ZVEZDA NOKAUTIRALA ŠAMPIONA EVROPE! Nestvaran kraj evroligaške priče crveno-belih

Novosti online 08. 04. 2022. u 22:45

KOŠARKAŠI Crvene zvezde su nadmetanje u Evroligi završili na impresivan način, savladali su branioca trona, Anadolu Efes, sa 93:85, čime su na pravi način spustili zavesu elitnog nadmetanja pred svojim navijačima, jer su nedavno ostali bez šansi za nokaut fazu.

FOTO: ABA liga

Isprva je ovaj meč 34. kola počeo kako se publika u hali "Aleksandar Nikolić" baš i nije nadala. Znalo se dobro ko je rival i kakvi su mu kvaliteti, ali posle 5:4 za domaćine, počela je rapsodija turskog kluba, koji je za uvodnih pet minuta dao 17 poena, već i pre kraja prve deonice imao dvocifrenu prednost (19:27), a delovao je nezaustavljivo.

Jeste Zvezda igrala bez Lazića i Cirbesa, jesu njeni navijači strepeli da li se Ostin Holins dovoljno oporavio da bi mogao da se nadmeće sa šampionom Evrope, ali Efes je radio maltene šta je hteo - ubacio je 10 od 11 šuteva za dva poena, 50% trojki (3/6), pa su se izabranici Dejana Radonjića održavali "u životu" samo boljom skok-igrom, kojom su nadoknađivali brojne promašaje (recimo, za dva poena su šutirali skromnih 4/12, a sa distance 3/7).

Međutim, sve se promenilo u drugoj deonici. Holins i saigrači su odbranu digli na najviši nivo, rivalu je dozvoljeno da za pet minuta ubaci samo pet poena, a skoro dvostruko veća preciznost nego u uvodnoj četvrtini omogućili su Zvezdi i da povede (37:36), posle čega je poluvreme privedeno kraju u nešto ravnopravnijem ritmu, za šta se, pre svega, pobrinuo Hrvat iz tabora gostiju, Krunoslav Simon.

Ali, posle velikog predaha, Efes nije uspevao da nađe odgovore na crveno-belu rapsodiju, koju je pratila "grmljavina" sa tribina nekadašnjeg "Pionira".


Za samo šest minuta treće deonice, Radonjićev tim je ubacio čak 21 poen, a do velike prednosti od 61:51 stigao je uz ofanzivne majstorije Dobrića, svestrani nastup Kalinića i, naravno, prepoznatljiv defanzivni bedem, koji je mnogo puta tokom sezone oduševljavao "delije".


Naravno, ne bi Anadolu Efes bio to što jeste, da Singlton, Anderson, Larkin i drugovi ne znaju da odgovore na izazove, a upravo to su i uradili: prvo serijom 11:4 u završnici trećeg perioda, pa 6:0 na početku poslednjeg, za preuzimanje vođstva (65:68). Ali, ni Zvezda nije "mačji kašalj", pa makar i pred njom bio prvak Evrope i makar on imao 74:80, kao što je imao.


Uz sjajnu odbranu, ali i neke fantastične poteze na drugoj strani terena, poput atraktivnog zakucavanja Nikole Kalinića, crveno-beli su poveli sa 87:84, uz minut i po do kraja, potom sjajnom odbranom došli u priliku da prednost uvećaju, a Nejt Volters je potom prodorom to učinio, za delirijum u hali, nedostižnih 89:84 koje se, nedugo zatim, i pored tajmauta Ergina Atamana, "pretvorilo" u veliku pobedu, što je potvrdio Kalinić pogocima u dva završna napada. Učinio je to igrač koji je umalo stigao do tripl-dabl učinka, jer je uz 16 poena ostvario i deset skokova, te osam asistencija.

Statistika

Evroliga, 34. kolo

Beograd - Hala: "Aleksandar Nikolić"; Gledalaca: Oko 5.000

Crvena zvezda - Anadolu Efes 93:85 (21:29, 19:11, 25:22, 28:23)

Crvena zvezda: Dobrić 15, Vajt 8, Kuzmić, Volters 15, Kalinić 16p, 10sk, 8as, Mitrović 11, Holins 7, Ivanović 3, Marković, Topić nije igrao, Lazarević 8, Davidovac 10

Anadolu Efes: Plajs 6, Anderson 12, Brajant 7, Guven nije igrao, Gazi, Moerman 7, Tunčer, Petrušev 2, Danston 14, Simon 8, Larkin 16, Singlton 13

BONUS VIDEO: Delije i niška deca zajedno pevaju Bože pravde

 
Pogledajte više