ZVEZDA NOKAUTIRALA LIDERA EVROLIGE: Crveno-beli šou u Beogradu!

Novosti online 06. 04. 2023. u 20:51 >> 20:53

CRVENA zvezda je možda "zakasnila" sa velikom pobedom u Evroligi, jer je prošle sedmice izgubila šanse da se domogne plej-ofa elitnog takmičenja, ali je u četvrtak skinula veliki skalp: vodeći evroligaški tim, Olimpijakos, pao je pred beogradskim crveno-belima koji su, nadoknadivši 11 poena zaostatka, pobedili "bratski klub" sa 87:79.

EuroleagueTV

 

Burna prva četvrtina: Zvezda "potonula", ali...

Isrpva se činilo da će ovo biti mučno veče za sve kojima je šampion Srbije i ABA lige u srcu. Jer, i pored gromoglasne podrške, koja se "produžila" posle, sada već tradicionalnog nadglasavanja evroligaške himne, Zvezda je rano ušla u probleme sa raspoloženim, svestranim napadom Grka, koji su za dva minuta poveli sa 3:7, a imali i +5 nedugo zatim, što je privremeno smanjio Luka Vildoza trojkom na isteku trećeg minuta. Ipak, Saša Vezenkov, drugi najbolji skakač Evrolige, ofanzivnim skokom je najavio svoj novi dobar potez, pogodak za 8:12, što Olimpijakos potom nije uspeo da uveća iako je u narednoj akciji ukrao loptu domaćinu.

Ono što grčki klub nije uradio  tada, jeste odmah potom, jer je posle katastrofalnog šuta Lazarevića Vokap pogodio drugu trojku, "nateravši" Zvezdinog trenera Duška Ivanovića da zatraži tajmaut kada je semafor pokazao 8:15. I pored toga što je Vezenkov nastavio da se poigrava sa odbranom domaćih, imale su i "delije" razlog za zadovoljstvo, kako zbog borbenosti Kampaca, tako i zbog druge trojke Vildoze, tada za 13:17.

Seriju Olimpijakosa, koja je omogućila lideru Evrolige da povede sa 15:25 u sedmom minutu, na kratko je prekinuo Dobrić, ali se onda nastavilo sjajno šutersko izdanje crveno-belih iz atine. Šestom trojkom iz osam pokušaja, a četvrtim strelcem koji je dalekometni šut pogodio, gost je prvi put poveo sa više od deset razlike, i to sa 17:28, u osmom minutu utakmice.

Međutim, jedan razgovor Duška Ivanovića sa Filipom Petruševim koji je imao mnogo problema u odbrani, te smernice bekovima, urodile su plodom: uz jednu "čaroliju" Kampaca u napadu, pa njegovo vešto iznuđivanje ofanzivnog prekršaja Kanana, omogućili su Zvezdi da serijom 7:0 završi prvi četvrtinu uz mali zaostatak, 26:30.

Buđenje Zvezde u drugoj četvrtini

Onako kako je beogradski tim završio uvodnu deonicu, započeo je narednu. Pre svega se to odnosilo na dobru igru Kampca u napadu, u kome je pogađao iz prodora, a stizao i da "digne glas" na to što su sudije ostajale neme kada je on mislio da je fauliran. Oduševljavao je Argentinac publiku, primicao domaćina i na -2 (32:34), ali Olimpijakos nije dozvoljavao više od toga u tim trenucima.

Do sredine druge četvrtine, međutim, Zvezda je bila ta koja je pokazala više u tih pet minuta, naročito kada se o odbrani radi. Njom je i spustila dalekometnu preciznost suparnika na "maltene svoju" (33% je dotad za tri poena šutirala Zvezda, a njen rival 35%). To je, uz neke spretne poteze domaćih, poput Mitrovićevog "koš + faul", omogućilo ekipi Duška Ivanovića da priđe na 38:39.

Zvezda je i ranije od 18. minuta mogla do prvog vođstva na meču, recimo da je iskoristila bolje situaciju u kojoj su njeni suparnici napravili nesportsku ličnu grešku, ali nije dugo čekala na "popravni". Dalibor Ilić je dobar prodor iskoristio da donese 41:39, time i još glasnije navijanje u nekadašnjem "Pioniru", a osmi uzastopni poen šampiona Srbije i ABA lige doneo mu je +4 pred sam kraj poluvremena. Međutim, nije to bilo dovoljno i da se vodeća evroligaška ekipa uzdrma, pa je Vezenko vezao dva dobra ofanzivna poteza i vratio prednost Grcima, koji su na veliki predah otišli sa 45:47.

