SVETSKO PRVENSTVO U KOŠARCI, 8. DAN: Šta se ovo dešava? Dan kakav Mundobasket ne pamti

Novosti online 01. 09. 2023. u 18:00 >> 13:52

Ovog petka je na programu bilo 1. kolo druga faze takmičenja za one timove koji su se još nadali ili nadaju medaljama na Mundobasketu, a evo kako je taj dan, osmi takmičarski, protekao uz blog uživo na portalu "Novosti".

Foto: AP

Rezultati uživo: 

Srbija - Italija 76:78

Nemačka  - Gruzija 100:73

SAD - Crna Gora 85:73

Španija - Letonija 69:74

Dominikanska Republika - Portoriko 97:102

Slovenija - Australija 91:80

Litvanija - Grčka 92:67

Kanada - Brazil 65:69

18.00 - To bi bilo to za današnje izdanje ovog bloga uživo. U subotu se nastavlja razigravanje od 17. do 32. mesta, a u nedelju - rasplet. Bar kada se o srpskoj reprezentaciji radi, i još nekim timovima. Pratite taj rasplet uz portal "Novosti".

17.30 - Košarkaši Brazila pobedili su Kanadu rezultatom 69:65 i tako sačuvali šanse da se plasiraju u četvrtfinale Mundobasketa, ali i doveli današnjeg rivala i svetskog šampiona Španiju u situaciju da u nedelju međusobno jedni druge eliminišu sa šampionata. Brazil sad ima jasnu situaciju, ako pobedi Letoniju u nedelju, igraće u četvrtfinalu, ako izgubi, evropska selekcija će na debitantskom učešću na Mundobasketu među najboljih osam na planeti. Isto važi i za Kanadu i Španiju, kod izgubi, ostaje bez četvrtfinala. 

Inače, ključne poene za pobedu južnoameričke selekcije postigao je novi član Crvene zvezde Jago Santos, koji je vezao četiri poena u poslednja dva minuta i tako prelomio meč. Kod Kanade je najefikasniji bio Šaj Gildžus Aleksander sa 23 poena, a uz njega je jedini dvocifren bio Lugenc Dort sa 19 poena.  U Brazilu je najefikasniji bio Bruno Kaboklo sa 19 poena, a Gui Santos je dodao 10. Jago Santos je dao osam poena, od toga četiri ključna, za veliku pobedu Brazila.

16.30 - Litvanija je eliminisala Grčku iz borbe za plej-of! Trijumf od 92:67 omogućio je Litvancima da, poput Amerikanaca, dođu do 4-0, dok Grci imaju, kao i Crna Gora, po 2-2. Amerikanci i Litvanci će direktnom duelu u nedelju odlučivati ko će biti prvi u grupi s kojom se ukršta "naša", a ko drugi.

15.30 - Slovenci su pobedili Australiju sa 91:80 a da Dončić nije bio najefikasniji. On je ubacio 20 poena, a u poraženoj selekciji saigrač Pokuševskog i Micića u Oklahomi, mladi Gidi meč je okončao sa 25 poena.

14.31 - Slovenija vodi protiv Australije - 28:18.

14.24 - Donikanska Republika gubi posle prve četvrtine 10:17, što nikako ne ide u prilog Srbiji.

14.02 - Krenuo je meč koji ima veliku ulogu u računici reprezentacije Srbije. Navijamo za Dominikanu kako bi eventualnim trijumfom nad njima mi bili prvi u grupi. U slučaju da dobije Portoriko, igrali bi sa Dominikanom za drugo mesto, a Italija bi bila prva (pod uslovom da dobiju Portoriko poslednje kolo, što je izvesno).

14.00 - ''NE TREBAMO DA SE OBAZIREMO NA SUDIJE, NISMO BILI DOVOLjNO PAMETNI'' Dobrić nakon poraza od Italije

13.47- ŠOK ZA ŠOKOM NA MUNDOBASKETU: Svetski prvak na ivici eliminacije

13.28 - Pet minuta do kraja meča Letonije i Španije. Bertans i drugovi su se na volšeban način vratili i stigli do 61:61. Svetski prvak je na ivici ponora, jer ako izgube od Letonaca mogli bi da budu eliminisani, s obzirom da se u toj grupi nalazi i Kanada.

