"KURIDŽA, JE L' MOŽE SLIKA"? Košarkaš Srbije ostvario dečački san

V. Đ. 26. 11. 2021. u 22:30

KURIDžA, je l' može slika?

FOTO: FIBA

Doskora, Marko Jagodić Kuridža verovatno nije mogao ni da zamisli da će mu grupa tinejdžera tako uporno tražiti selfi posle trijumfa Srbije nad Letonijom na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo (101:100), u kojem je kao 34-godišnji debitant postigao odlučujući poen s linije slobodnih bacanja.

- Za koju reprezentaciju da dođem da igram? - s nevericom je dočekao i poziv selektora Svetislava Pešića da obuče dres iz mašte dečaka rođenog u Obrovcu kod Zadra.

NEĆE BITI LAKO U BELGIJI

NOVEMBARSKU akciju Srbija završava duelom sa Belgijom u Monsu (nedelja, 15.30) u drugom kolu kvalifikacija za SP.

- Ne očekujem lak posao - kaže Jagodić Kuridža. - Igrao sam u Belgiji, poznajem te igrače i znam da će biti teško. To je sastav koji igra dugo zajedno. I u reprezentaciji, a i u klubu, svi su igrali u Ostendeu. Znaju šta hoće i biće nam teško, ali se nadam pobedi.

- U jednoj i drugoj reprezentaciji ima dosta kvalitetnijih igrača od mene. Želim da pomognem što je više moguće Ciboni, a najviše bih voleo da zaigram za reprezentaciju Srbije - pričao je u vreme kada je bio prvi Srbin u dresu zagrebačkih "vukova" u posleratnom periodu.

- Zamislite da kao Hrvat morate da dođete u Srbiju da igrate među 15 nepoznatih Srba. E, tako sam se ja osećao - rekao je pre osam godina za "Večernji list" momak koji je pred "Olujom" kao osmogodišnjak sa porodicom izbegao u Požegu.

Od tada, dom je za njega dugo bio apstraktan pojam. U rodnoj Hrvatskoj bio je Srbin u pežorativnom smislu, u Srbiji je kao dvojni državljanin neretko osećao podozrenje okoline. Do dolaska u Cibonu, s kojom je 2014. usred Beograda osvojio ABA ligu, njegova karijera kretala se po senama. Subotički Spartak, Novi Sad, Čapljina, banjalučki Borac... Po odlasku iz Cibone nestao je sa radara ovdašnje košarkaške javnosti (češki Nimburk, belgijski Ostende), sve dok se nije vratio na eks-ju prostore kao igrač slovenačke Primorske. Iznenadni finansijski kolaps kluba iskoristila je Zvezda i zaposlila jednog od svojih "dželata" na tom fajnal-foru u "Areni" 2014.

- Ogromno iskustvo je iza njega, to ne može niko da mu uzme - kaže Pešić. - Znao je da ga iskoristi na najbolji način, igrači mu bezrezervno veruju. Miloš Teodosić ga je sve vreme tražio ispod koša, pogađao je važne šuteve, pogodio je i slobodna bacanja.

GRUPA A

PRVI "PROZOR"
25. novembar
Slovačka - Belgija 57:83
Srbija - Letonija 101:100
28. novembar
Belgija - Srbija 15.30
29. novembar
Letonija - Slovačka 18.00

Taj 101. poen za pobedu protiv Letonije bio je njegov 16. u meču u kojem je pogađao skoro sve (4/5 iz igre, 7/9 slobodna bacanja).

- Nije moglo da bude lepše - rekao je Jagodić Kuridža. - Celog života treniram za ovako nešto, da budem deo nacionalnog tima. Ranije nije bilo prilike i nemam za čim da žalim jer, realno, igrali su bolji od mene.

Veteran sa dva prezimena dokaz je da nikad nije kasno za ostvarenje klinačkih snova.

Pogledajte više