BRUKA ZVEZDE U PIONIRU: Uniks očitao crveno-belima košarkašku lekciju

A. Ilić

26. 11. 2021. u 20:55 >> 20:55

KOŠARKAŠI Crvene zvezde upisali su ubedljiv poraz u 12. kolu Evrolige. Uniksu su crveno-beli dozvolili da postigne sto poena (78:98), evidentno je da odbrana koja je Zvezdu krasila tokom sezone večeras nije bila u Areni.

FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde nisu uspeli da savladaju Uniks, koji je večeras upisao drugu pobedu u Evroligi kada su gostovanja u pitanju u sezoni. Dobro je ruski tim otvorio meč, a do kraja Zvezdi nijednom nije dozvolio rival vođstvo, te je zasluženo slavio večeras.

Gosti su odlično otvorili meč pred dobro popunjenim pionirom. Uzinski, Hezonja i Džon Braun napravili su seriju 0:8, Zvezda je preko dva minuta čekala prve poenee, a postigao ih je Dobrić. Hezonja je za tri minuta postigao šest poena i doneo gostima već tada osetnu prednost 2:11. Polovinom deonice poenima Brantlija dolaze prvi put igrači ruskog tima do dvocifrene prednosti (10:20). Održavali su je u nastavku, te je prva četvrtina završena rezultatom 16:26.

Dolazi Uniks do 14 poena prednosti u drugoj deonici, ali poenima Kalinića i Lazića uspeva Zvezda da se spusti jednocifreni zaostatak, a do kraja četvrtine i vrati u potpunosti u meč. Nikola Kalinić je tada svojim šestim poenom spustio domaćina na 32:35. Ponovo je na scenu stupio Hezonja, pratili su ga Uzinski i Džon Braun, te je prednost Perasovićevog sastava brzo porasla. Propustili su crveno-veli lepu priliku, a do kraja poluvremena Rusi im novu šansu nisu dali. Nakon 20 minuta igre 39:47.

Nije tim iz Kazanja Zvezdi dozvolio da ponovi igru iz druge deonice kada su se umalo vratili u meč, brzo poenima Hezonje, Uzinskog i Lorenca i Džona Brauna uspevaju da se vrate na 41:55, a potom je prednost gostiju nastavila da raste. Do kraja četvrtine bili su igrači Uniksa na 57:76.

Ozbiljno su gosti pristupili i poslednjoj deonici. O-Džej Mejo, Ajzea Kenan, i Hezonja bili su raspoloženi, a pratili su ih Lorenco i Džon Braun. Zvezda se oslanjala na šut za tri, koji ih nije služio. Samo pet od 20 šutirala je Zvezda.

Crvena zvezda - Uniks 78:98

Crvena Zvezda: Volters 13, Davidovac 9, Mitrović 5, Lazić 8, Kalinić 10, Dobrić 11, Holins 15, Simonović, Ivanović 3, Marković 2, Kuzmić 2, Cirbes.

Uniks: Spisu 8, Braun Dž. 18, Kanan 17, Braun L. 9, Brantli 9, Tima,  Hezonja 17, Klimenko 0, Uzinski 11, Džekiri 4, Majo 5.

ČETVRTA ČETVRTINA 78:98

40' Nejt Volters je uspeo da upiše poslednje poene na meču i Zvezdu spusti na 78:98.

39' Lorenco Braun je nakon atraktivnog proigravanja poentirao, a Hezonja sa penala upisuje 98. poen Uniksa, dok je Zvezda stajala na 75.

37' Oprobao je šut Dejan Davidovac, ali nije uspeo da se pomeri od sedmog poena. Taj učinak imao je u prvom poluvremenu. Ognje Dobrić je pokušao za tri, a Zvezda večeras samo na 5/19 za tri.

35' Razigrao se Ajzea Kenan koji je iz svake moguće pozicije pogađao. Nadovezao se i Lorenco Braun a Zvezda je već sada položila oružje 66:91.

