LUKA DONČIĆ POSTAO OTAC! Za bebu odabrao ime starije od Hrišćanstva

Novosti online 02. 12. 2023. u 16:20

Luka Dončić je obično u centru pažnje zbog svojih košarkaških bravura, još i pre nego što je postao jedan od najboljih NBA igrača, ali ovoga puta to je iz drugog razloga.

Instagram / Anamarijagoltes

Naime, slovenački košarkaš koji po ocu ima srpsko poreklo, od danas je i sam - otac.

Njegova dugogodišnja devojka Anamarija na svet je donela devojčicu.

Par je rešio da joj da ime Gabrijela.

Čestitali su odmah brojni košarkaši putem Instagrama, od "kralja" Lebrona Džejmsa, preko Bogdana Bogdanovića i Bobana Marjanovića, do Trea Janga i mnogih drugih.

Gabrijela - značenje imena

Gabrijela je ime nastalo iz muškog oblika Gabrijel, koji se u još u bibliji pominje kao "Onaj kome je Bog snaga". Na hebrejskom, Garbijel (גַבְרִיאֵל) upravo to i znači, s tim da u nekim prevodima može da se pronađe i varijanta "Božji čovek".

Postoje brojne verzije ovog imena, u zavisnosti od jezika - recimo, u Srbiji su već vekovima rasprostranjeni oblici Gavril ili Gavrilo, Belorusi kažu Habril, Albanci Jabril, u Bosni se može naći Fibril, Nemci kažu Gabi, Mađari Gabor, dok Finci imaju svoju verziju - Kapo, a Katalonci - Biel.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Luka Dončić, ali recimo Nikola Jokić i Denver, no ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video

Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

Pogledajte više