RAZUMEVANJE SAMO NA REČIMA: Tarlać o nezgodnoj situaciji u evropskoj košarci

V. P. 23. 11. 2021. u 09:25

NEUSAGLAŠENOST klupskog i reprezentativnog takmičarskog kalendara primorava selektore nacionalnih timova da trče trku razvezanih pertli.

Svetislav Pešić i Dragan Tarlać Foto KSS

U svakom trenutku mogu da se spotaknu i ostanu bez nekog važnog igrača, što je slučaj i sa Srbijom pred start kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Zbog toga je Svetislav Pešić odlučio da spisak za utakmicu sa Letonijom u Beogradu (četvrtak, 20.00) i Belgijom u Monsu (nedelja, 15.30) saopšti kada se bar malo raziđe magla i počne da nazire na koga može da računa.

- Igrači imaju želju da se odazovu, bez obzira na to iz koje lige i kog tima dolaze - kaže direktor reprezentacije Dragan Tarlać. - To je prvi i najpozitivniji utisak po objavljivanju imena 24 kandidata za ove prve dve kvalifikacione utakmice. Činjenica je da to ne nailazi uvek na pozitivnu rekaciju njihovih klubova, iako je komunikacija uspostavljena od prvog dana i kontinuirano se održava sa predstavnicima klubova i trenerima, kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Svi igrači iz klubova Evrolige, to jest treneri i predstavnici tih klubova, su u stalnoj komunikaciji sa nama. Međutim, to ide izuzetno otežano, ali ulagaćemo i dalje velike napore da do tih igrača dođemo.

Selektor i njegovi saradnici nadaju se da taj trud može da se isplati, ako ne za ovu novembarsku akciju, onda za neku narednu.

- Nadamo se da će biti omogućeno igračima da dođu, da li za drugu utakmicu odlučiće selektor, ali za sledeće "prozore" svakako. Jasno smo se postavili prema njihovim obavezama i našim zahtevima. Osim deklarativnog razumevanja klubova, očekujemo da ta saradnja bude dvosmerna. Naravno, ne možemo da gledamo samo sebe, nego i klubove, ali i značaj reprezentacije. Koliki je značaj reprezentacije Srbije za Efes, Fenerbahče ili bilo koji evroligaški tim, o tome ne možemo mnogo da govorimo. Možemo samo da kažemo da njihovi treneri pokazuju razumevanje, ali ništa više od toga. Koliki je značaj reprezentacije za naše klubove, o tome možemo da govorimo i tome pridajemo najveću pažnju - konstatuje Tarlać. 

GRUPA A

PRVO kolo kvalifikacija za SP - 25. novembar: Slovačka - Belgija (18.00), Srbija Letonija (20.00). Drugo kolo - 28. novembar: Belgija - Srbija (15.30), Letonija - Slovačka (18.00).

Tri najbolje selekcije plasiraće se u drugu rundu kvalifikacija, u kojoj formiraju I grupu sa tri iz B grupe (Belorusija, V. Britanija, Grčka, Turska). Tri prvoplasirane ekipe grupe I izboriće učešće na SP 2023.

Pogledajte više