Foto: AP

 

13.06 - Trenuno se igra samo meč između Španije i Letonije, konačno je furija slomila otpor rivala i krajem treće deonice vodi - 52:42. Posle šokantnog poraza Srbije i drame na meču Crne Gore i SAD, sve oči su sada uprte u Luku Dončića i Sloveniju koja želi osvetu Australiji za poraz na Olimpijskim igrama u borni za treće mesto.

12.55 - "POŠTUJEMO SRBIJU I SRBE, ZATO SMO OVOLIKO PONOSNI!" Ponceko posle pobede Italije nad "orlovima": Nisam ja toliko pametan...

12.35 - UMALO SENZACIJA NA MUNDOBASKETU: Crnogorci otkrili mane Amerikanaca

12.33 - "A SAD - FINALE SVETSKOG PRVENSTVA!" Svetislav Pešić zagrmeo: Italijani su namazani svim farbama

12.30 - Nemačka je savladala Gruziju - 100:73.

12.22 - "JA SAM NAJGLUPLjE ODIGRAO": Kapiten Srbije preuzeo odgovornost za šokantan poraz od Italije

12.20 - RAČUNICA JE JASNA: Šta Srbiji treba za četvrtfinale Svetskog prvenstva, a šta za prvo mesto u grupi

Screenshot: RTS

 

12.02 - Šok na Mundobasketu! Srbija opet izgubila od Italije. 

11.34 - Srbija prosula 16 razlike u trećoj četvrtini i pred poslednjih deset minuta imaju samo plus tri - 62:59.

11.26 - Ovo niko nije očekivao ni u najluđim snovima. Crna Gora vodi protiv Amerike - 38:37 posle prvog poluvremena. 

Foto: AP

 

11:11 - KAD PEŠIĆ ZAGRMI: Tajm-aut Srbije o kome bruji ceo svet (VIDEO)

10.57 - Crna Gora posle osam minuta igre vodi - 12:18 protiv SAD.

10.52 - BOMBA Bogdanovića. Srbija vodi na poluvremenu 42:40. Težak meč za "orlove", Italijani su se opet pokazali kao tvrd orah. 

Screenshot: RTS

 

10.40 - Krenuo je meč i SAD i Crne Gore, ali i Nemačke i Gruzije. 

10.20 - Kako smo krenuli dobro smo i prošli posle prve četvrtine - 19:23. Odličan rezultat, gledajući igru "orlova". Ishitreni šutevi Bogdana Bogdanovića, stegnut Nikola Jović, "napaljeni" Italijani i nestvarni Spisu. Idemo "orlovi" jače u nastavku...

10.15 - Gudurić je završio na parketu, još jednom su svi srpski navijači gledali u neverici i plašili se nove povrede. Ma sreću Marko je dobro prošao, samo udarac u stomak.

Screenshot: RTS

 

10.10- Italija ima dvocifrenu prednost u prvoj četvrtini - 10:20. Ponovo se Spisu poigrava sa srpskom odbranom. Zagrmeo je Pešić na tajm-autu, možda to da rezultat.

9.54 - Ne propustite: UŽIVO, SRBIJA - ITALIJA: Srba sve manje, ali "grizu"!

9.33- Bliži se meč koji Srbija čeka sa nestrpljenjem, ali po nekim kalkulacijama i ako se desi poraz od Italije, "orlovi" će protiv Dominikane opet imati priliku da uzmu prvo mesto u grupi, jer bi se onda najverovatnije napravio trougao u kome bi Srbi bili najbolji. 

9.06 - Jasno je da Boriša Simanić neće moći da učestvuje na ostalim mečevima Mundobasketa, ipak na neki nači će biti uz svoje saigrače. Stručni štab je odlučio da njegov dres bude na klupi naše reprezentacije za vreme meča sa Italijom, a verovatno će tako biti i u ostalim susretima.

FOTO: KSS

 

8.50 - BORIŠA SIMANIĆ OSTAJE U BOLNICI! Otkrivni novi detalji o stanju srpskog reprezentativca

8.20 - SRBIJA JE VEĆ POBEDILA ITALIJU! Ako im je verovati, Pešićevi orlovi neće imati problema

8.00 - Pored mečeva osvetnika Srbije protiv Italije i Slovenije i Australije, biće danas još mnogo zanimljivih parova. Nemačka i Gruzija. Nemačka je sjajno odigrala prvu fazu. Sa tri ubedljive pobede nastavili su takmičenje, a prvi protivnik u nastavku šampionata - Gruzija u teoriji ne bi smeo da predstavlja veliki problem. Sjedinjene Američke Države i Crna Gora, jedna od poslastica dana. Aktuelni šampioni Španci su bez većih problema odradili posao u prvoj grupi sa tri ubedljive pobede, međutim, sada igraju protiv Letonije od koje se nije očekivalo da dođe do ove faze. 

