KINESKI NACIONALE: Saša Đorđević na novom zadatku

V. P.

16. 11. 2022. u 21:46

SALE nacionale pod nacionalnom zastavom Kine. Najuspešniji selektor u istoriji srpske reprezentacije preuzeće prekosutra dužnost glavnokomandujućeg u kineskoj selekciji, koja je dve utakmice pre kraja azijskih kvalifikacija osigurala učešće na Svetskom prvenstvu naredne godine u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Foto arhiva VN

To nije sačuvalo posao dosadašnjem selektoru Fengu, kome Savez nije mogao da oprosti osmo mesto u Kupu Azije. Izbor je pao na trenera dokazanog u radu sa nacionalnim timom svoje zemlje, osvajača srebrnih medalja na Svetskom prvenstvu u Španiji 2014, Olimpijskim igrama u Riju 2016. i Evrobasketu u Turskoj 2017.

Klupu Srbije napustio je dve godine kasnije, nakon "skromnog" petog mesta na SP u Kini, koje iz današnje perspektive naše reprezentacije deluje kao sasvim zadovoljavajući domet.

- Velika je čast to što sam postao selektor Kine - poručio je Đorđević, koji se letos rastao sa Fenerbahčeom.

- Veliki profesionalni izazov koji sam prihvatio sa ogromnim entuzijazmom, jednakim mojoj srkomnosti i odgovornosti. Mnogo je posla pred nama, pokušaćemo da ostvarimo najbolje moguće rezultate.

Kako je prenela kineska novinska agencija "Sina", Đorđevićeva godišnja plata iznosi okruglo 1.000.000 dolara, znatno manje nego što su zarađivali neki prethodnici. Postao je peti stranac za kormilom košarkaške reprezentacije najmnogoljudnije zemlje sveta, koju su pre njega vodili Grk Panajotis Janakis, Litvanac Jonas Kazlauskas i Amerikanci Bob Donevald i Del Heris. U stručnom štabu biće njegovi stalni saradnici, asistent Goran Bjedov i kondicioni trener Mladen Mihajlović.

Sport ne poznaje granice

POVODOM imenovanja Đorđevića za selektora Kine, oglasio se i njegov agent Miodrag Ražnatović.

- Mnogo toga može da se izdvoji u njegovoj karijeri, od trofejne igračke do toga da je najtrofejniji selektor Srbije i da je vodio najveće evropske klubove. Od danas se njegova karijera nastavlja na drugom kontinentu, očekuje ga nastup na SP u svojstvu selektora Kine. Saša je tek drugi trener iz Evrope na ovom mestu, a prvi iz takozvane jugoslovenske škole. Sport definitivno ne poznaje granice.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više