ZA DVA MESECA OD POŠASTI DO SVECA: Lorenco Braun prešao težak put od osuda španske javnosti do prihvatanja kao brata

V. P.

11. 09. 2022. u 23:40

OD pošasti za špansku košarku do sveca. Put koji je za samo dva meseca prešao Lorenco Braun, naturalizovani Amerikanac u reprezentaciji "crvene furije", junak pobede nad Litvanijom u osmini finala Evrobasketa.

FOTO: FIBA.Basketball

Madridski sportski dnevnik "As" kanonizovao ga je naslovom "Sveti Lorenco Berlinski". Naslov "Marke" - Veliki američki heroj, jasna je aluzija na žustru debatu povodom nedavne odluke Košarkaškog saveza Španije da dodeli državljanstvo nekadašnjem plejmejkeru Crvene zvezde.

Jedan od najglasnijih u osudi tog poteza bio je Rudi Fernandez, kapiten nacionalnog tima i sadašnji Braunov saigrač.

- Odlukom da ga naturalizujemo tražili smo nešto više od igrača koji će samo da igra košarku i bude na parketu - rekao je predsednik KS Španije Horhe Garbahosa nakon velikog trijumfa nad Litvanijom.

- Lično sam zahtevao od njega da pomogne mladim igračima da dalje napreduju, da im pokaže kako da postanu bolji profesionalci, da im ubrza proces sazrevanja. Kada odigra utakmicu kao što je ova i postigne 28 poena, naravno da ćemo svi da slavimo, ali nam Lorenco daje mnogo više od toga. On je naš lider. Braun je u prvom poluvremenu sa svega pet poena nacrtao sebe kao metu za kritičare "izdaje španskih interesa", ali je u narednih 25 minuta senzacionalne igre u potpunosti izmenio percepciju javnosti.

- Veoma sam zahvalan saigračima, koji su mi tokom meča govorili da nastavim da igram svoju igru. Sjajno je imati takve momke uz sebe. Kao novajlija u ovom timu, osećao sam se kao da su moja braća. Do prošle sezone u Uniksu nikad nisam osetio takvo jedinstvo u ekipi, tako je i u reprezentaciji Španije. Prihvatili su me kao jednog od njih. Ja sam Amerikanac koji se svakog dana trudi da nauči nešto iz španske kulture života, buka koja dolazi spolja uopšte me ne dotiče.

Dnevnik "El pais" konstatuje: Španija je i dalje Španija.

- Godine prolaze, generacije i imena se smenjuju, nikad toliko kao na ovom Evrobasketu na kome je ekipa nastupila sa sedam novajlija. Ali, Španija je i dalje tim sa neuništivim takmičarskim DNK, sposoban u Berlinu za još jedan podvig - piše ugledni madridski dnevnik. Neuništiv takmičarski DNK u ovom meču duguje jednom Amerikancu, o čemu govori i litvanski reprezentativac Mindaugas Kuzminskas.

- Nisam siguran kako bi ovaj tim izgledao bez Lorenca Brauna...

Pogledajte više