"KAKVE SU OVO STOLICE, ŠTA JE OVO?!" Svetislav Pešić priredio šou i opleo po poznaniku

D. N. 25. 11. 2021. u 22:26 >> 22:44

Selektor muške košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić bio je prilično raspoložen posle takmičarskog debija u borbama za Mundobasket.

Foto: I. Marinković

Podsetimo, Srbija je u dramatičnom meču pobedila Letoniju, a strateg "orlova" je najpre istakao nešto nesvakidašnje:

- Kakve su ovo stolice?! Daj mi neku stolicu, da sednem k'o čovek. Šta si mi uvalio ovo (portparolu), em me ne vide, em ih ja ništa ne vidi, uz smeh je pričao Svetislav Pešić.

Nedugo zatim, kada je dobio dovoljno visoku stolicu, ovako je govorio o samoj utakmici:

- Dobro smo odigrali ovaj meč, sa pravim intenzitetom, borbenošću... Letonija igra izvrsnu košarku, ne samo u napadu već i u odbrani, to je ekipa koja stvarno igra zajedno. Ali, tako smo igrali i mi, koji smo imali veru da možemo da pobedimo. To je, po meni, bilo najvažnije. Moral, pristup, timski duh... To je za mene najbitnije na ovom početku ove nove priče.

KSS

Alen Smailagić

O povredi Smailagića

- Smailagić ima povredu zgloba, ali situacija nije opasna. Znate kako... videćemo kako će se osećati kada se ujutru probudi. To je povreda koja može da bude bezazlena, ali može i da otekne to mesto. On je hrabar momak, ima veliku želju, ne fali mu morala da prebrodi sve teškoće, rekao je Pešić.

"Verujte u ove momke, verujte!"

- Najbolji kvalitet koji sam video večeras je vera da možemo da pobedimo. Mi koji smo igrali košarku, pa posle trenirali, znamo koliko je teško kada igrate protiv nekog ko ima "svoj dan", a Letonci su bili takvi. Mi i dalje mislimo da smo najbolji na svetu, najbolji u Evropi, ali to nismo, moramo to da dokazujemo. Letonija ima izuzetno talentovane momke, ali ono što je mnogo važnije od analize našeg protivnika, je to što smo se vratili u igru nekoliko puta i pronašli novu snagu, novu energiju, protiv takvog rivala... Mi i nismo igrali tako lošu odbranu u prvoj deonici, a u četvrtoj je to bilo na granici fenomenalnog. Ali, Letonci su i dalje sve držali u svojim rukama! Izvući jednu ovakvu utakmicu... Šta da kažem, moram da priznam da nas je publika digla, podigla je moral ekipe, voleo bih da tako bude i ubuduće. Da malo više verujemo ovim momcima. Ako i nemamo najbolje, hajde da ih pravimo da budu najbolji. Zaslužuju podršku, u svakom smislu, ali moramo malo više da im verujemo. Ja sam tu sad u prolazu doživeo da mi jedan moj poznanik kaže "čestitam, provukli ste se". Kako se provukli, igrali smo protiv fantastične ekipe... S jedne strane je Letonija dobra, s druge je to i uigrana ekipa. A mi imali 71% šuta za dva i 50% uspešnosti šuta za tri, a dobili smo sa sa jednim jedinim poenom razlike! Šta to znači? To znači da je važna uigranost u odbrani...  Jer, znate, u napadu ti napraviš 3-4 akcije, ekipa se uigrava kroz ta tri, četiri sistema, ali za odbranu je potrebno vreme. Naravno da je važno da se igrači bore, ali ne samo to. I u napadu moraš da si agresivan, aktivan. Ali, odbrana je ta koja zahteva mnogo vremena, da igrači znaju da pročitaju akcije, da pročitaju svoje kolege... Da znaju mene! Pa, ja nikog od ovih nisam trenirao. Osim Marka Marinovića (smeh; u pitanju je Pešićev pomoćnik u stručnom štabu).

KSS

Marko Jagodić Kuridža

O debitantu-junaku

- Marko Jagodić Kuridža je fantastičan dečko. Ima i veliko iskustvo. Ali, ja mu kažem "Šta ti vredi iskustvo, kad ga ne koristiš" i... on je to iskustvo danas i koristio. Igračima je veoma drag, Teodosić ga je stalno tražio i pronalazio, znao je Kuridža da se ubacuje, zavlači... Mogao je da da i poslednje slobodno bacanje, ali mi nismo hteli da ga damo, nego da Kuridža namerno promaši. Ma, alal mu vera, ja mu čestitam. Ja ga zovem da igra, on kaže "čekaj, za koju reprezentaciju?!", uopšte nije verovao! Ali, eto... Zasluženo je pozvan, a to je i opravdao, rekao je Pešić.

Strateg Srbije je tome dodao i da je naš naredni rival, Belgija, "odabrao malu dvoranu, kao kada smo mi nekada birali u Skoplju onu malu halu Rabotničkog", pa još na to "zakazao meč maltene u podne".

- Eto, učili su od nas košarkaške stvari, a i ove... takođe, košarkaške (smeh). Dođete tamo u dva popodne, tri, pa... ko preživi!, nasmejan je rekao selektor Srbije. 

Pogledajte više