DESIO SE I PRVI SRPSKO-HRVATSKI "DUEL": Sve zanimljivije Evropsko prvenstvo u košarci

Novosti online 01. 09. 2022. u 21:21

PRVI dan Evropskog prvenstva u košarci počeo je da se privodi kraju uz jedan zanimljiv duel.

FOTO: FIBA.Basketball

U okviru grupe A, u Tblisiju, snage su odmerile domaća, reprezentacija Gruzije, i Belgija, čiji je selektor hrvatski trener Dario Đerđa.

I, iako su Belgijanci, kao gosti, skoro sve vreme prilično ubedljivo vodili, pa i sa 12 razlike, pobedili su tek posle produžetka, sa 79:76, ekipu domaćina, u čijem stručnom štabu, kao prvi pomoćnik selektora Gruzije, Ilijasa Zurosa, radi Srbin Miloš Gligorijević.

U pitanju je 45-godišnji stručnjak koji je vodio podmladak Partizana osam godina, pa bio pomoćnik u stručnom štabu seniorskog pogona crno-belih od 2009. do 2013. 

U dramatičnoj završnici, nakon što je Gruzija preuzela vođstvo i imala 69:67 na 104 sekunde pre kraja četvrte četvrtine, Belgija je uspela da povede sa 70:69 uoči završnog minuta, a potom se pred zvuk sirene desila blokada Mamukelašvilija, koji je zaustavio šut Obasoana, oduševio gruzijsku publiku i odveo timove u produžetak.

Ipak, u dodatnih pet minuta igre bolje su se snašli Đerđini izabranici, koji su tri sekunde pre kraja pogodili trojku preko Žonatana Tabua, a dalekometni pokušaj Cincadzea da se izbori još jedan produžetak - nije urodio plodom.

Mvema i Tabu su postigli po 14 poena za Belgiju, a Mamukelašvili 18, odnosno Mekfaden sa 17 bili su najefikasniji u Belgiji, za koju je bivši MVP ABA lige Goga Bitadze postigao 14 poena, uz devet skokova i tri blokade.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju u petak, 2. septembra, od 21 sat protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pogledajte više