"VALJAK" U KOŽI "KRALJA": Partizan se u ABA ligi nalazi u situaciji u kojoj je Real bio protiv njih u Evroligi

G. KELIĆ 17. 05. 2023. u 08:00

TAMO gde se madridski Real nalazio u četvrtfinalnoj evroligaškoj seriji protiv Partizana, sada se Partizan nalazi protiv podgoričkog SC Derbija u istoj fazi regionalne ABA lige. Na korak od eliminacije i sloma svih šampionskih ambicija. Najveće iznenađenje u ovogodišnjem jadranskom takmičenju načinili su u ponedeljak uveče crnogorski "studenti" (83:84), ostvarili najznačajniju pobedu u 26 godina kratkoj istoriji i četu Željka Obradovića naterali da ih pred revanš (sutra, 19.00) u "Morači" shvati sa istom ozbiljnošću kao što su "kraljevski klub".

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Spektakularan trijumf sastava Andreja Žakelja nije nipošto zamenio uloge favorita i autsajdera u ovom dvoboju. I pored poraza od osmoplasiranog tima ligaškog dela, od crno-belih i dalje zavisi konačan epilog četvrtfinala. Ipak, ovaj poraz mogao bi da im služi kao buđenje iz letargije u koju su upali nakon bolnog ispadanja od Madriđana i u globalu im znači višestruko u nastavku plej-ofa.

Uprkos katastrofalnoj igri, 19 skokova manje od rivala, uz samo 28 odsto šuta za tri (9/32) Partizan je, svejedno, bio blizu da na suvi kvalitet pojedinaca iščupa pobedu. Samo što bi ona, ruku na srce, bila nezaslužena.

Pobedili tim koji je pobedio Real

NIJE bilo kraja sreći gostujućih košarkaša koji su jedva nalazili reči nakon trijumfa nad evroligaškom ekipom.

- Nerealno, sigurno najveća senzacija. Velika je stvar pobediti Partizan u Beogradu, tim koji je pre nekoliko dana pobeđivao Real Madrid. Mrtav sam umoran, kao da sam igrao dve utakmice, a ne 20 minuta. Znamo da će u četvrtak biti teško, potrudićemo se, a ako nas pobede vidimo se ponovo u Beogardu - rekao je najbolji akter meča Zvonimir Ivišić, koji je uz 22 poena ostvario i 13 skokova.

- Zamolio sam sve igrače da se ne priča više o Evroligi i da je naš primarni cilj bio i jeste ABA liga. Potrebno je da naša motivacija bude veća čak i u odnosu na utakmicu sa Realom. Videli ste kako je to izgledalo, motivacija nije bila na potrebnom nivou - rekao je trener Obradović posle meča, koji očigledno nije uspeo da dopre do svojih igrača čije su glave još u Madridu.

Kad je već tako, mogli bi onda da zauzmu stav "blankosa", koji su se vratili iz 0-2 i prvo pobedom u Podgorici, a onda i u beogradskoj majstorici trasiraju put ka megdanu sa Cedevitom Olimpijom, koja čeka u polufinalu.

Naravno, nipošto se tu ne misli da ponove nesportske poteze Španaca, već da igrom pre svega u gostima (Real dvaput slavio u Beogradu), a onda i u odlučujućem meču opravdaju svoju poziciju, nadjačaju nagomilane probleme u rosteru i ne dozvole da niz vodu puste sve što su gradili prethodnih osam meseci.

Cilj je od početka oktobra i prvog treninga ostao nepromenjen i glasi povratak regionalnog trofeja u Humsku, posle deset godina. Sve ostalo dobro što je došlo kroz sezonu treba i mora se posmatrati kao bonus, a ne kao konačna nagrada

Pogledajte više