MOĆNI PARTIZAN ZGAZIO VIRTUS: Grotlo Arene progutalo Teodosića i družinu

Novosti online 20. 10. 2022. u 22:35

KOŠARKAŠI Partizana ugostili su Virtus iz Bolonje u četvrtom kolu Evrolige. Utakmicu koja se igrala u "Štark" Areni "parni valjak" je napustio trijumfalno i zabaležio prvu pobedu u najelitnijem rangu evropske košarke posle osam godina čekanja. Rezultat je bio 90:62.

FOTO: M. Vukadinović

Crno-beli su danas imali imperativ pobede. Posle tri poraza nakon povratka u Evroligu imali su obavezu da pred dupke punim tribinama upišu prvi trijumf i zadovolje velike apetite "grobara". 

FOTO: M. Vukadinović

Od prvog sudijskog podbacivanja osetila se neka potpuno drugačija energija u crno-belom taboru. Mladi Jam Madar je prvi povukao,preuzeo ulogu lidera ekipe i svojom mini serijom samo najavio šta je ono što čeka goste ove večeri u srpskoj prestonici.

Izraelac je nastavio da pleše parketom srpskog hrama košarke i demonstrira svoj raskošni talenat, a pridružio mu se Matijas Lesor koji je ponovo monstruozno zakucavao i gospodario reketom na oba dela terena.

FOTO: M. Vukadinović

Miloš Teodosić, neko ko je tradioconalno najbolje partije pružao upravo u mečevima sa Partizanom pokušao je da ponovi svoj uobičajni repertoar. Ipak, nije bilo ovo veče nekadašnjeg kapitena Srbije koji nije mogao da pronađe svoj šut, a nije bilo ni njegove prepoznatljive krativnosti i virtuoznih dodavanja.

FOTO: M. Vukadinović

Raspucali su se i Naneli i Egzum uz već raspoloženi duo Lesor-Madar i četa Željka Obradovića rafalnom paljbom van linije 6,75 zatrpavala je koš protivnika i održavala dvocifrenu prednost.

Potom se usijala ruka i Danila Anđušića, a parni valjak u svlačionicu odlazi sa kapitalnom zalihom i rezulatom 51:32.

Kompaktna odbrana domaćina nastavila je da kinji momke iz Bolonje koji su bili potpuno indisponirani. Arena je nosila najmlađi tim Evrolige u novu pobedu i gledala moćni Partizan koji kao da je iskalio bes za sve nad ekipom Virtusa.

FOTO: M. Vukadinović

Džejms Naneli je pronalazio dno mrežice iz napada u napad, sa nestvarnom ležernošću, nonšalantno kao da je na treningu jedan od najboljih šutera u Evroligi konačno je pokazao delić arsenala zvog kog je završio u dresu beogradskog košarkaškog velikana. 

FOTO: M. Vukadinović

Do kraja meča crno-beli su povećavali prednost do konačnog trijumfa. 

Kod Partizana najbolji je bio Naneli sa 20 poena (8/11 iz igre), Lesor i Anđušić po 14 poena. Kod Virtusa Bako 11, Vims 10.

Posle ovog meča oba tima imaju skor 1-3. Partizan naredni meč gostuju u Viljnusu protiv Žalgirisa.

Ne propustite:

"ZNATE, GUBIMO IZ NEKOG RAZLOGA, A ONDA..." Željko Obradović imao šta da kaže igračima posle prve pobede u Evroligi

OSVOJIO EVROBASKET, PA DOŠAO NA ČAS KOD ŽOCA: Serđo Skariolo: Imali smo šta da naučimo na meču s Partizanom

"KONAČNO SE SVE SKOCKALO!" Naneli je osvojio Evroligu sa Žocom, a i sada je srećan: Posebna je ovo pobeda za Partizan

ČETVRTA ČETVRTINA, PARTIZAN - VIRTUS 90:62

37. minut - Panter pogađa uz kontakt, 83:58.

35. minut - Panter ne pogađa za tri, Bako se muči ispod koša i ističe napad Virtusa. A onda Željko Obradović na 78:60 traži tajmaut posle dva minuta bez poena njegovih igrača. Sa linije penala novi poeni za Virtus za 78:51! Potom i trojka za goste koji nemaju šta da izgube i šutiraju sa svih pozicija. 

32. minut - Potpuna rapsodija u crno-belom. Anđušić poentira sa penala, a onda trojka iz dotrčavanja Kevina Pantera. Nestvarni Partizan do plus 30! 

TREĆA ČETVRTINA, PARTIZAN- VIRTUS 69:48

30. minut - Lesor je fauliran i pogodio je dva slobodna bacanja, ali Virtus vraća poene sa penala, Anđušić ostaje sam i daje trojku za 69:46 i Partizan u poslednjem napadu u četvrtini pravi loš faul, a Semi Odželeje pogađa jedno bacanje za 69:47. 