Dominikanska Republika i Portoriko, Srbija će ovu utakmicu sa posebnom pažnjom pratiti. Posle Italijana igramo baš protiv Dominikane u nedelju. Litvanija i Grčka. Još jedna utakmica koja može da svrsta u derbije. Dva tima koja su imala problema sa otkazima igrača. Litvanci na ovom šampionatu nemaju Domantasa Sabonisa, a Grci su još žešće oslabljeni. Dovoljno je samo da pomenemo Janisa Adetokumba i sve vam je jasno. E sada, pitanje je ko igra bolju košarku u ovom momentu.

FOTO: FIBA.Basketball

 

Za kraj dana imamo okršaj Kanade i Brazila. Meč u kome je uloga favorita kristalno jasna. Kanada je možda tim koji je najviše pokazao kvalitet na ovom šampionatu uz Amerikance. Kanađani su sve tri utakmice rutinski rešili, a čitav svet je oduševljen partijama Šaja Gildžusa Aleksandera. Pobeda ni ovoga puta ne bi smela da izostane. Brazil jednostavno nije taj kvalitet, ali opet ostaje nam da ispratimo ovu utakmicu. Tu je i Jago dos Santos, novi plejmejker Crvene zvezde koji igra izvanredan turnir do sada.

7.50 - JUTRO NE SLUTI NA DOBRO! Hrvat određuje sudbinu Srbije na Mundobasketu

7.40 - I ne samo mi. Danas je dan za osvetu ili propast. Isto tako razmišljaju i Slovenci sa Lukom Dončićem, koje je Australija ostavila bez medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju kada su se borili za bronzu. A sada Slovenci mogu da eliminišu direktno "kengure", koji imaju poraz od Nemačke i u slučaju novog neuspeha Mils i drugovi mogu pakovati kofere, a Dončić bi rezervisao kartu za četvrtfinale.

Foto: FIBA

 

7.37- OSVETA! U danu kada igramo za siguran plasman u četvrtfinale i potvrđujemo kandidaturu za prvo mesto kojim bismo verovatno izbegli Amerikance, Srbija kao retko kada ranije ima toliko razloga da pobedi nekoga na velikim takmičenjima. Italijani su nam u poslednje dve godine naneli toliko bola i tuge, da danas moramo da im vratimo milo za drago! Za kobno finale olimpijskih kvalifikacija u Beogradu, pa onda i za onu šamarčinu u Berlinu koja nas je dovela do toga da na ekipu Đanmarka Poceka gledamo kao na utvaru. Da imamo tikove kada se spomene ime sledećeg rivala, da nam uopšte ne bude ugodno i osećamo nervozu, tremu, nemir...

 

Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore
Standings provided by Sofascore

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta, sve do 10. septembra i to u tri zemlje: domaćini su Filipini, Japan i Indonezija. Reprezentacije, njih 32 bile su podeljene u osam četvoročlanih grupa iz kojih su se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasirale u drugu fazu. 

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala. Dakle, cilj u ovoj novoj grupi je plasman među dva najbolja tima. A posle... koliko se dogura u nokaut fazi.

Srbija i Portoriko kao dve prvoplasirane selekcije ukrstili su sa Dominikanskom Republikom i Italijom. "Orlovi" i Dominikanci imaju maksimalan broj bodova, a Italija i Portoriko po jedan poraz. Srbija igra danas sa Italijom u nedelju sa Dominikanskom republikom i dva trijumfa bi značila beg od Amerikanaca i borbu za medalju.

FOTO: FIBA.Basketball

 

7.30 - "Orlovi" danas opet izlaze na teren, rival je Italija od 10 časova u novoformiranoj grupi I, gde se nalaze još Dominikanska republika i Portoriko. Italija je u dosadašnjem delu Mundobasketa upisala dve pobede i jedan poraz. A za sve one koje zanima sistem takmičenja ide jedan mali podsetnik...

7.26 - Dobro jutro i dobro došli u blog uživo portala "Novosti" posvećen ovogodišnjem šampionatu planete. Još jedan dan Mundobasketa je pred nama, pa da ne okolišamo mnogo, već posvetimo se onome što sledi. A sledi - mnogo toga!

Pogledajte više