ŽELJKO OBRADOVIĆ BESNEO KAO RIS: Partizan u LJubljani doživeo neverovatan poraz!

D. N. 27. 03. 2022. u 19:09

KOŠARKAŠI Partizana su u Ljubljani, na gostovanju Cedevita Olimpiji u ABA ligi, doživeli šok: vodili su maltene celu utakmicu, imali osam poena prednosti četiri minuta pre kraja, a onda, posle velikog naleta rivala, imali i napad za produžetak. Tragičar gostiju, Aleksa Avramović, koji je prethodno promašio dva slobodna bacanja, tada je doživeo da ga Jogi Ferel omete, pa je propala prilika za izjednačenje i pobeda je pripala domaćinu, rezultatom 81:79.

Foto: ABA liga - Cedevita Olimpija/Tine Ruzic

No, krenimo redom, jer je ono što se dešavalo u "Tivoliju" isprva imalo potpuno drugačiji, svečani karakter.

Olimpija, koja se fuzionisala sa zagrebačkom Cedevitom, proslavila je datum sopstvenog nastanka, 1946. godine, ali se rođendanska atmosfera s tribina, na kojima su bile i nekadašnje legende slovenačkog kluba, nije baš preselila na parket.

Tamo je Cedevita Olimpija muku mučila da da koš iz igre u prvom poluvremenu (trojke ješutirala 1/14), no kriterijum suđenja održavao je domaćine u igri, jer su do poluvremena, koje je okončano prednošću Partizana od 43:46, oni skoro polovinu svojih poena dali s linije slobodnih bacanja - ubacili su ih 20 od pomenutih 25.

Da Kevin Panter nije rano ušao u probleme sa faulovima, usled čega je do velikog predaha ubacio samo jedan od pet šuteva, crno-beli bi i ranije izgradili prednost dovoljnu za pobedu, ali se ofanzivno skoro sve svodilo na bravure Alekse Avramovića, koji je u uvodnom poluvremenu ubacio 19 poena, uz tri trojke iz sedam pokušaja.

Zapravo, da pojedinci nisu svojim nerezonskim potezima "vraćali u život rivala" kada se on činio nokautiranim, Željko Obradović bi se samo zbog sudija nervirao, ali je imao i nekoliko drugih razloga za nevericu. Ipak, upravo su arbitri osetili najveću dozu njegovog nezadovljstva. On im je, naime, prišao na poluvremenu i, u jednom trenutku podigavši kažiprst, rešio da im kaže sve što mu je bilo na duši.

U nastavku meča bilo je drugih razloga za zabrinutost u crno-belom taboru, pre svega zbog sve bolje partija Jake Blažiča, koji je, još od "Zvezdinih dana", pokazao da je izuzetno motivisan kada igra protiv Partizana.

Sa druge strane, nekoliko stotina "grobara" u hali prilično je nerviralo Alena Omića, takođe bivšeg igrača crveno-belih, koji je u jednom trenutku izgleda i nešto nepristojno odbrusio "grobarima", koji su ga provocirali. To kao da ga je dodatno motivisalo da u dramatičnoj završnici bude možda i ključan igrač za konačan ishod.

"Grobari" u Ljubljani, na meču Cedevita Olimpija - KK Partizan / Foto: ABA liga - Cedevita Olimpija/Tine Ruzic

Kako se Blažiču i Omiću u napadu "pridružio" i iskusni Zoran Dragić, Partizanova prednost nije uspevala da premaši +8, a baš kada je takva bila poslednji put, četiri minuta pre kraja (69:77), činilo se da je sve rešeno. Međutim, Cedevita Olimpija je tada pokazala da nije tek tako pobedila u prethodnih 14 ABA i Evrokup utakmica.

Jaka Blažič, Edo Murić i Zoran Dragić su napravili seriju 7:0, te se u poslednjih 110 sekundi ušlo samo poenom prednošću za Partizan. A na to se nadovezalo i nešto nesvakidašnje: Avramović je promašio dva slobodna bacanja, pa potom, posle Madarove "krađe" i Trifunovićevog proigravanja najboljeg strelca crno-belih, on je napravio novi kiks - vratio je loptu na svoju polovinu terena.

Tako je, posle dva velika kiksa gostiju, te Blažičevog promašaja s distance, Omić ofanzivnim skokom uspeo da omogući Jogiju Ferelu da on proba da postigne trojku, a bivši saigrač Bogdana Bogdanovića iz Sakramento Kingsa, koji je meč "otvorio" sa 0/5 kada je o dalekomtnim šutevima reč, pogotkom je doneo 79:77 domaćinu prednost pred poslednji minut.

Zatražio je tada Obradović tajmaut, odigrana je akcija za Kevina Pantera koji je sa poludistance izjednačio, ali je onda na drugoj strani terena došlo do situacije koja je izazvala trominutni prekid.

Naime, Alen Omić je iz "odbojke" poentirao posle promašaja klupskog kolege iz SAD, Ferela. Učinio je to nakon što se lopta, posle odbitka od obruča, "prošetala" po rubu table, ali su sudije posle dugog, baš dugog gledanja snimka te situacije rešile da dosude "mrtvu loptu".

U novom pokušaju, Ferel je poentirao za 81:79, a na drugoj strani terena Panter nije bio precizan, pa je domaćin krenuo u svoj poslednji napad. Drama se, međutim, tada nije okončala. Naprotiv.

Borbeni crno-beli su uspeli da u poslednjih osam sekundi  oduzmu loptu suparniku, Aleksa Avramović je krenuo u kontranapad za izjednačenje i produžetak, pojedini saigrači su već slavili taj "već viđeni pogodak", ali... Dok je pomenuti košarkaš Partizana gledao levo od sebe da li mu se neko približava, Jogi Ferel je, u punom sprintu, uspeo da mu se prikrade s desne strane i loptu izbije iz ruku.

U preostalih šest desetinki, Partizan nije uspeo da organizuje akciju kojom bi poravnao rezultat - lopta je pobegla Kevinu Panteru. Tako ceo plen ostao u Ljubljani, a dosad vodeći Partizan ostao je na 19 pobeda, što bi Crvena zvezda mogla da prestigne u ponedeljak protiv Krke.

Statistika

ABA liga, 24. kolo
Cedevita Olimpija - Partizan 81:79
(22:23, 21:23, 18:21, 20:12)
Ljubljana - Dvorana: "Tivoli"; Gledalaca: 4.500; Sudije: Nikolić, Koljenšić, Petek
Cedevita Olimpija: Pulen 3, Ferel 13p, 4sk, 4as, Edžim, Duščak nije igrao, Murić 6, Ogust 7, Blažič 25, Ščuka nije igrao, Omić 13, Dragić 14p, 6sk, 3as, Radovanović, Habot nije igrao
Partizan: Panter 18, Vukčević nije igrao, Ledej 13, Zagorac 4p, 5sk, 2as, 2os, Avramović 21, Koprivica 2, Smailagić 6, Mur nije igrao, Glas nije igrao, Lesor 4p, 7sk, Trifunović 4, Medar 7p, 4sk, 4as

Bonus video: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 
Pogledajte više