32' Holins je večeras najraspoloženiji, sa druge strane odličan je Dž. Braun koji očigledno uživa da igra pred Zvezdinom publikom - 61:82-

TREĆA ČETVRTINA 18:29

30' Ajzea Kenan pogađa dve trojke u Nizu, Uniks na 21 poen viška 55:76

29' Čini se da Zvezda sve polaže u šut za tri koji ih večeras ne služi, ali sa druge strane Marko Spisu pogađa za tri 52:70. Uspeo je Ognjen Dobrić da pogodi prvu trojku odmah potom iz tri pokušaja.

27' Sada serija 7:0 Zvezde, od toga je pet poena postigao Ostin Holins.Rotirala je Zvezda na Džakiriju, a to je Lorencu Bruanu u reketu ostavilo prostora da prekine Zvezdinu seriju 51:65.

26' Ostin Holins pogađa novu trojku i prekida agoniju domaćina, potom Nikola Ivanović krade loptu, a Lorenco Braun pravi nesportski faul. Bivši košarkaš Budućnosti pogodio je oba slobodna bacanja za 49:63. Propustio je Mitrović lepu priliku da dodatno smanji zaostatak.

25' Džon i Lorenco Braun zadaju domaćinu mnogo problema. Bivši košarkaš Zvezde dobio je previše prosora da oproba šut za tri, nije bio precizan, ali je njegov prezimenjak još jednom bio najviši u skoku 44:69

24' Volters prekida agoniju Zvezde, Džekiri i L. Braun pogađaju za 44:59. Uniks pametno održava stečenu prednosti  ne dozvoljava rivalu da se vrati u meč.

22'Lorenco je odlično pronašao Džona Brauna, a potom trojkom Uzinskog ponovo domaćin ide na 11 poena 41:52. Kad god se Zvezda približi usledi reakcija gostiju. Mairo Hezonja pogađa novi otvoreni šut, Uniks na za sada maksimalnih +14 (41:55)

21' Lorenco Braun promašuje prvi pokušaj, Kalinić biva uspešan na drugoj strani, a ponovo još jedan otvoren šut Uniks pogađa.

DRUGA ČETVRTINA 23:21

20' Mario Hezonja je fauliran pri polaganju, polovičan je bio sa penala. Mitrović takođe polovičan sa penala, na poluvremenu 39:47.

19' Uzinski dolazi do poena, a odmah stiže odgovor sa penala od strane Kalinića - 38:42. Negoduju i igrači i navijači domaćeg sastava, u borbi za posed Kalinić je skočio po loptu, a pokazan je faul nad Brentlijem. Zvezda ponovo na -8 38:46.

17' Crveno-beli dolaze do tri poena zaostatka, a la Monika svira faul Stefanu Markoviću, a nakon poena Marija Hezonje dosuđena mu je i tehnička zbog gestikulacija ka navijačima. Zvezdaši hrvatskom košarkašu nisu ostali dužni, ispratili su ga uvredama.

16' Dva puta Kuzmić hvata loptu u napadu, a isto toliko puta Nejt Volters promašuje polaganje. Propustila je Zvezda priliku da se vrati u život. Fantastični potezi Nikole Kaliinića, sada Uniks ne može ništa da ubaci, a to koriste domaći igrači koji se konačno bude i u odbrani.

15' Branko Lazić pogađa još jednu trojku - stoti pogodak za tri u Evroligi za Zvezdinog kapitena. Još bitnije od toga jeste da su crveno-beli posle dugo vremena na jednocifrenom zaostatku - 26:35. Serija Zvezde 5:0, pogodio je posle Lazića i Kalinić.

14' konačno dobra igra Zvezde u odbrani. Dolazi Kuzmić do lopte, naterao je rivala na grešku.

13' Branko Lazić postiže 99. trojku u Evroligi, ovo je Zvezdi trebalo. Ipak, kad god Zvezda uradi nešto dobro, na drugoj strani usledi odgovor. Brentli je upisao veoma lake poene, a na drugoj strani Ostin Holins dolazi do prilike za tri poena, ali je neprecizan bio sa penala.

11' Raspad sistema, tako možemo opisati odbranu domaćina u uvodu druge četvrtine. Serija tima iz Kazanja 2:7, jedini koš za domaćina postigao je Luka Mitrović, dok su se za rivala upisali Brentli, Spisu i Džekiri.

