JOKIĆ USTUPIO SVOJE MESTO MAREJU: DŽamal, sad je tvoj red

V. P. 19. 05. 2023. u 16:36

NAKON što je impresivnom partijom u prvom meču finala Zapada ostavio još jedan trag u istoriji NBA plej-ofa, Nikola Jokić je u drugom ustupio mesto svom "pik end rol" partneru Džamalu Mareju.

FOTO: Tanjug/AP

Kanađanin je u trijumfu Denvera nad Lejkersima za velikih 2:0 u seriji (108:103) postigao 37 poena, čak 23 u poslednjoj četvrtini!

Srpski div je već početkom treće deonice ubeležio 13. tripl-dabl u plej-ofu i preskočio Rasela Vestbruka na večnoj listi (Medžik Džonson 30, Lebron Džejms 20). Brojke nisu bile na nivou prethodne utakmice - 23 poena (šut 9/21, trojke 0/3), 17 skokova, 12 asistencija i tri ukradene lopte, ali su saigrači profitirali od čestih udvajanja Džokera kao glavne taktike čuvene franšize iz Los Anđelesa.

Ponajviše nekadašnji bek Kentakija, kome se šuterska ruka "zapalila" u poslednjih 12 minuta. Pre toga je promašio 12 od 17 šuteva, u završnoj četvrtini samo jedan od sedam za seriju 15-1 kojom su Nagetsi pobegli na 96:84. Jokić se nije upisao u tom periodu, nije ni bilo rezona da forsira nauštrb Mareja i Majkla Portera, koji je pogodio dve bitne trojke.

- Džamal je bio poseban. Suštinski, on je dobio ovu utakmicu - rado je Jokić prepustio Mareju mesto pod svetlima reflektora.

NAKLONIO MU SE I ĐOKOVIĆ

NOVAK Đoković i u jeku priprema za Rolan Garos krajičkom oka prati šta radi Nikola Jokić u NBA plej-ofu. Ima šta da vidi, a posle druge utakmice na Instagramu je postavio sliku košarkaškog Džokera i nekoliko emotikona. Većina predstavlja dubok naklon srpskom superstaru.

Trener Denvera Majk Meloun nije propustio priliku da uputi repliku na izjavu reporterke ESPN Lize Salters, koja je dan ranije pomenula da nikad nije gledala dvostrukog MVP osvajača.

- Za one koji ga ne poznaju, sada ima 13 plej-of tripl-dabl mečeva. Neverovatno je da nastavlja da to radi na dnevnoj bazi na najvećoj svetskoj sceni.

Strategu Nagetsa se ne dopada narativ u američkoj javnosti koji prati ovu plej-of seriju.

- Dobijete prvi meč i svi govore o Lejkersima. Jokić postane treći svih vremena po broju tripl-dabl utakmica, ali se ne priča o njemu i o Denveru. Znate šta, sve to stavite u lulu i popušite, izađete na teren i povedete 2:0.

Nikoli uopšte ne smeta što se govori o Lebronu Džejmsu i Entoniju Dejvisu, koji su u drugom meču zbirno postigli 40 poena (22+18) šutirajući iz igre 13/36.

- Da budem iskren, sviđa mi se što je tako - kaže Jokić. - I kada smo u "mehuru" pobedili Jutu, više se pričalo o tome kako su oni ispustili prednost. Niko se nije obazirao na to kako smo mi pobeđivali. Za nas je to normalno, nisu nam potrebne pohvale. Idemo na pobede u tišini.

Pogledajte više