NAIZGLED NE BAŠ BITNA PROMENA, ALI... FIBA pomerila start avgustovskog "prozora"

Tanjug

02. 02. 2022. u 22:14

Četvrti prozor kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, koji će biti igran u avgustu, neposredno pre početka Evrobasketa 2022, pomeren je za jedan dan.

FOTO: FIBA

Ovu odluku je „overio“ Izvršni bord FIBA nakon sugestije Takmičarske komisije da je potreban barem dan više za organizaciju i putovanja ekipa na Evropsko prvenstvo, prenosi sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Tako će kvalifikacije biti igrane 24. i 25. avgusta (prva dva kola) odnosno 27. i 28. avgusta (treće i četvrto). Timovi će imati tri dana za put na Evrobasket.


Dva važna takmičenja, ovako blizu jedno drugog, posledica su pandemije koronavirusa koja je pomerila Evropsko prvenstvo za jednu godinu. Tako će kvalifikacije, praktično, biti takmičarske pripreme za kontinentalni šampionat.

Druge promene u "režiji" FIBA

FIBA je donela odluku i da se proširi takmičenje za reprezentacije u konkurenciji dama. Po četiri najbolje selekcije iz svakog regiona koje se nisu kvalifikovale na neko veliko planetarno takmičenje – Svetsko prvenstvo ili Olimpijske igre – imaće zasebni turnir čiji će pobednik automatski izboriti učešće u narednim kvalifikacijama.

Od važnijih odluka Izvršnog borda FIBA, trebalo bi istaći i da su određeni datumi svetskih prvenstava do 17 godina u obe konkurencije. Muško Prvenstvo sveta, na kome će igrati i reprezentacija Srbije, igraće se od 2. do 10. jula u Španiji, dok će devojčice igrati od 9. do 17. jula u Mađarskoj,

BONUS VIDEO: Plate NBA košarkaša: da li je Jokić stvarno MVP?

 
Pogledajte više