KRAJ CRVENO-BELIH SNOVA! Zvezda nokautirana, ostala bez šanse za Top 8 Evrolige

Novosti online 01. 04. 2022. u 22:18 >> 22:18

KOŠARKAŠI Crvene zvezde ostali su i bez teoretskih šansi da se plasiraju u nokaut fazu Evrolige, nakon što su u Minhenu izgubili od Bajerna sa 82:57, što je najubedljiviji evroligaški poraz crveno-belih u ovoj sezoni (dosadašnji negativan rekord bio je -19 protiv Baskonije, 93:74).

FOTO: KK Crvena zvezda

Do 25:25 crveno-beli su se izvrsno držali, ali je potom serija 11:2 ekipe trenera Andreee Trinkijerija pokrenula domaću košarkašku mašineriju. Zvezda se ponadala da bi boljim otvaranjem drugog poluvremena mogla da nadoknadi propušteno, ali... Previše je slab bio taj odgovor, iako su tribine minhenske dvorane grmele pesmom stotina "delija".

Bajern je izdržao taj nalet, a onda uvećavao iz minuta u minut svoju prednost i došao do trijumfa kojim je obezbedio da prođe u Top 8, a Zvezdu ostavio bez nokaut faze.
Naime, u borbi za osmo mesto Evrolige, do ovog kola su bili Bajern, sa učinkom 12-12, Zvezda sa sa 11-14 i Alba sa 11-15. Ovim trijumfom Bavaraca, oni su došli do 13-12, pa čak i da izgube preostale tri utakmice, ni crveno-beli, ni berlinski rival ne mogu da ih prestignu.

Ovo stoga što bi, čak i da Bajern doživi tri poraza, a Zvezda ga stigne dvema pobedama, nemački klub bi prošao dalje jer je u Beogradu izgubio samo sa tri poena razlike (81:78), a sada je to višestruko nadoknadio.

A ako bi i Zvezda i Alba stigli Bajern (berlinski i beogradski klub treba da ostvare po dve pobede, a minhenska ekipa da doživi tri poraza), odlučivala bi mini-tabela, samo sa učincima u međusobnim duelima ovih timova. A i tu je Bajern najbolji, od Zvezde na opisani način, a od Albe jer ju je pobedio i u gostima (69:82), i na svom terenu (62:56).

Nakon ove utakmice poznati su svi učesnici plej-ofa Evrolige. Među najboljih osam plasirali su se: Barselona, Olimpijakos, Real Madrid, Armani, Efes, Makabi, Monako i Bajern.

Statistika

Bajern - Crvena zvezda 82:57 (15:18, 27:15, 21:10, 19:14)

Minhen - Dvorana: "Audi dom"; Gledalaca: 6.041; Sudije: Rižik, Šemeš, Laurinavičijus

Bajern: Tomas 16, Hanter 6, Jaramaz 12, Lučić 5, Džordž 4, Obst, Đedović, Cipser nije igrao, Rubit 22, Šiško 8, Hilijard 9, Radošević

Crvena zvezda: Lazarević 4, Volters 7, Davidovac, Mitrović 11, Kalinić 12, Dobrić 8, Simonović nije igrao, Ivanović 7, Marković, Vajt, Kuzmić, Topić

Četvrta četvrtina: Bajern - C. zvezda 82:57

40' - Trojka Jaramaza za najubedljiviji poraz Zvezde u Evroligi ove sezone.

39' - Domaćin i dalje igra dobro u napadu. Hilijard je pogodio trojku, a za Zvezdu je posle prodora do košao stigao Ivanović. Nakon greške igrača Bajerna Mitrović opet pogađa.

38' - Opet Mitrović pogađa sa linije penala. Na drugoj strani opet Rubit koji je došao do 20 poena. I Bajern je malo popustio u odbrani, pa je Mitrović opet lako poentirao. Dobio je pas od Ivanovića i nije mu bilo teško da poentira.

