ISPRED JE SAD SAMO PARTIZAN: Zvezda "uključila" i napad u svoju igru i preslišala Megu

Novosti online 01. 11. 2021. u 19:48

CRVENA Zvezda je nastavila sa pobedama u ABA ligi, u čijem je šestom kolu savladala Megu sa 81:67 (24:16, 22:16, 14:16, 21:19).

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Obično je odbrana ta koja bi "završavala posao" za klub sa Malog Kalemegdana u ovoj sezoni, ali je ovoga puta i ofanzivni deo urađen kako je to stručni štab priželjkivao, pa se uz drugu najefikasniju ABA-partiju ove jeseni (više poena dato je samo Splitu, 97) došlo do deobe drugog mesta u regionalnom takmičenju. Nije to baš bilo bez peripetija, a bilo je i prilično zanimljivih momenata na parketu hale "Aleksandar Nikolić". 

Startnoj postavi crveno-belih (Volters, Holins, Kalinić, Mitrović, Cirbes), bilo je potrebno malo vremena da "našteluje nišan". Jer, posle uvodna dva minuta i vođstva gostiju od 4:5, usledila je prva ozbiljnija serija ekipe trenera Dejana Radonjića.


Taj nalet od 11:3 predvodili su, u ofanzivnom smislu, Nikola Kalinić i Nejt Volters koji su po dvaput poentirali, a odbranu je stabilizovao Kuzmić, koji je odmenio Cirbesa i zagospodario reketom.

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Kuzmić i Lazarević na meču Zvezda - Mega


Posle prvog tajmauta na meču, Mega se vratila u život jer je Matkoviću košgeterski pridružio Balcerovski, no prilazak na 17:11 nije uzdrmao Zvezdu koja je uz slobodna bacanja Davidovca, te pogodak Lazarevića, uspela da se relativno lako odmakne na 22:13.


I, iako je ta razlika uspevala da bude smanjena kada bi se u nizu dešavali propusti u crveno-beloj odbrani, daleko češće se pred Megom pojavljivao prepoznatljivi Radonjićev bedem. A kada se na njega nadovezivala i neka idividualna napadačka bravura, poput Mitrovićeve, uz prekršaj nad njim, za velikih 29:16, postajlo je sve jasno u kom pravcu će se odvijati ovaj meč. Naročito kada gostujući tim nije uspeo da skoro četiri puna minuta postigne ni poen u drugoj deonici.


Ona je, uz deset poena Balcerovskog, a po šest Đurišića i Ruženceva, završena sa "dostižnih" 14 razlike za Zvezdu, koju su košgeterski predvodili Volters (10) i Kalinić (9), ali... Da bi nešto u košarci bilo zaista dostižno, potrebne su dve stvari. Jedna je da se nekako zaustavi rival, a da istovremeno proradi sopstveni napad. To ekipa Vladimira Jovanovića nije uspevala da objedini u dovoljnoj meri da bi došlo do preokreta.

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Nejt Volters


Istina, iako su crveno-beli imali i +21 u drugoj četvrtini, a to prilično splaslo u narednoj, Radonjić je uspeo da prodrma ekipu kada je suparnik prišao na 55:46. Lazarević i Holins su vratili dvocifrenu prednost, baš pred poslednji obavezni predah.

To je, ispostavilo se, i bilo presudno, jer domaćin više nije dopuštao ni da mu napadačka oružja predugo zataje, ni da se rival razmahne. Uz dve Simonovićeve trojke za odlazak na 70:52 uz sedam minuta do kraja, a treću za 73:52, došlo se do prilično mirne završnice, u kojoj je Zvezda stigla do učinka 5-1 i na deobi drugog mesta se izjednačila sa Budućnošću i FMP-om (ispred je jedino neporaženi Partizan).

AdmiralBet ABA League / Dragana Stjepanović

Marko Simonović

Kod crveno-belih, kod kojih su odsustvovali Lazić i Ivanović, najefikasniji su bili Volters sa 13 poena, Kalinić i Simonović sa 11, te Dobrić sa 10, dok je Balcerovski bio najbolji igrač Mege, usled 19 poena, četiri blokade i isto toliko skokova. 

Naredni izazov Crvenu zvezdu čeka već u četvrtak, kada od 18 časova dočekuje ekipu Panatinaikosa u osmom kolu Evrolige.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više