"OVAKO VIŠE NE MOŽE!": Željko Rebrača progovorio o svemu: Legendarni as o Pešićevim kritičarima, Mundobasketu, budućnosti srpske košarke

Novosti online 01. 03. 2023. u 15:45

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije uspela je da se plasira na Mundobasket, a o toj temi govorio je i proslavljeni košarkaš - Željko Rebrača.

Foto arhiva VN

Akutelni predsednik KK Vojvodina i košarkaške akademije Rebrača, prvo je započeo o katastrofalnom sistemu takmičenja kojim su nacionalne selekcije išle kako bi se domogle Svetskog šampionata. 

- Površno gledano, sjajno je što smo se kvalifikovali za SP, ali ako se stvari dublje analiziraju moramo da kažemo da je bilo mučenje. Pre svega, zbog katastrofalnog sistema takmičenja i ovakve organizacije kvalifikacija. Ovako stvarno više ne može, ljudi iz FIBA i Evrolige morali bi da sednu i da se najzad dogovore šta i kako dalje. Nije u redu da u kvalifikacijama reprezentacije igraju u oslabljenim sastavima, zato što se poklapaju kalendari takmičenja Evrolige i FIBA, a da na SP dođu sa evroligaškim i NBA igračima - ističe Željko Rebrača za "Sport Klub".

Sa puno ljubavi, ali i radnog elana Rebrača priča o mogućem poboljšanju stanja u srpskoj košarci.

- Sada svi igraju košarku, morali bismo i to da imamo u vidu i da se spustimo na zemlju. A ne da živimo od stare slave, na kredit. Nego, da radimo i ulažemo što više, od baze do vrha. Kad ovako govorim delujem kao strog kritičar, ali mi smo zemlja košarke i na nama je da to opravdamo radom i zalaganjem. Pre svega, mora ozbiljno da se radi na stvaranju igrača, a ne poluproizvoda. Sve bi trebalo da se sprovodi po preciznom sistemu i programu, da se uključi što više kvalitetnih stručnjaka. I da se u taj rad ne mešaju roditelji igrača, koji preko deteta vide šansu da reše pitanje egzistencije.

Foto arhiva VN

Čuveni centar i NBA as čitavu problematiku, pre svega, posmatra iz ugla nekadašnjeg vrhunskog igrača.

- Svaka čast našim momcima, koji su se odazivali i dolazili tokom klupske sezone i pomogli reprezentaciji da se plasira na SP. Većina njih verovatno neće biti u timu za SP, ali ruku na srce, nisu na nivou jednog Jokića, Bogdanovića, Micića i ostalih. I zato nije u redu da im se nalaze mane što su odigrali ovako ili onako. Na svakoj utakmici igrao je drugačiji sastav, borili su se momci koliko su mogli u datom trenutku. Nije nimalo lako snaći se u svemu tome, a bilo je vrlo malo dana za pripreme.

Rebrača se osvrće i na kritičare, koji nisu štedeli selektora Svetislava Pešića…

- Mnogi kritikuju i selektora Pešića, a tek koliko je on imao težak posao da sve to uklopi u takvim otežavajućim okolnostima. Iluzorno je sumnjati u njegovo košarkaško znanje. Kari je stručnjak koji je osvojio sve i sa našom i nemačkom reprezentacijom, sa vrhunskim klubovima… Ako on ne zna svoj posao, ne znam ko zna. Ali mnogi su skloni da olako nekog osuđuju.

O dometima najbolje srpske selekcije na SP nezahvalno je i rano da se sada priča, ali Rebrača zna recept za uspeh.

- Jedno je sigurno, ne znači jedno veliko ime u ekipi, jer ako nemaš tim sve je uzalud. To je, uostalom, pokazalo minulo EP, videli ste da timovi najvećih zvezda, Jokića, Dončića, Adetokumba, nisu dogurali do završne faze. Svi su oni individualno zveri, ali važan je kolektiv, to je suština. Uostalom, košarka je timska igra. Bitno je da ekipa ima hemiju, atmosferu, što smo mi imali devedesetih. Svaki igrač je šraf, važan deo te sjajne celine. Tome bi trebalo da težimo. Bez toga ne vredi, ne postiže se ništa… Videli smo to na primeru Španaca, došli su na EP u potpuno novom, podmlađenom sastavu, ali bili su kompaktni, sjajno spremni i zasluženo osvojili zlato - upozorava Željko Rebrača, šampion sa SP 1998. u Grčkoj i vlasnik dva evropska zlata (1995. u Grčkoj i 1997. u Španiji) i olimpijskog srebra iz Atlante 1996. godine.

BONUS VIDEO: JOKIĆEVA „STOTKA“: Koga Srbin juri po broju trpl-dablova

Pogledajte više