28. minut - Džejms Naneli sa parkinga! Kakva ležernost. Naskočio je bek crno-belih i nonšalantno sa nekih 9 metara pronalazi dno mrežice, 64:43. Pre toga Teodosić promašuje za tri, katastrofalno veče srpskog pleja u prestonici. Ništa mu ne polazi za rukom, 0 poena posle tri četvrtine. 

27. minut - Naneli daje dva poena preko Teodosića za 61:41, a onda Virtus opet gubi loptu. Nažalost onda je došlo do prekida meča jer se Ajzea Kordinije povredio i morao je hitno van terena. Fauliran je ispod koša Bako i posle njegovih penala je 61:43.

23. minut - Sedma izgubljena lopta gostiju. Lesor se igra sa svojim čuvarima. Kakvu agilnost demonstrira gorostasni Matijas. Leđna tehnika i onda silovito preko dva igrača polaže za plus 21! Promašuje dodatno, Ledej kupi loptu i pogađa iz ekstra poseda. Pajola je precizan na drugoj strani, 57:39. 

22. minut - Nikako da Papapetru pronađe ritam u šutu, Grk promašuje još jednu otvorenu trojku. Teodosić pogađa za dva za Virtus, međutim Matijas Lesor je i dalje nerešiva enigma za goste, 53:34. 

DRUGA ČETVRTINA, PARTIZAN - VIRTUS 51:32

20. minut. Totalno su se pogubili Italijani, grotlo Arene ih je progutalo. Ne mogu da realiziju više niti jedan napad. Naneliju se zato usijala ruka, Amerikanac pogađa u finišu za dva. Kraj prvog poluvremena, 51:32.

19. minut - Eksplodirala je Arena! Nova trojka, rafalna paljba Partizana, sada i Anđušić nastavlja ovu nestvarnu seriju. 

18. minut - Anđušić pogađa za tri! Potom i asistira Naneliju koji takođe pogađa van linije 6,75. Kakva atmosfera u Areni! 44:30. Parni valjak melje! 

17. minut - Nakon što je Bololja konvertovala dva slobodna bacanja čudesn zakucavanje Matijasa Lesora. Sjajno je anticipirao promašaj, uhvatio ofanzivni skok i potom silovito prikucao loptu. Skariolo ne može da veruje šta je snašlo njegove izabranike.

FOTO: M. Vukadinović

16. minut - Uh kakav promašaj Heketa. Iskusni košarkaš je sada promašio i obruč i tablu. Partizan ne koristi naredni napad, a Kevin Panter na drugoj strani pravi faul. Crno-beli i dalje nisu u bonusu.

15. minut - Partizan sada napada reket svim silama. Strahovit prodor Pantera koji pogađa uz faul, ali ne koristi dodatno slobodno bacanje. Belineli u narednom napadu pogađa trojku, a potom Tristan Vukčević dobija priliku da kao i Panter ide na liniju penala nakon što je fauliran uz pogodak. Za razliku od Amerikanca, Vukčević pogađa, 36:26.

14. minut - Prelep prodor Danila Anđušića. Prošao je kao kroz puter kroz odbranu Virtusa i položio za novu dvocifrenu prednost crno-belih, 31:21.

13. minut - Trojka iz otvorenog šuta Vingsa, 29:18. Partizan nije realizovao naredni napad, a onda Miki pogađa još jednu trojku za Bolonju koja održava rezultatski priključak, sada je samo plus osam za srpski tim.

12. minut - Ponovo ofanzivni skok drži Virtus. Baku pogađa iz reketa nakon ekstra poseda. Potom Koprivica kroz šumu igrača takođe precizan, ali nisu se ni vratili u defanzivnu postavku Željkovi izabranici već na druoj strani brza tranzicija Virtusa za 29:15.

11. minut - Ne koriste prvi napad košarkaši iz Bolonje, ali ni crno-beli ne otvaraju drugu deonicu poenima. 

PRVA ČETVRTINA, PARTIZAN - VIRTUS 27:11

10. minut - Odlična odbrana Zeka Ledeja, i onda Dante Egzum za tri i delirijum u Areni. Čudesna igra crno-belih, 27:11.

9. minut - Teodosić promašuje otvoren šut, ali Virtus iz ofanzivnog skoka stiže do važnih poena i 24:11.

8. minut - Konačno Virtus pogađa van linije 6,75, meka ruka Pajole. Ali na drugoj strani ekspresno paljbom uzvraća Naneli. Partizan održava suficit, 22:9. Potom je i Papapetru fauliran, i koristi oba slobodna bacanja, 24:9.

7. minut - Papapetru je probao iz ugla, međutim Grk promašuje. Virtus i u narednom napadu gubi loptu. Italijani u velikom problemu u organizaciji napada. Ali zato crno-beli nemaju problema, novo monstruozno zakucavanje Matijasa Lesora! 19:7.

