UPAMTIĆE VAM "ORLOVI" OVO... FIBA bez mnogo milosti za Srbiju pred Evropsko prvenstvo, Pešićevi momci to neće zaboraviti

Novosti online 01. 08. 2022. u 17:28

NAJBOLjI košarkaši Srbije za tačno mesec dana počinju s nastupima na Evropskom prvenstvu čiji su domaćini Italija, Češka, Gruzija i Nemačka, a pred taj događaj FIBA je, kao krovna organizacija "igre pod obručima" objavila listu favorita.

FOTO: FIBA.Basketball

I, Srbija se nije našla među tri selekcije koje se smatraju najvećim kandidatima za medalju.

Na prvom mestu svrstana je Slovenije, zbog nestvarnog Luke Dončića, ali i mogućnosti da mu se, kao u jurišu na prethodno evropsko zlato, priključi Goran Dragić koji je nedavno "raskrstio" sa penzijom.

FIBA je na drugo mesto stavila Francuze, zbog "osovine" koju predstavljaju Ivan Furnije i Rudi Gober, NBA zvezde.

Na trećoj poziciji kada se o favoritima radi je Grčka, pre svega zbog Janisa Adetokumboa (protiv kog će naši "orlovi" igrati 25. avgusta u Beogradskoj areni na startu druge runde kvalifikacija za Mundobasket).

I, tek na četvrtu poziciju - FIBA je svrstala Srbiju.

Obrazloženje je da, pored toga što u redovima naše nacionalne selekcije igra i MVP NBA lige, Nikola Jokić, "ne treba zanemariti značajno odsustvo Bogdana Bogdanovića". Tome se dodaje da Srbija može da računa i na vrlo velike talente ovog sporta, Nemanju Bjelicu, Vasilija Micića i Alekseja Pokuševskog.

Iza naše zemlje, redom su kao favoriti svrstani Litvanija, Španija, Turska, Italija, Nemačka, Češka, Hrvatska i ostali.

Evropsko prvenstvo u košarci 2022. - raspored mečeva Srbije i sistem takmičenja


Na Evropskom prvenstvu u košarci 2022. prvi meč Pešićevi "orlovi" igraju 2. septembra protiv Holandije, a  potom slede mečevi s Česima (3. septembra), Fincima (petog), Izralecima (šestog) i Poljacima (osmog septembra).

Po četiri najbolje ekipe iz svake grupe idu u osminu finala, a naša, D grupa, ukršta se sa C u kojoj su Hrvatska, Ukrajina, Estonija, Grčka, Velika Britanija i Italija.

Bonus video: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

 
Pogledajte više