"TIM JE IZNAD SVAKOG POJEDINCA!" Kapiten "orlova" poslao snažnu poruku saigračima pred prvi meč Srbije na Evrobasketu

Novosti online 01. 09. 2022. u 22:23

KAPITEN košarkaške reprezentacije Srbije Vladimir Lučić izjavio je uoči prvog meča na Evrobasketu (petak, 21 sat, protiv Holandije) da je cilj "orlova" pobeda i dobro otvaranje šampionata.

FOTO: FIBA.Basketball

"Konačno smo tu, počinjemo Eurobasket protiv Holandije koja će biti jako motivisana da igra sa nama i ima svoje ambicije i snove. Mi želimo pobedu i dobar početak", izjavio je Lučić na konferenciji za medije u Pragu.

Košarkaš Bajerna istakao je da Srbija ne sme da potceni Holandiju.

"Uvek takve utakmice, ako se ne uđe u njih sa pravim pristupom, mogu da budu opasne. Posebno ako je takmičenje u grupi, a oni će biti jako motivisani i spremni da se nadmeću sa nama. Osnovno je da pokažemo poštovanje prema njima i na pravi način otvorimo prvenstvo", rekao je Lučić.

Kapiten "orlova" ne mari mnogo za konstatacije stranih medija da je Srbija skup sjajnih pojedinaca.

"Tim je mnogo važniji i iznad je svakog pojedinca. Imamo veliki broj igrača spremnih da se podrede ekipi. Pravimo timski duh i nastavićemo u tom pravcu", poručio je Lučić.

Spisak košarkaša Srbije za Evrobasket 2022

Podsetimo, selektor Svetislav Pešić je odabrao sledećih 12 košarkaša:

Dejan Davidovac
Vanja Marinković
Nikola Kalinić
Vladimir Lučić
Dušan Ristić
Nikola Jokić
Nemanja Nedović
Marko Jagodić-Kuridža
Vasilije Micić
Marko Gudurić
Ognjen Jaramaz
Nikola Milutinov


Sa početnog spiska za pripreme, kada se podvukla crta, otpali su, svako iz posebnog razloga: Miloš Teodosić, Aleksej Pokuševski, Nikola Jović, Nemanja Bjelica, Ognjen Dobrić, Vanja Marinković, Aleksa Avramović, Filip Petrušev i Alen Smailagić, Boriša Simanić i Balša Koprivica.

Evropsko prvenstvo u košarci - Eurobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju u petak, 2. septembra, od 21 sat protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako su se Pešićevi "orlovi" spremali za izazove

Pogledajte više