ARGENTINA PLESALA I U CRVENO-BELOM: Luka Vildoza za novu, nestvarnu pobedu Zvezde u Evroligi! (VIDEO)

Novosti online 13. 12. 2022. u 21:03

KOŠARKAŠI Crvene zvezde nastavili su sa serijom pobeda u elitnom nadmetanju - preokretom su trijumfovali protiv ekipe Žalgirisa u okviru 13. kola Evrolige, i to sa 77:73, a ponajviše zahvaljujući "argentinskom plesu" Luke Vildoze.

Foto M. Vukadinović

"Delije" su ispunile tribine hale "Aleksandar Nikolić" u nadi da će se nastaviti serija od dosadašnjih pet uzastopnih pobeda u elitnom takmičenju otkako je ekipu kao trener preuzeo Duško Ivanović. To se na kraju i desilo, ali ne bez problema,: nakon uvodnog dobrog defanzivnog poteza Branka Lazića, Zvezda je muku mučila sa organizacijom napada, pa je litvanski tim vodio sa pozamašnih 5:15 na isteku sedmog minuta.

Ivanović je i pre utakmice istica da je "Žalgiris jedna od najtvrđih ekipa u Evroligi", te da igra "zaista snažnu, dobru odbranu i (njegovi igrači) stalno su u kontaktu", a urpavo to je pravilo probelem njegovim izabranicima. Da nije bilo "buđenja" Nedovića, što u vidu poena, što u vidu lukavog dodavanja za Dobrića, ko zna kako bi se završio uvodni nalet Žalgirisa. Upravo je heroj nedavne evroligaške pobede svojim potezima digao publiku na noge, a onda se ta energija "vratila" na teren, pa je Bentilova trojka primakla Zvezdu na 12:17 i učinila ovaj meč zanimljivijim nego što je dotad bio.

Duel ekipa koje su ušle u ovaj meč sa po šest pobeda i šest poraza nastavljen je u donekle ujednačenom tonu: u prvoj četvrtini, koja je rešena vođstvom gostiju od 14:22, oba tima su šutirala maltene identično, ali je Žalgiris jedini imao ofanzivne skokove (tri), a i tri izgubljene lopte manje (1:4).

Ipak, iako je Zvezda uspela početkom druge deonice da priđe na "-3", Ivanović je bio prinuđen da zatraži tajmaut u 15. minutu kada je semafor pokazivao 24:33, jer su Litvanci u pomenutim dobrim stvarima koje su radili u uvodnih deset minuta - ponovo počeli da dominiraju. No, taj predah trenera crveno-belih, prekinuo je dominuaciju gostiju: Nedoviću se u napadu pridružio Luka Vildoza, potonji junak meča - on je jednom trojkom raspametio "delije", a i Stefan Lazarević je imao vrlo zapaženu minijaturu, pa je Zvezda serijom 10:0 unela neizvesnost u ovaj duel.

Nagovestivši tada da bi crveno-beli mogli do pete pobede i to u 13. međusobnom duelom sa gigantom litvanske košarke, domaćini su dobro započeli drugo poluvreme, ali su onda ušli u probleme s organizacijom napada. A Kinan Evans i Kevarius Hejs, koji su do dvocifrenih košgeterskih učinaka stigli i pre 25. minuta, to su iskoristili da povedu saigrače ka nizu dobrih poteza, što se "oslikalo" i na semaforu - 45:54.

Ali, nije bilo odustajanja u domaćem taboru. Ni najmanje. Ne kada je Luka Vildoza počeo da briljira kako on to najbolje i radi - rešetajući koš rivala maltene odakle je poželeo.

Naročito se to videlo kada je Žalgiris vodio sa 62:66. Preuzeo je tada Argentinac igru Zvezde u svoje ruke, pa dao trojku, ptom dvojku, onda ponovo bio precizan sa distance i... korak po korak, iz napada u napad, od dotadašnjih 15 poena stigao do 25, a crveno-bele doveo do 74:71 usled serije od 12:5 koju je kreirao.

U napetoj završnici, sa daleko boljom "startnom pozicijom" za takav finiš, ekipa Duška Ivanović je uspela da odoli naletima Litvanaca i tako produži svoju seriju pobeda na čak šest uzastopnih u elitnom nadmetanju.

Crvena zvezda - Žalgiris 77:73 (14:22, 22:15, 20:21, 21:15)

Crvena zvezda: Holand, Vildoza 27p (šut za dva 6/8, za tri 4/10, 2as, 1sk, 4os), Lazarević 8, Lazić 5, Martin 2, Dobrić 5, Ilić nije igrao, Nedović 21p (šut za dva 5/7, za tri 2/11), Marković 3, Kuzmić, Petrušev 1, Bentil 5

Žalgiris: Evans 18p, 8sk, Gidraitis 5, Buklickas, Hejs 14, Smits 6, Krivas nije igrao, Birutis 4, Lukosiunas 6, Dimsa 3, Kaveno 1, Butkevicius 2, Ulanovas 14 - 

Pogledajte više