ŠAMPION NA PATOSU: Efes nikako da izađe iz krize

V. PRERADOVIĆ

28. 10. 2021. u 19:30

ŠAMPION Evrope od početka sezone prima udarce u serijama, tetura od meča do meča kao grogirani bokser. U Atini je doživeo klasičan nokaut!

Foto: Evroliga

U iščekivanju čitave evropske košarkaške javnosti da dođe svesti, Efes je produbio svoju agoniju debaklom u duelu sa Panatinaikosom u utakmici 6. kola (69:95), posle kojeg je na skoru 1-5, što je najlošiji start jednog branioca titule u istoriji elitnog takmičenja.

ASVEL ZAUSTAVIO "ARMEJCE"

ASVEL je na svom terenu prekinuo niz od četiri pobede CSKA i veoma izbalansiranom timskom igrom stigao do četvrtog trijumfa u dosadašnjem toku Evrolige (70:68). Igrač meča bio je Eli Okobo sa 14 poena, uključujući pobednički "flouter" 13 sekundi pre kraja utakmice .

Zenit nije uspeo da odbrani Sankt Peterburg od napada madridskog Reala (68:75), kojeg su do pete pobede vodili Tomas Ertel (15) i Valter Tavares (14). U domaćem timu najefikasniji su bili bivši igrači Zvezde Bili Beron (14) i Džordan Lojd (11).

Nakon dve sezone u kojima se deklarisao kao pandan NBA timovima sa ove strane Atlantika, istanbulski div potpuno je izgubio identitet i postao vreća za udaranje čak i protivnicima bez visokih aspiracija u Evroligi. I prethodnu je započeo loše, sa tri poraza u prve četiri utakmice, ali je kasnije uspeo da pronađe pravu timsku formulu i osvoji prvu evroligašku titulu. Na osnovu do sada viđenog, biće neuporedivo teže kopirati tu formulu.

Toga je verovatno svestan i trener Ergin Ataman, kome su sredinom treće četvrtine popucali nervi već dobrano istanjeni prethodnim neprepoznatljivim izdanjima "pivara". Drugom tehničkom greškom zaradio je isključenje, posle kojeg je PAO serijom 14-0 otklonio svaku pobedničku dilemu i priredio svojim navijačima feštu kakvoj godinama nisu prisustvovali.

Zelenu paradu u Atini vodio je Deril Mejkon, koji je letos stigao iz AEK-a kao najbolji strelac grčke lige. Sa 34 poena za manje od 26 minuta, 25-godišnji bek postavio je rekord svoje evropske karijere. Pogodio je devet trojki iz 12 šuteva, čime je postao sedmi igrač u istoriji Evrolige sa devet ili više ubačaja van linije 6,75. Fantastična partija momka sa osam nastupa za Dalas zasenila je savršen meč našeg Nemanje Nedovića, koji je bez greške odigrao nešto manje od 20 minuta. Postigao je 17 poena stoprocentnom realizacijom (3/3 za dva, 2/2 za tri, 5/5 slobodna bacanja).

Vasilije Micić, prošlosezonski MVP ligaškog dela i fajnal-fora, propustio je treći meč zaredom, drugi u Evroligi. Zagrevao se na terenu dvorane "OAKA", ali nije ulazio u igru. Šejn Larkin, druga polovina Efesovog šampionskog tandema, kao da nije igrao. Od devet poena šest je postigao s linije slobodnih bacanja, iz igre je šutirao 1/7 i izgubio dve lopte. Njegovu ralizaciju prekopirao je Filip Petrušev (1/7), koji je za 17 minuta ostvario učinak od četiri poena i četiri skoka.

Navijači Efesa možda mogu da pronađu zrno utehe u povratku u sastav oporavljenog Krunoslava Simona, veoma bitnog sastojka šampionske formule iz prethodne sezone. Na listi povređenih i dalje je Džejms Anderson.

Atamanova razbijena vojska vraća se u Istanbul, gde će sutra u okviru 7. kola imati idealnu priliku da se pregrupiše i ublaži posledice katastrofalnog poraza u susretu sa Panatinaikosom. Rival je Žalgiris (skor 0-6), kome duguju zahvalnost što u ovom trenutku ne nose evroligaški fenjer.

BONUS VIDEO: Oproštaj Novice Veličkovića pred punom Arenom

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pogledajte više