ZVEZDA IMALA LUDO VEČE U EVROLIGI: Delije vređale miljenika, Petrušev briljirao, Duško Ivanović doživeo prvi poraz

Novosti online 15. 12. 2022. u 21:13

KOŠARKAŠI Crvene zvezde ugostili su italijanski Milano u okviru 14. kola Evrolige. Nakon velike borbe u hali "Aleksandar Nikolić" srpski tim doživeo je prvi poraz u eri Duška Ivanovića rezultatom 67:71.

FOTO: M. Vukadinović

Od prvog sudijskog podbacivanja gotovo, osetilo se da će ovo biti teška noć za Duška Ivanovića i njegove izabranike.

Na papiru tim koji je imao 9 uzaostopnih poraza u Evroligi, na klupi iskusni trenerski "vuk" - Etore Mesina, a na parketu imena poput Kajla Hajnsa, Nikole Melija i bivšeg Zvezdinog igrača - Bilija Berona. 

Bili Beron foto: M.Vukadinović

Ben Bentil je imao nervoznu uverituru utakmice, i upravo njegov niz grešaka gosti koriste za početnih 5:0. Luka Vildoza je potom zaplesao tango u Pioniru i približio svoj tim na -1.

Delovalo je da će nakon nešto nervoznijeg starta crveno-beli ponovo, sada već u prepoznatljivom stilu samleti evropskog rivala. "Pionir" je proključao, ali izgleda da je to više inspirisalo Bilija Berona, da ponovo u srpskoj prestonici, i u hali u kojoj je to već mnogo puta činio, demonstrira raskošan napadački arsenal.

FOTO: EPA

Amerikanac je plesao, prodirao, sipao trojke, ali i so na rane nekadašnjeg tima. Prednost je iz minuta u minut rasla sve do velikih 43:29, sa kojima se i otišlo na veliki odmor.  

Duško Ivanović uspeo je da podigne svoje izabranike. Zvezda je sa nekom potpuno novom energijom ušla u nastavak ovog megdana.

Pionir je ponovo davao vetar u leđa svojim pulenima, a "delije" su bile 6 igrač na terenu. Ben Bentil izašao je kao preporođen, Nedović je preuzimao odgovornost, a Filip Petrušev igrao svoju najbolju partiju od dolaska na Mali Kalemegdan.

FOTO: M. Vukadinović

Mladi srpski reprezentativac ginuo je za svaku loptu na oba dela parketa. Petrušev je stigao i do rekorda karijeru u Evroligi sa 20 poena, a Zvezda je na njegovim krilima stigla na samo -2 pred poslednji minut poslednje deonice. 

FOTO: EPA

Ipak, nisu uspeli crvno-beli da naprave veliki podvig i preokret. Trojku odluke ponovo je pogodio Bili Berona, a potom su usledile salve uvreda domaćih navijača, koje su tako iznenađujuće žestoko oplele po svom nekadašnjem miljeniku. 

Najefikasniji igrač susreta bio je Filip Petrušev sa "dabl dabl" učinkom, 20 poena i 11 skokova, Bili Beron meč je završio sa 19, a Luka Vildoza sa 16 koševa i 6 asistencija.

STATISTIKA IGRAČA

FOTO: Printskrin

TABELA EVROLIGE

Standings provided by Sofascore

CRVENA ZVEZDA - MILANO 67:71

HALA: "Aleksandar Nikolić"

GLEDALACA: 7.000

SUDIJA: Danijel Hijerizuelo

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ!

40. minut - Šok! Bili Beron pogađa za tri, uništio je svoj bivši klub Amerikanac, kakva šuterska klinika, ceo Pionir ga sada psuje.

39. minut - Petrušev pogađa oba penala, Zvezda na minus dva pred poslednji minut, strašan meč u Pioniru, kakav karakter Ivanovićevih izabranika.

38. minut - Pogađa sada i Dobrića, Zvezda na -7. Petrušev krade loptu, a Nedović pogađa u kontri uz faul i pogađa sa linije penala. Kakva ludnica, crveno-beli su se vratili. 

36. minut - Pogađa Luka Vildoza, 54:66, a potom i nesportski faul. Argentinski plej realizuje jedan penal, lopta sa strane, ali Kajl Hajns monstuozno blokira Vildozu, ali Nedović za dva, Zvezda na -9. 

35. minut - Katastrofala period igre tima sa Malog Kalemegdana. Preko tri minuta bez poena, a Rići i Beron još jednom trojkom, i to uz faul za sada ponovo velikih +15. Međutim Filip Petrušev vraća trojku, ali Dejvis ponovo odnosi bitku pod obručima, 66:51.

