MONAKO SLAVI SAŠU: "Kneževi" sa trenerom Obradovićem grabe ka plasmanu u plej-of Evrolige

V. P. 01. 04. 2022. u 21:52

MONAKO našeg trenera Saše Obradovića je pobedom u Milanu (72:63) načinio veliki iskorak ka istorijskom plasmanu u plej-of, Makabi je trijumfom nad Asvelom (94:73) osigurao mesto u top 8, dok je Panatinaikos slavio u duelu sa Realom (87:86) nakon 13 uzastopnih poraza od "kraljeva" u Evroligi.

FOTO: EPA

Obradović se 13. decembra 2021. vratio na klupu Monaka, godinu dana od otkaza u Crvenoj zvezdi, i potpuno izmenio lični opis tima koji je u tom trenutku bio 14. na tabeli sa skorom 5-9. Od povratka srpskog stručnjaka "kneževi" su ostvarili učinak od 13 pobeda i pet poraza. Trijumf u milanskom "Mediolanum forumu", četvrti vezani u elitnom takmičenju, učvrstio ih je na sedmom mestu. Za klub koji je u Evroligu ušao preko Evrokupa, uslov za ostanak u najboljem društvu je plasman u top 8.


- Odbrana je bila ključ - rekao je Obradović posle meča u kojem je Monako u trećoj četvrtini napravio seriju 20-1 i dozvolio Milanu da postigne samo šest poena u tom periodu. - Zaista neverovatna predstava mog tima, izuzetno sam srećan posle još jednog fenomenalno odrađenog posla u odbrani. Ne znam da li je ovo naš odlučujući korak ka plej-ofu, ali znam da to definitivno zaslužujemo.


Ekipu Monaka predvodili su Majk Džejms (19 poena, 7 asistencija) i nepogrešivi Donta Hol (16, šut 6/6), dok je u timu domaćina odskočio Ševon Šilds (22, 5 as.).
Makabi je gubio korak u plej-of trci pre izbacivanja ruskih klubova, od čega je značajno profitirao i četvrtom pobedom u nizu bukirao mesto u plej-ofu prvi put nakon sedam godina. Ubedljivu pobedu nad Asvelom obeležio je hrvatski centar Ante Žižić ličnim rekordom u Evroligi od 24 poena (8/10 za dva), uz pet skokova i dve asistencije.
- Asvel je veoma dobar, talentovan tim - rekao je trener izraelskog velikana Avi Even, postavljen na mesto glavnog stratega kao privremeno rešenje posle otkaza Janisu Sferopulosu. - Bilo nam je potrebno vremena da pronađemo naš ritam igre, uspeli smo u tome tokom drugog poluvremena.


Panatinaikos je prekinuo gubitnički niz u susretima sa Realom, koji je trajao od prve utakmice u plej-of seriji 2018. godine. Najzaslužniji je centar Jorgos Papajanis sa dabl-dabl učinkom od 18 poena i deset skokova, uz čak pet blokada.


- Ovo je bila naša poslednja utakmica kod kuće ove sezone i želeo sam da dam sve od sebe da pobedimo protivnika od kojeg smo mnogo puta gubili - rekao je Papajanis, jedna od svetlih tačaka neslavne sezone šestostrukog šampiona Evrope.


To važi i za našeg beka Nemanju Nedovića, koji je u meču sa Madriđanima postigao 13 poena (6 as.), dok Stefan Jović zbog povrede nije bio u sastavu "zelenih". 

LASU SE DRMA KLUPA
ŠPANSKI mediji šire glasine o doskora nezamislivom scenariju - mogućem otkazu treneru Reala Pablu Lasu. Poraz od Panatinaikosa bio je deseti u poslednjih 15 mečeva u svim takmičenjima. "Kraljevi" su obezbedili prednost domaćeg terena u plej-ofu Evrolige, ali i sam Laso priznaje da to ne garantuje plasman na fajnal-for sa ovakvom igrom.
- Ako ne budemo igrali kao tim, neće biti važno sa kim se ukrštamo u plej-ofu i to što igramo tri utakmice kod kuće - rekao je Laso posle poraza u Atini.

BONUS VIDEO: Matija Bećković dobio Zvezdin dres sa brojem 10

 
Pogledajte više