ISTIČE ROK UPOTREBE: Zvezdi i Partizanu stalo do ABA lige kao do lanjskog snega

Novosti online 05. 06. 2023. u 09:00

REGIONALNA košarkaška liga na prostoru bivše Jugoslavije po mnogo čemu je jedinstvena. Po tome što jedina ima 60 odsto timova u plej-ofu, po tome što od prilike do prilike prilagođava sistem takmičenja, po incidentima koji su postali prošlost i u Grčkoj, sada i po tome što kalendar završnice određuje u nevreme.

M. Vukadinović

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović odredio je termine finala plej-ofa koji se preklapaju sa finalnom serijom Superlige Srbije. KLS je iz opravdanog revolta, imajući u vidu koliko je sportski menadžment regionalnog takmičenja prolongirao odluku, zakazao borbu za nacionalnu titulu.

Crvena zvezda, inače direktni finalista Superlige, saopštila je da ostaje pri izrečenom da neće igrati ABA finale dok se ne završi nacionalni šampionat. U međuvremenu, Vojinović ističe da ima prostora za kompromis i nada se da će regionalna liga dobiti prvaka na terenu.

U još jednom primeru rvanja u blatu niko nije čistih ruku. Zvezda je iskoristila svoj uticaj na KLS, naročito izražen otkad je Partizan prošle sezone svojevoljno i nekažnjeno napustio domaće takmičenje, da stavi ABA ligu u pat-poziciju. Revolt branioca jadranske titule ima validno uporište u tome da je polufinalnu seriju protiv Budućnosti završio još 23. maja.

Crveno-beli već dugo u regionalnoj politici udaraju u klin dok ostali udaraju u ploču, ove sezone su odbili da brendiraju svoje mečeve naslovnim sponzorom lige, ujedno i jednim od sponzora Partizana. Više na osnovu dela nego reči kojima propagiraju borbu za bolju i pravedniju ABA ligu, teško je oteti se utisku da bi na Kališu iko pustio suzu ako bi regionalno takmičenje otišlo u istoriju.

Slično je i sa Partizanom. Za ovo takmičenje beogradske večite vezuje samo evroligaški interes, jer šampion ABA lige i dalje ima prioritet u dobijanju jedne "vajld" karte. Sve ostale priče jednih i drugih o doslednoj borbi za unapređenje lige su jeftina i potrošena demagogija. Dan kada možda dobiju garantovano učešće u Evroligi, pokazaće da im je do regionalnog takmičenja stalo kao do lanjskog snega.

Čini se da i ABA ligi, disfunkcionalnoj zbog toga što su vlasnici klubovi koji vode računa samo o svom trenutnom interesu, polako ističe rok upotrebe. Na njenoj strani još su ta jedna specijalna pozivnica i potpuno devastirane nacionalne lige. U slučaju KLS, možda bi u perspektivi mogla da se osovi na noge ako bi država deo novca ubrizganog u Zvezdu i Partizan preusmerila klubovima koji, javna je tajna, u velikoj meri opstaju na kladioničarskim tiketima.

ABA je zamišljena kao servis klubova vlasnika. Ove sezone napravila je toliko nepotrebnih ustupaka da je postala neizdrživo servilna. Verovatno će doći do nekakvog kompromisa i dobiće prvaka na terenu, sa publikom ili pred prinudno ispražnjenim tribinama, ali iz godine u godinu gubi na svom kredibilitetu. Ako izgubi tu "divlju kartu" za Evroligu, može da opstane samo na zajedničkom košarkaškom interesu nekih činilaca iz regiona. Među njima verovatno neće biti Zvezda i Partizan.

SUPERLIGA

Polufinale

4. jun: Mega - FMP

7. jun: FMP - Mega

9. jun: Mega - FMP*

Finale

10/12. jun: C. zvezda - Mega/FMP

13/15. jun: Mega/FMP - C. zvezda

16/18. jun: C. zvezda - Mega/FMP*

ABA FINALE

12. jun: C. zvezda - Partizan/C. Olimpija

14. jun: C. zvezda - Partizan/C. Olimpija

17. jun: C. zvezda - Partizan/C. Olimpija

19. jun: C. zvezda - Partizan/C. Olimpija*

22. jun: C. zvezda - Partizan/C. Olimpija*

*Ako bude potrebno

Pogledajte više