviću (protiv Podgoričana ubacio deset poena).

Najduže serije pobeda

1. Partizan 8 (4EL, 4DP)

2. Hapoel TA 8 (4EK, 4DP)

3. Real M. 6 (3EL, 3DP)

4. Huventud 6 (3EK, 3DP)

5. Burg 6 (3EK, 3DP)

6. Prometej 5 (2EK, 3DP)

7. Valensija 5 (3EL, 2DP)

* EL (Evroliga, EK (Evrokup), DP (domaće prvenstvo).

Jedini tim koji parira crno-belima po formi i rezultatima jeste izraelski Hapoel iz Tel Aviva, koji je takođe na osam pobeda u nizu. Ekipa koja zbog ratne situacije utakmice Evrokupa igra u Beogradu je u drugorangiranom evropskom takmičenju upisala četiri slavlja, isto kao i u domaćem šampionatu. Iza njih sledi madridski Real, bez premca najkvalitetniji tim Evrope, koji je nakon poraza od Fenerbahčea, krenuo u novu seriju pobeda i trenutno je na šestoj "recki".

Na istoj koti su dva "evrokupaša" - Huventud i francuski Burg, potom sledi ukrajinski Prometej sa pet, dok je seriju sa pet poslednja trijumfa otvorila Valensija, sutrašnji (21.00) rival Partizana u Evroligi.

- Mnogo je važno da pobeđujemo, da kao ekipa igramo dobro. Koristim svaki dobijeni minut koliko mogu, nalaziću sebi ulogu bez obzira na to koliko prostora budem dobijao - naglasio je Ognjen Jaramaz, koji se nakon kraće pauze zbog povrede vratio u roster jadranskog šampiona.

Ove sedmice crno-bele očekuju dva teška gostovanja na Pirinejima (Valensija i Real), a ukoliko upišu pobede u oba meča, izjednačiće klupski rekord po broju uzastopnih pobeda (10), koji je pre dve godine na startu svoje povratničke sezone na klupi tima iz Humske postavio Željko Obradović.

Pogledajte više