OGLASILA SE ABA LIGA: Evo da li je koš Luke Mitrovića bio regularan i šta kažu FIBA Pravila košarkaške igre (VIDEO)

Novosti online 17. 05. 2022. u 18:36

DOSTA bure se diglo oko koša koji je postigao košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović na utakmici protiv Cedevita Olimpije.

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Naime, mnogi su smatrali da pogodak igrača, crveno-belih ne treba da bude priznat jer je prekršio pravila. No, sada se o celom slučaju oglasila ABA liga, a evo da li su sudije isptavno postupile kada su priznale Mitroviću koš.

Saopštenje regionalnog nadmetanja prenosimo u celosti:

"Prema FIBA interpretacijama Pravila košarke, od 1. januara 2022, u članu 8, stav 4, navodi se sledeće:

Primer: Igrač B1 faulira igrača A1 koji postiže koš dok se čuje zvučni signal za kraj prve četvrtine. Lopta ulazi u koš,

Tumačenje: Sudije moraju da pogledaju snimak, ako im je on dostupan, kako bi utvrdili da li je B1 napravio faul pre nego što je označen kraj četvrtine.

Ukoliko je na semaforu već 0.0 (isteklo vreme) a šut se još nije dogodio, ne dosuđuje se ni faul, niti se priznaje pogodak.

Ali, ako se faul dogodio dok je još bilo vremena za igru, pogodak igrača A1 se računa kao važeći, a dosuđuje se i prekršaj igraču B1. Potom će A1 imati i dodatno slobodno bacanje. Prilikom tog bacanja, igrači mogu (ali i ne moraju) stajati na rubu reketa, (kao da će biti nastavka igre u slučaju promašaja)", citirala je ABA liga FIBA tumačenja i dodala:

- Iz ovih razloga, sudije su donele odluku da je, imajući u vidu da se faul dogodio dok je još bilo vremena za igru, priznat pogodak Luke Mitrovića upravo u skladu sa zvaničnim Pravilima košarke (a potom je, u skladu s tim istim pravilima, Zvezdin košarkaš i izveo slobodno bacanje, jer je bio fauliran)", ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 
Pogledajte više