NEKA BUDE SPEKTAKL KAO 2018! Vesić o F4 U Beogradu: Čelnici elitnog takmičenja dobro znaju da u nama imaju pouzdanog partnera

G. KELIĆ

19. 01. 2022. u 22:22

TIHO se u proteklom periodu šuškalo, a juče su te glasine dobile i zvanično pokriće. Naša prestonica je na korak do dobijanja organizacije završnog turnira košarkaške Evrolige koji će se održati od 27. do 29. maja, a to je potvrdio zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

FOTO: N. Paraušić

- Kandidovali smo se za organizaciju fajnal-fora Evrolige pre nekoliko nedelja. Tada nismo znali da će se situacija u Berlinu iskomplikovati, odnosno da publika neće moći da prisustvuje. Čelnici elitnog takmičenja znaju da u nama imaju pouzdanog partnera - rekao je Vesić gostujući na televiziji Pink.

Glavni grad Srbije je već bio domaćin jednog od najboljih završnih turnira održanog 2018. godine, gde je titulu osvojio madridski Real savladavši u finalu Fenerbahče Željka Obradovića (85:80) pred 17.000 gledalaca, dok je u meču za treće mesto Žalgiris bio bolji od moskovskog CSKA (79:77). Tada su gosti našeg grada bile neke od najvećih košarkaških zvezda Starog kontinenta poput MVP finala Luke Dončića koji je posle toga karijeru krenuo da gradi u NBA ligi gde je sada jedan od najboljih.

Delovi spektakla bili su i srpski igrači, Marko Gudurić, Nikola Kalinić (Fenerbahče) i Vasilije Micić (Žalgiris), a na trenerskim klupama se našao sam "krem de la krem", uz Obradovića i legendarni Šarunas Jasikevičijus, Pablo Laso i Dimitris Itudis. Nema sumnje da bi slične "gromade" i ovog puta posetile srpsku prestonicu od čijeg prisustva bi ozbiljno profitirali i grad i cela zemlja.

Uz sećanje na taj događaj, glavni adut Beograda u trci za dobijanje organizacije leži upravo u činjenici da će za razliku od Berlina koji je prvobitno dobio domaćinstvo, u "Štark areni" biti dozvoljeno prisustvo publike, uz naravno potvrdu o vakcinaciji.
Prema pojedinim informacijama, gotovo 90 odsto posla je obavljeno, a naredne nedelje bi direktor Evrolige, Đordi Bartomeu, trebalo da dođe u Beograd, i zajedno sa našim pregovaračkim timom, koji uz Vesića čine još Goran Šašić, izvršni direktor borda glavnih trenera Evrolige, i Goran Grbović, direktor "Štark arene", utanači detalje dogovora.

Jedini protivkandidat našem gradu jeste Istanbul koji takođe može da ponudi iste uslove, međutim pojedine glasine govore da je između dva grada postignut "džentlmenski dogovor" po kojem će turski megalopolis sada podržati kandidaturu Beograda, a da će naš grad Istanbulu uzvratiti istom merom 2023. godine u njihovoj kandidaturi. 

Pogledajte više