32. minut - Loš početak poslednjeg kvartala srpskog predstavnika. Dva nerealizovana napada, Meli poentira, potom su mogli i da ubedljivijeg vođstva momci iz Italije, imali su napad, dva ekstra-poseda nako ofnazivnih skokova, ali je Zvezda preživela ovaj napad.  

TREĆA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - MILANO 49:57

30. miinut - Ono što je propustio Petrušev nije Vildoza, novi njegovi poeni. Granitna odbrana Zvezde je potom ponovo urodila plodom. Ben Bentil sa kao lav izborio za loptu sa gorostasnim Hajnsom, koji ga je potom i faulirao. Bentil pogađa jedno od dva slobodna bacanja, gosti nisu uspeli da realizuju svoj poslednji napad, bila je to njihova 6 izgubljena lopta samo u ovoj četvrtini. Bentil je pokušao za tri uz zvuk sirene, nije pogodio, ali je fauliran! Amerikanac pogađa dva od tri pokušaja, Pionir se ponovo trese, a delije ponovo veruju u veliki preokret. 

28. minut - Bili Beron sada promašuje van linije 6,75 uz kontakt, Nedović fauliran u tranziciji. Heroj minulog derbija oba puta precizan, a Zvezda na -12. Potom dobra odbrana, Bentil ostaje sam na trojci, imao je šansu da spusti prednost na jednocifrenu, ali nema poena. Potom je isto mogao i Petrušev, ali i njegov pokušaj ne završava u košu.

26. minut - Seriju Milana prekida Ben Bentil trojkom, ali potom snažni Amerikac i pravi faul na Hajnsom, koji realizuje oba slobodna bacanja, Milano na +17, ali samo za kratko. Trojka Filipa Petruševa!

23. minut - Potom i faul u napadu gostiju, Pionir je ponovo na nogama! Međutim Luka Vildoza potom sagoreva u želji i gubi loptu u napadu, a Luvavu-Kabaro poentira 48:35. Zatim Dobrić ne uspeva da ubaci polaganje, a nestvarni Bili Beron ponovo za tri! Ovo sigurno boli sve u crveno-belom. Nekadašnji miljenik sada je koban po tim koji ga je lansirao. 

22. minut - Nikolo Meli za tri, trojka kao kap! Srećom po Zvezdu Filip Petrušev pogađa za dva, a potom odličan prodor i Branka Lazića, pa potom i Luke Vildoze za 46:35 ima Milano. 

DRUGA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - MILANO 29:43

20. minut - Luka Mitrović gubi loptu, sjajna reakcija razigranog Dejvisa, koji je potom i fauliran u kontri. Amerikanac pogađa oba penala za +14, a Filip Petrušev nastavlja svoju rolu i iz reketa poentira za 41:29. Poslednji napad za Milano, odgovornost preuzima Bili Beron, a Petrušev ga faulira u poslednjoj sekundi prilikom šuta za tri. Bivši igrač Zvezde pogađa 2 od 3, za konačnih 43:29 za Milano na poluvremenu i svoj već 10 poen na meču.

19. minut - Prišla je Zvezda i na -8, ali ponovo nezaustavljivi Dejvis pogađa za tri i utišava atmosferu u Pioniru koja je nagoveštavala veliki povratak Ivanovićevih izabranika, 27:39.

17. minut - Gosti polovični sa penala, a Filip Petrušev pokazuje svoju leđnu tehniku i uz pomoć table ponovo smanjuje deficit svog tima na 10 poena. 

16. minut - Džon Holand kupi lake poene sa linije slobodnih bacanja, međutim strašan prodor Bilija Berona za 35:22, ali uzvraća i Luka Vildoza. 

14. minut - Nakon nekoliko nerealizovanih napada na obe strane, Filip Petrušev sa linije penala prekid post i smanjuje na 20:33. Bili Beron potom promašuje za tri, ofanzivni skok Milana obezbeđuje ekstra-posed, ali gosti ni iz njega ne poentiraju. Na drugoj strani srpski predstavnik promašuje van linije 6,75.

11. minut - Devin Hol je otvorio drugu deonicu poenima, Nedović potom promašuje čitav obruč nakon pokušavaja van linije 6,75. Hol je prepun samopuzdanja ponovo uzeo stvari u svoje ruke, ali promašuje, a Nedović hrabro na prodor kroz šumu igrača poentira. Smanjio je tako miljenik delija na +10, ali ponovo mini-serija gostiju od 5:0 koju je začinio monstuoznim zakucavanjem iskuni Kajl Hajns. 