6. minut - Ples Jama Madara, promešao je odbranu virtusa plej Partizana, naskočio i sa vrha kapice pronalazi dno mrežice. Četiri od četiri iz igre. Na drugoj strani Teodosić gubi loptu. 

FOTO: M. Vukadinović

5. minut - Lesor je potpuno sam u kontri i zakucava za 13:4, a Serđo Skariolo zove minut odmora. Poeni Virtusa pod košem, a onda Madar pogađa sa poludistance za 15:6. Još jedan dobar potez Madara, faul nad njim u napadu pravi Žaite. 

4. minut - Pogodio je i Papapetru, ali je pre toga istekao napad Partizana, a potom Džejms Naneli daje trojku za 7:0. Prve poene za Virtus dao je Heket, a Naneli je zaređao sa poenima za 9:2. Posle poena Žaitea, Naneli je nastavio za 11:4!

2. minut - Počinje parni valjak neverovatnim pogotkom Jama Madara za 2:0, a nakon promašaja Lundberga Izraelac ponovo pogađa - 4:0!

UOČI MEČA

Oba kluba su se nakon dužeg vremena vratila u najelitnije evropsko takmičenje. Sudbina je htela da se ove dve ekipe sretnu 2020. godine u Evrokupu. 

Tada su "crno-beli" predvođeni italijanskim stručnjakom Andreom Trinkijerijem savladali popularni "Kinder" na istom ovom mestu, da bi nešto kasnije "parni valjak" i u Bolonji napravio senzaciju. 

Izabranici Saše Đorđevića pognute glave su napustili teren, a nisu pomogle ni sjajne partije srpskog tandema Miloš Teodosić/Stefan Marković koji je kombinovano ubacio 41 poen i podelio 14 asistencija. V

ečeras će biti posebno zanimljivo videti kakav će doček imati Miloš Teodosić u prepunom hramu srpske košarke. Bivši kapiten srpske reprezentacije u prošlosti je briljirao upravo u mečevima sa beogradskim crno-belima

Ove sezone su oba rivala bledo počela. Četa Željka Obradovića je takmičenje počela sa tri poraza, bolji od njih bili su Alba, Baskonija i Milano.

Duel protiv "manekena" bio je jedini u ovoj sezoni koji se igrao pred "grobarima", igrači domaćeg tima su igrali dobro tokom većeg dela utakmice, međutim, desilo se isto ono što i u Vitoriji. Utakmica nije završena onako kako je popularni Žoc zamišljao.

FOTO: Tanjug

Sa druge strane izabranici Serđa Skariola imaju skor 2-1, a pobedu su zabeležili protiv Bajerna u drugom kolu. Na samom otvaranju od njih je bio bolji Monako, dok je pre dva dana, možemo slobodno reći, prokockana pobeda protiv litvanskog Žalgirisa.

Obe ekipe će večeras biti silno motivisane, pre svega domaćin jer još uvek nije osetio čari trijumfa na evrosceni.

Priliku da obraduju svoje navijače večeras će imati sledećih 12 igrača - Dante Egzum, Zek Ledej, Matijas Lesor, Janis Papapetru, Kevin Panter, Danilo Anđušić, Gregor Glas, Balša Koprivica, Jam Madar, Džejms Naneli, Uroš Trifunović i Tristan Vukčević.

Standings provided by Sofascore

REČ TRENERA

Partizan je propustio veliku priliku da sruši Olimpiju Milano u Evroligi, ali crno-beli će imati priliku da protiv drugog italijanskog kluba, Virtusa iz Bolonje upišu prvu pobedu u elitnom takmičenju ove sezone. O meču sa šampionom Evrokupa govorio je trener kluba iz Humske Željko Obradović.

Foto: ABA / KK Partizan NIS / Dragana Stjepanović

Nemaju Kevin Panter i drugovi mnogo vremena za tugovanje i razmišljanje šta to nije valjalo protiv "manekena", jer je nova utakmica iza ugla.

- Ponovo smo radili skautiranje, kao što uvek radimo. Radi se pre svega o ekipi koja igra jaku odbranu. Pokušavaju čestim izmenama da drže visok nivo, imaju igrače sposobne da to rade. Menjaju odbranu, to je nešto na šta moramo da budemo spremni. Što se tiče njihovog napada, pokušavaju da igraju u tranziciji, imaju igrače na pozicijama četiri i pet koji mogu da uspostave igru na niskom postu. Svi ovi igrači koje sam nabrojao u odbrani imaju i veliki napadački kvalitet i apsolutno jasne ideje kada i koga žele da koriste. Probaćemo večeras i ujutru da reagujemo u tom smislu, moramo da budemo maksimalno koncentrisani kako bi se odigrala dobra utakmica - rekao je Obradović na otvorenom treningu pred duel sa italijanskim velikanom.

BONUS VIDEO: Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

Pogledajte više