USKORO SMENA NA VRHU VEČNE LISTE STRELACA: Lebron prestiže DŽabara

G. KELIĆ

20. 01. 2023. u 22:31

NAREDNI "randevu" sa istorijom, ako zadrži svoj prosek, Lebron Džejms će imati 11. februara. I to jedan od najznačajnijih.

FOTO: Tanjug

Košarkaš LA Lejkersa će tada na večnoj listi prestići legendarnog Karima Abdul-Džabara i postati najbolji strelac NBA lige svih vremena. Čuveni centar se na vrhu nalazi od 5. aprila 1984. godine (osam meseci pre nego što je Džejms uopšte rođen), kada je probio cilj koji je prethodno držao Vilt Čemberlen.

Sada Džejms ima taj rekord nadohvat ruke, pošto su mu potrebna još samo 283 poena da bi nadmašio Abdul-Džabarov zbir od 38.387 koševa. Sa prosekom u karijeri od 27,2 poena po meču, as "jezeraša" će, ukoliko ga neželjena povreda ne uspori, za 14 utakmica oboriti rekord i to ni manje ni više nego na gostovanju aktuelnom šampionu, Golden Stejtu.

Uprkos tome što je Džejms propustio deset utakmica ove sezone, on je već premašio Abdul-Džabarov ukupan broj poena tokom njegove 20. i poslednje sezone. Džejms je postigao 1.042 poena u 35 do sada odigranih mečeva u takmičarskoj 2022/2023, dok se Abdul-Džabar za sezonu 1988/1989. zaustavio na 748.

- Osećam se izuzetno ponosno kada znam da sam na ivici da oborim verovatno najtraženiji rekord u NBA, stvari za koje ljudi kažu da verovatno nikada neće biti urađene. To je super kul - govorio je Lebron jednom prilikom o trenutku koji će izvesno doći.

U poslednjih pet utakmica je redom postizao 37, 24, 35, 48 i 32 poena, koliko je ubacio u porazu od Sakramenta (116:111). Iako ima 38 godina, njegove brojke se ne smanjuju, već štaviše, nastavljaju da rastu.

Nema sumnje da će mnogi želeti da iz prvih redova budu promatrači pisanja novih istorijskih stranica, a strateg gradskog rivala LA Klipersa i nekadašnji Džejmsov trener iz Klivlenda, Tajron Lu, već je najavio svoj dolazak.

- Dolazim na tu utakmicu. Čak i ako budemo imali svoj meč, doći ću, jer je to veliko dostignuće. Volim Lebrona, sve što je učinio za mene i sve za šta se zalaže - istakao je Lu.


BONUS VIDEO: Nikola Jokić i govor saigračima iz reprezentacije Srbije koji će se pamtiti

 
Pogledajte više