IGRA PRESTOLA U "ARENI": Beograd će ugostiti evropski košarkaški krem

V. Preradović 04. 03. 2022. u 20:27

KREM evropske klupske košarka vraća se u Beograd! Četiri najbolja tima Evrolige odigraće igru prestola na fajnal-foru u prestonici Srbije od 19. do 21. maja, obelodanio je izvršni direktor Đordi Bertomeu ranije usaglašenu odluku koja je čekala samo zvaničnu potvrdu.

FOTO: N. Paraušić

"Štark arena" je i 2018. godine bila poprište bitke za evroligašku krunu, kojom je tada deseti put krunisan kraljevski klub. Real Madrid je u velikom finalu pobedio Fenerbahče (85:80) i zaustavio Željka Obradovića u pohodu na svoju desetu titulu.

- Verujemo da je to bio najbolje organizovan fajnal-for u istoriji ovog takmičenja - prenosi sajt Evrolige izjavu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

- Pokušaćemo da ovogodišnji turnir učinimo još uspešnijim. Grad Beograd se zahvaljuje Evroligi na poverenju koje nam je ukazala dodelom domaćinstva fajnal-fora. Ovo je velika pobeda za Beograd, grad sporta, u kome će se sledećeg meseca održati i Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici.

VESIĆ: PROMOCIJA BEOGRADA

Goran Vesić/Foto: Tanjug

ZAMENIK gradonačelnika Beograda Goran Vesić naglasio je višestruki značaj organizacije fajnal-fora Evrolige.

- Nama nije bitna samo zbog razvoja i afirmacije košarke i sporta uopšte, već i zbog promocije Beograda kao evropske turističke destinacije. Veoma sam ponosan što ćemo ugostiti košarkaške navijače, koji će doputovati u Beograd da svedoče ovako važnom takmičenju. Imaćemo priliku da im pokažemo pravo značenje naše glavne poruke: Posetite Beograd. Još jednom hvala našim prijateljima iz Evrolige na poverenju.

Beograd se drugim domaćinstvom pridružio odabranom društvu gradova koji su u ovom veku više od jednom ugostili finalni turnir - Barseloni, Madridu, Istanbulu i Berlinu.

Ovogodišnji fajnal-for trebalo je da treći put bude održan u berlinskoj "Mercedes benc areni", ali se Evroliga prilikom odlučivanja o relokaciji rukovodila kovid-merama u Nemačkoj, koje bi ograničile broj navijača u dvorani, možda čak i onemogućile učešće nekim igračima.

- Posle mnogo razmišljanja, doneli smo najbolju odluku za naše navijače i same igrače - kaže Bertomeu. - Glavni cilj je da poštujemo integritet takmičenja i smanjimo neizvesnost za sve naše akcionare. Iako razumemo sve mere koje su vlade donele kako bi minimizirale posledice virusa kovid 19, nismo mogli da rizikujemo učešće naših igrača na fajnal-foru.

Beograd je prvi reagovao i ponudio organizaciju turnira sa kapacitetom dvorane po trenutnim propisima Evrolige, što je 15.500 gledalaca po utakmici.

- Nismo mogli da poželimo bolju alternativu od Beograda, grada koji se automatski identifikuje sa košarkom - smatra Bertomeu i dodaje.

- Hvala Vladi Srbije i Gradu Beogradu na dobrodošlici, svi se nadamo da će nam u pretposlednjoj nedelji maja pandemija dozvoliti da još jednom uživamo u uzbudljivom fajnal-foru.

Učesnici će biti poznati posle četvrtfinalnih plej-of serija na tri pobede, ali su već određeni termini utakmica fajnal-fora u Beogradu. Polufinalni mečevi biće odigrani 19. maja od 18.00 i 21.00, duel za treće mesto i veliko finale 21. maja od 16.00 i 19.00. Prvi put u 18-godišnjem istorijatu finalnih turnira Evrolige, utakmica za šampiona neće biti nedeljni spektakl, već groznica subotnje večeri, ove godine pod svodovima beogradske "Arene".

PARTIZAN U EVROLIGI?

USLED rata u Ukrajini, ukoliko se sankcije ka ruskim klubovima nastave, naredne sezone gledaćemo drugačiju Evroligu. Kako navodi urednik "Eurohupsa" Aris Barkas, Partizan bi mogao da se vrati u dugo željenu elitu!

Kako navodi Barkas, mesto Uniksa, Zenita i CSKA mogli bi, kao glavni kandidati, da od sezone 2022/23. zauzmu Partizan, Valensija i Virtus.

Podsetimo, Partizan je poslednji put u Evroligi nastupao u sezoni 2013/14, a u slučaju da naredne sezone dobije dozvolu za učešće, ABA liga bi mogla da da dva učesnika najelitnijem košarkaškom takmičenju u Evropi.

DONČIĆ DOBRO PAMTI

FAJNAL-FOR Evrolige u Beogradu 2018. lansirao je Luku Dončića, koji je sa 19 godina postao najmlađi MVP finalnog turnira. Drugi MVP trofej te sezone primio je iz ruku našeg legendarnog trenera Dušana Ivkovića.

Slovenački as je u finalnom obračunu Reala i Fenera postigao 15 poena, uz četiri asistencije i tri skoka.

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 
Pogledajte više