36' - Sjajna utakmica za Rubita. Ponovo je došao do lakih poena. Crveno-beli su od druge četvrtine totalno bez volje i želje i borbenosti, nekih glavih odlika igre.

35' - Crveno-beli sada poentiraju isključivo sa linije penala. Uradio je to Luka Mitrović.

35' - Bajern je mnogo bolji od Zvezde u svakom segmentu na ovoj utakmici. Kalinić je uspeo da pogodi sa linije penala.

33' - Posle malog zatišja bez poena Šiško prekida to pogotkom van linije 6,75. A, onda i tehnička za Kalinića. Zvezda je u nokdaunu.

31' - Dobar napad Zvezde na početku četvrte četvrtine. Lepo je Volters proigrao Mitrovića kome nije bilo teško da poentira. No, na drugoj strani Džordž ubacuje trojku.

Treća četvrtina: Bajern - C. zvezda 63:43

30' - Sjajan napad Bajerna je zakucavanjem završio odlični Ogastin Rubit. Još jedan tajm-aut traži Radonjić, no čini se da su snovi crveno-belih o Top 8 raspršeni. Teško da Zvezda može da napravi preokret u "Audi domu".

29' - U strlce se kod domaćih upisao i Džejson Džordž koji je realizovao jedno od dva slobodna bacanja - 59:43.

28' - Nastavlja bivši igrač Partizana da zatrpava koš Zvezde, ali Dobrić postiže drugu trojku u ovoj četvrtini.

28' - Sjajna serija Jaramaza koji je trojkom odveo Bavarce na plus 16. To je nateralo Radonjića da zatraži tajm-aut i pokuša da razmrda ekipu.

27' - Dobar napad Bajerna krunisan je trojom Tomasa. Sam je ostao u levom korneru bivši igrač Panatinaikosa i nije mu bilo teško da pogodi koš.

26' - Dugo je Jaramaz držao loptu, no uspeo je da poentira, a onda creno-beli ekspresno uzvraćaju preko Lazarevića.

26' - Dobrić je da iznudi dva slobodna bacanja koja će izvesti nakon minuta odmora. Krilni igrač gostiju je oba puta bio precizan - 48:38.

25' - Odbrana je zakazala. Jaramaz je lepo poentirao na drugi obruč, ali je dodatno bacanje promašio.

25' - Konačno dobro izgrađen napad gostiju, no Kalinić nije pogodio trojku iako je bio sam na šutu. Gosti su bez poena na četiri i po minuta u trećoj četvrtini. Seriju prekida Dobrić pogotkom van linije 6,75.

24' - Kao na trci gube crveno-beli lopte i nijedan dobar napad nisu odigrali u drugom delu meča i još uvek nisu poentirali. Priliku da uveća razliku imaće Rubit. Amerikanac to čini sa linije penala.

23' - Ne koristi Bajern napade, ali ne koristi ni Zvezda i na taj način propušra priliku da smanji razliku. Prekinuo je tu seriju Otelo Hanter i prvi put jedna ekipa ima dvocifrenu prednost - 44:33.

22' - Po dva neiskorišćena napada na obe strane na početku treće četvrtina, tako da i dalje nema poena u ovom kvartalu.

21' - Dobra odbrana Zvezde u prvom napadu nastavka utakmice. Baš kao i Bajern ni Zvezda nije uspela da šutne za 24 sekunde.

Druga četvrtina: Bajern - C. zvezda 42:33

Odbrana Crvene zvezde je zakazala u drugom periodu, primljeno je čak 27 poena. Ipak, vremena za preokret ima, ali moraće mnogo konstantnije da igraju na oba kraja terena crveno-beli da bi to ostvarili.

20' - Druga vezana trojka za domaće. Nakon Rubita i Hilijard je bio precizan, pa Zvezda loše finišira prvi deo meča.