PRVA ČETVRTINA 16:26

10' Ajzea Kenan goste vodi do, za sada maksimalnih 14 poena (12:26) a sa druge strane Mitrović se iskupio, odlično je reagovao sa penala, a na kraju fantastičnim zakucavanjem Holins spušta zvezdu na -10 - 16:26.

9' Nije pomogao mnogo ulazak Stefana Markovića u igru. zvezda se u odbrani muči, a upravo je defanziva ono što je krasilo Zvezdu u dosadašnjem toku sezone. Mejo dolazi do lakih poena, a agoniju Zvezde produžio je Mitrović sa dva promašena penala - 12:23.

7' Mnogo lopti dolazi do igrača Uniksa, Zvezda loše gradi svoj reket, a Uniks nakon polovičnog učinka Brantlija na +9 12:21.

5' Ognjen Dobrić još jednom pogađa za Zvezdu. Brentli Džerel koristi odlično dodavanje Brauna za nove lake poene Uniksa. 

4' Užinski ubacuje drugu trojku, a Nejt Volters poentira za Zvezdu. Lorenco Braun sa druge strane dolazi do lakih poena. Visok tempo igre na startu meča.

3'  prve poene za Zvezdu postigao je Ognjen Dobrić - 2:8. Nikola Kalinić, a sa druge strane Mario Hezonja pogađaju. Dva penala imao je Dejan Davidovac koji je vratio Zvezdu u život - 6:11.

1' Utakmica je počela napadom Crvene zvezde. Meč je počeo serijom Uniksa 0:8. Lorenco Braun, Mario Hezonja i Uzinski bili su precizni, a Dejan Radonjić odmah traži minut odmora.

UOČI MEČA

Crveno-beli su do sada upisali četiri pobede i sedam poraza, dok Rusi imaju šest pobeda i pet poraza.

Ruski tim predvodi bivši plejmejker Zvezde Lorenco Braun, zanimljiv je podatak da Rusi imaju jednu pobedu na pet gostovanja do sada, iako imaju seriju od tri vezane pobede.

Dva meča u Evroligi propustili su Luka Mitrović i Nejt Volters, dok Nikola Kalinić nije igrao u 11. kolu.

Kapitenu Crvene zvezde Branku Laziću nedostaju dve trojke da upiše 100 postignutih koševa za tri poena.

- Uniks je u poslednjim nedeljama u sjajnoj formi. Igraju odlično, napravili su nekoliko velikih pobeda. Radi se o timu koji ima veliki kvalitet, ekipa koja je dobra u oba smera, spremna da igra na jako visokom nivou, atletski jako dobra, napadački potentna. Imaju igrače koji mogu dosta toga da naprave, što su uostalom i pokazali u poslednje vreme gde su savladali neke od ponajboljih ekipa u Evroligi. Pobedili su Olimpiju koja je pokazala mnogo i to čak sa preko 20 razlike. Pre toga CSKA, Albu… Vezali su nekoliko pobeda posle uvodnog dela kada to nije sve izgledalo kao sada. U ovom trenutku ozbiljan izazov za nas, moraćemo da odigramo jako, jako dobro da bismo bili konkurentni, da im pariramo i pokušamo da njihov kvalitet iskontrolišemo. Želimo da igramo dobro ovaj meč, a za to je potrebno da i mi budemo jako dobri da bismo došli u situaciju da ih savladamo, rekao je Radonjić i dodao da su sada svi igrači u treningu, a da će se o Eronu Vajtu detaljnije sve znati sledeće nedelje.

Da je naredni rival u dobroj formi govori i Stefan marković.

- Uniks igra u izuzetnoj formi. Dobili su u duploj rundi Albu, pa Olimpiju ubedljivo. Grupa sjajnih individualaca, moramo da se koncentrišemo na svakog od njih, ali i da mi odigramo dobro kao grupa. Uz pomoć naših navijača možemo da stignemo do pobede, ali potrebno je da mi kao ekipa odigramo svih 40 minuta uz maksimalno zalaganje” rekao je Marković.

Pogledajte više