Treća četvrtina: Kampaco poleteo (na momenat i previše)

Trener gostiju, Jorgos Barcokas, je tokom odmora rekao da je neprihvatljivo da njegova ekipa dozvoli suparniku da šutira sa 70% za dva poena, te da primi čak 45 poena za poluvreme, a njegov kolega Ivanović je poručio da njegovom timu ne sme da se ponovi prva deonica, te da je recept za uspeh - igra iz druge... I, dobra odbrana "iz druge" - omogućila je Zvezdi da serijom 6:0 povede sa 51:47 nakon što je Hasan Martin u defanzivi oduzeo loptu, a onda sam izveo kontru i snažno zakucao.

Posle dva prilično haotična minuta koja su usledila, haotična u smislu velike želje a male, odnosno nikakve realizacije, "delije" je na noge podigao Fakundo Kampaco, koji je trojkom doneo velikih 54:47 Ivanovićevoj ekipi. Argentinac je odmah potom četvrti put uspeo da na ovoj utakmici ukrade loptu Grcima, ali iako Petrušev nije uspeo da to "nagradi" poenom iz suparničkog reketa, Kanan je na drugoj strani pogrešio, što je Zvezdi omogućilo da dodatno uveća seriju 9:0 kojom je "otvorila" treću deonicu.

Ipak, umesto da argentinski plejmejker nastavi da uživa na parketu, on je počeo da se svađa sa sudijama zbog jednog nedosuđenog prekršaja, pa je dobio tehničku grešku koja je zaustavila Zvezdin nalet. Olimpijakos je uhvatio rezultatski priključak i, uz dva promašaja Filipa Petruševa, ali i jedno njegovo sjajno zakucavanje, bio neko vreme na dva koša zaostatka.

No, kada su se razigrali i on i Vildoza i Luka Mitrović, Zvezda je došla do svoje najveće prednosti, 63:54, što je pred sam kraj deonice trojkom smanjio Papanikolau.

 

Četvrta četvrtina: Holand nokautirao Grke

Poslednji period meča Olimpijakos je "otvorio" sa pet poena za minut, ali je (na sjajnu, preko glave asistenciju kampaca), Džon Holand svojom drugom trojkom doneo i velikih 71:64, time i novi razlog za oduševljenje domaće publike.

Holand se pobrinuo i za brzi odgovor nakon što je Zvezdin rival prišao na 73:69, nastavivši i šutem s poludistance, i zakucavanjem iz kontre da bude najbolji igrač domaćih u četvrtoj deonici (do koje je postigao tri poena, a u njoj čak 14). On je i "naterao" Barcokasa da zatraži tajmaut, kada je doneo beogradskim crveno-belima 77:69.

Na polovini poslednjeg segmenta meča, semafor je pokazivao 80:71, ali iako je Olimpijakos prišao tri poena bliže, trojkom je odgovorio Kampaco, koji je posle tog 18. poena uradio nešto još važnije - ohrabrio je svog sunarodnika Luku Vildozu, koji je promašio zicer koji ni početnici ne promašuju. No, Zvezda je imala većih problema od Vildozine igre, a to je povećana preciznost suparnika (Vokap je ubacio četvrtu trojku, iz šestog pokušaja), ali i sve češće gubljenje lopte beogradskih crveno-belih. Uz tri minuta do kraja, rezultat je glasio 83:77, a onda je Zvezda odbranom naterala Barcokasovu ekipu na grešku, da bi na minut i po pre kraja Filip Petrušev ofanzivnim skokom i zakucavanjem za +7 (85:78) najavio kome će pripasti (senzacionalni) trijumf.

Slavlje košarkaša Crvene zvezde posle pobede nad Olimpijakosom u Evroligi / Foto: EuroleagueTV

 

Tabela Evrolige

Bonus video: Reakcija Zvezdinih "delija" kada je u halu ušao Novak Đoković, nakon što je nedelju ranije gledao Partizan uživo

 
Pogledajte više