20' - Konačno da se prekina serija promašaja sa crte. Kalinić je sada oba puta bio precizan. Tajm-aut je zatražio Andrea Trinkijeri na 44 sekunde do kraja prvog poluvremena.

19' - Sada Kalinić dobija poklon od zemljaka Lučića da dođe do poena sa linije penala, ali Zvezda ih loše šutira 3/6. Oba je i on promašio, ali je opet popravio Kuzmić i pogodio za dva. Na drugoj strani trojka Rubita za koga Zvezda nema rešenja.

19' - Bespotreban faul napravio je Đedović i omogućio Dobriću da izvede dva slobdna bacanja. Krilni igrač gostiju će to uraditi nakon tajm-auta, ali oba je promašio.

18' - Kažnjava Bajern propuste Zvezde. Lučić je pogodio trojku uz faul, ali sa linije penala nije bio precizan i to je serija 11:2. Promašaj Voltersa je uspeo da popravi Kuzmić i dođe do šestog poena.

17' - Nije imala Zvezda sreće da poentira, pokušaj Dobrić je izašao iz koša. Pre toga je Tomas upisao novi poen. Iskoristio je snagu u odnosu na Vajta i poentirao.

16' - Uspeo je Kalinić posle taj-auta da odigra dobar napad i izvuče faul Jaramaza. Najbolji igrač crveno-belih je realizovao oba slobodna bacanja.

16' - Delije nijednog momenta ne prestaju sa pesmom i to sigurno mnogo znači košarkašima Crvene zvezde. Ide Bajern na plus šest nakon serije 6:0. Dešon Tomas je bio precizan van linije 6,75. Odmah je minutom odmora reagovao Radonjić.

15' - Dobra sekvenca za crnogorskog plejmejkera. Pukla je odbrana domaćih, a Ivanović je lako položio. Jedna ničija lopta završila je u rukama Tomasa koji je uspeo na kraju da poentira. Tehničku je dobio je Radonjić zbog prigovora. To je u poene pretvorio Lučić - 28:25. Ovo je bio njegov tek prvi poen.

14' - Nova trojka za goste, ukupno četvrva. Ivanović je pogodio, da bi na drugoj strani Šiško lepo pogodio pod košem - 25:23.

13' - Opet koš uz faul za igrače Bajerna. Ovoga puta je Lazarević nepropisno zaustavio Rubita koji je već na 11 poena, a posle tajm-auta koji je zatražio Dejan Radonjić imaće priliku da dodatno uveća prednost Bavaraca. Nije bio precizan.

13' - Sjajan prodor Hilijarda i pogodak uz faul Vajta. Amerikanac je posle realizovanog slobodnog bacanja vratio prednost na stranu domaće ekipe.

12' - Ivanović je napravio faul i poslao na liniju penala Žan-Marka Šiška. Slovenac je bio polovično precizan. Nakon usporenog snimka činilo se da faula nije bilo.

11' - Nastavlja Rubit da pogađa. Opet sa poludistance. Na drugoj strani sjajan napad i realizacija Lazarevića pod košem.

Prva četvrtina: Bajern - C. zvezda 15:18

10' - Prva slobodna bacanja za goste na ovoj utakmici. Luka Mitrović je bio polovičan sa linije penala. To je ujedno bio poslednji koš u prvom kvartalu.

10' - Otelo Hanter je odlučio da se poigne na šut sa poludistance i to je bio dobar izbor, pošto je pogodio i stigao do četvrtog poena.

9' - Neverovatno zvuči podatak da je Bajern tek na 1.40 do kraja prvog perioda napravio prvi faul. Dugo je trajao napad Zvezde, ali okončan je bez šuta na vreme.

8' - Najpre Hanter, a onda i Tomas posle ukradene lopte poentiraju za Bajern, ali tu mini seriju prekida Kalinić drugim pogotkom van linije 6,75 na meču.

7' - Nova trojka za crveno-bele. Posle Kalinića precizan je bio Volters i to je bio njegov sedmi poen.

