DVA PUTA DO MUNDOBASKETA: Srbija zakomplikovala situaciju, evo kako "orlovi" mogu na Svetsko prvenstvo

Novosti online 25. 02. 2023. u 10:08

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je neočekivan poraz u meču 9. kola kvalfikacija za Svetsko prvenstvo, pošto je u Atini poražena od selekcije Grčke posle produžetaka, rezultatom 97:92.

FOTO: FIBA.Basketball

Iako je naša selekcija nastupila u oslabljenom sastavu, svi su ipak očekivali pobedu i plasman na Mundobasket, pošto su Heleni igrali bez ijednog poznatog igrača, a na klupi im je sedeo pomoćni trener, koji je menjao Dimitrisa Itudisa.

Imali su naši igrači i dvocifrenu prednost, Grcima pobeda nije bila potrebna, ali su "Orlovi" pronašli način da izgube dobijen meč, pa sada strepe pred poslednje kolo, iako je rival nejaka Velika Britanija.

Prvi, i mnogo lakši, jeste da u ponedeljak izabranici Svetislava Pešića savladaju Britance. Pobedili smo ih i u prvom meču u Njukaslu (74:68), pa nema razloga da to ponovo ne uradimo. Naša selekcija će verovatno biti jača za Marka Gudurića, koji je najavio da ostaje u Beogradu i da će pomoći ako zatreba, a ako se pogleda rezultat sinoćnjeg meča, u kom je Belgija savladala Britaniju u gostima sa 88:59, jasno je da pobeda u ponedeljak ne sme da se dovodi u pitanje nijedne sekunde.

Ukoliko se ipak dogodi svojevrsna senzacija, i Srbija izgubi u pondeljak, druga šansa za plasman jeste da Turska pobedi Belgijance u gostima. Ipak, jasno je da su Turci digli ruke od ovih kvalifikacija, pošto ih sigurno nećemo gledati na predstojećem prvenstvu, dok Belgija i dalje gaji nade, tako da se sigurno Pešić i njegovi igrači neće pouzdati u selekciju Turske.

Situacija je jasna. Srbija ima zicer za prolaz na Mundobasket, uprkos bolnom i neočekivanom porazu od Grčke. Ukoliko ne uspemo da savladamo Britance kod kuće, onda nam verovatno i nije mesto na najvećoj svetskoj košarkaškoj smotri.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

Pogledajte više