PRVA ČETVRTINA, CRVENA ZVEZDA - MILANO 16:26

10. minut - Nakon tajm-auta koji je zatražio Duško Ivanović Milano dolazi do +6, ali Filip Petrušev iz polu-horoga za 16:20, potom Rići ostaje sam u uglu i cepa mrežicu pogotkom za tri. Zvezda u problemu, rival odlazi na velikih +7, a onda ponovo Bili Beron! Bivši igrač tima sa Malog Kalemegdana pogađa iz zvuk sirene, preko ruke, za dvocifrenu prednost gostiju. 

7. minut - Mitrović pogađa za prvo vođstvo Zvezde! Međutim Bili Beron u svom stilu za tri, ali kakav odgovor Branka Lazića koji pogađa uz ugla takođe za tri.

Šuterska raspodija dveju ekipa, sada i Hol pogađa za tri, 18:14 vode gosti. 

4. minut - Luka Vildoza pogađa za tri! Međutim ekspresan odgovor gostiju, a potom i Ognjen Dobrić precizan van linije 6,75. Zvezda je prišla ne -1, ali je Dejvis pogotkom za dva ponovo doneo +3 svom timu. Usledio je napad tima sa Malog Kalemegdana, a Luka Vilodza ponovo za tri! 

2. minut - Zvezda nije realizovala svoj prvi napad, Ben Bentil je bio neprecizan. Potom Hol ostaje sam na trojci i pogađa, A Ben Bentil gubi loptu u fazi napada. Italijanski tim pogađa još jednom za dva, a Ben Bentil promašuje zicer. Katastrofalan početak Zvezdinog centra koji je glavni krivac što rival vodi sa 5:0.

1. minut - Meč je počeo. Strašna atmosfera koju prave Delije. Etore Misina facijalnom ekspresijom pokazuje da prosto ne može da poveruje gde je došao. Trese se Pionir!

UOČI MEČA

Da sve funkcioniše kako treba najbolje pokazuju rezultati, Crvena zvezda je pre dva dana došla do svoje šeste uzastopne pobede na evrosceni.

Niz je počeo pobedom protiv Asvela u osmom kolu, a onda su na red došli Alba, Makabi Tel Aviv, Virtus Bolonja, Partizan i Žalgiris.

U većini utakmica smo gledali neizvesnu završnicu i crveno-beli su pokazali da sada imaju mentalnu snagu da iznesu tako nešto.

FOTO: M. Vukadinović

U duelu protiv Litvanaca pre dva dana gledali smo veliku borbu, Žalgiris je još jednom potvrdio da je kvalitetna ekipa.

Meč nije dobro počeo, izabranici Kazisa Maksvitisa su bili motivisani od samog starta i nakon prvih deset minuta stekli zalihu od osam poena.

Puleni Duška Ivanovića su u drugom kvartalu podigli nivo igre i uspeli su da odu na petnaestominutnu pauzu sa samo jednim poenom minusa.

U nastavku igrači u zelenim dresovima nisu posustali, borili su se do poslednje kapi znoja, međutim, tandem Nedović-Vildoza je odlučio da im pomrsi račune.

FOTO: M. Vukadinović

Neverovatni potezi Srbina i Argentinca su odveli klub sa Malog Kalemegdana do još jedne pobede (77-73), a pomenuti tandem je kombinovano ubacio 48 poena. 

Luka i Nemanja su zapravo bili i jedini dvocifreni u svom timu. Treba istaći da je sjajan doprinos dao Stefan Lazarević koji je imao osam pogodaka.

U poraženom taboru najefikasniji je bio Kinan Evans, Amerikanac je brojao do 18.

Danas će Zvezda igrati sovju jubilarnu 3.000 utakmicu u istoriji, a na megdan dolazi tim koji je u katastrofalnoj formi. Međutim, njihov trenutni skor i nije baš realan. Etore Mesina u sastavu ima kvalitetne individualce, ali povreda Kevina Pengosa ih je totalno izbacila iz ritma.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

"Manekeni" su vezali čak devet poraza, a poslednji su doživeli pre dva dana na svom terenu od Makabija.

Italijanski stručnjak forsira čvrstu odbranu, ali ne sumnjamo da će Duško imati odgovor na to.

Crvena zvezda bi večeras trebalo da nastupi u sastavu - Luka Vildoza, Nemanja Nedović, Bendžamin Bentil, Džo Holand, Ognjen Kuzmić, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Dalibor Ilić, Stefan Lazarević, Stefan Marković, Hasan Martin, Filip Petrušev.

Dok će kod protivnika u protokolu biti - Bili Beron, Timote Luvavu Kabaro, Nikolo Meli, Naz Mitru-Long, Dejvon Hol, Kajl Hajns, Brendon Dejvis, Stefano Tonut, Johanes Vojtman, Đampaolo Riči.

Pogledajte više