6' - Konačno neko postiže koš za Bajern, a da nije Rubit. Uradio je to Šiško koji je naskočio sa poludistance i bio je precizan. Igrači će na kratak predah zbog prvog TV tajm-auta.

5' - Odlično je Rubit ušao u utakmicu. Ponovo je on bio taj koji je pronašao način da poentira. Na drugoj strani Volters je nakon dobrog prodora sjajno položio.

4' - Bajern je odgovorio pogotkom van linije 6,75, precizan je bio Rubit i on je za sada jedini strelac za domaći tim.

3' - Prva trojka na utakmici delo je Nikole Kalinića. Nakon dobre odbrane Zvezda je opet poentirala preko Kuzmića i serija gostiju iznosi 9:2. Inače, na tribinama "Audi doma" čuje se pesma samo navijača šampiona Srbije.

2' - Dobru poziciju pod košem rivala ostvario je Kuzmić, pravovremen pas mu je dodao Volters, a centar crveno-belih je poentirao. Potom je i Volters pogodio karakterističan flouter.

1' - Nije dobro Zvezda počela utakmicu. Đedović je ukrao loptu Dobriću koji je potom napravio faul. Bajern prvi dolazi do prednosti. Lako je pored Davidovca poentirao Rubit.

Za Bajern će od početka igrati: Šiško, Đedović, Lučić, Rubit i Radošević, dok je Dejan Radonjić na parket poslao petorku: Volters, Dobrić, Kalinić, Davidovac i Kuzmić.

Uoči meča

Izbacivanje ruskih klubova iz Evrolige odškrinulo je vrata top 8 faze nekim timovima koji su bili u beznadežnoj situaciji. Među njima je i Crvena zvezda, trenutno deseta na tabeli sa istim učinkom kao deveta Alba (11-14) i pobedom manje od osmoplasiranog Bajerna (12-12).

Zbog toga se današnji duel sa Bavarcima u Minhenu može posmatrati kroz prizmu poslednje realne šanse za plej-of, o čemu navijači maštaju još od 2016. godine. Crveno-beli bi trijumfom nad timom trenera Andree Trinkijerija stekli prednost u međusobnim susretima i sa znatno uvećanom dozom samopouzdanja otputovali u Kaunas na nedeljni meč sa Žalgirisom (18.00). Nisu bez izgleda ni u poslednjoj utakmici ligaškog dela, 8. aprila u Beogradu protiv nekonstantnog Efesa, pritom oslabljenog odsustvom najboljeg igrača Vasilija Micića.


Poraz od Bajerna drastično otežava plej-of misiju, ali je i dalje ne čini nemogućom. U tom slučaju potrebne su pobede u preostala dva susreta i porazi Bavaraca na gostovanjima Fenerbahčeu, Efesu i Realu. Iz top 8 jednačine nije ispala ni Alba, koju čekaju mečevi na strani sa Efesom i Monakom, između njih na domaćem terenu sa Panatinaikosom. Postoji i mogućnost da ova tri tima završe ligaški deo sezone sa istim učinkom, pa bi o učesniku plej-ofa odlučivala mini-tabela formirana na osnovu njihovih međusobnih mečeva.

Raspored direktnih konkurenata za Top 8

CRVENA ZVEZDA
1. APRIL: Bajern - Crvena zvezda
3. APRIL: Žalgiris - Crvena zvezda
8. APRIL: Crvena zvezda - Efes
BAJERN
1. APRIL: Bajern - Crvena zvezda
4. APRIL: Fenerbahče - Bajern
6. APRIL: Efes - Bajern
8. APRIL: Real - Bajern
ALBA
1. APRIL: Efes - Alba
6. APRIL: Alba - PAO
8. APRIL: Monako - Alba

BONUS VIDEO: Matija Bećković dobio Zvezdin dres sa brojem 10

 
Pogledajte više