BOLONJA 1992, PA TURK 2021: Željko Obradović će tek drugi put voditi crno-bele u Beogradu u međunarodnoj utakmici

G. KELIĆ

27. 10. 2021. u 10:00

PREMIJERU na domaćem parketu u regionalnoj ligi košarkaši Partizana imali su protiv SC Derbija i više nego uspešno su je položili.

FOTO: V. N.

Danas će se igrači i trener Željko Obradović svojim pristalicama u Beogradu pokazati i na evropskoj odiseji, pošto u okviru drugog kola grupe A Evrokupa u dvoranu "Aleksandar Nikolić" stiže Turk telekom (20.30). Interesantno, legendarnom stručnjaku će to biti tek druga međunarodna utakmica na klupi crno-belih koju će voditi u našoj prestonici, a prva je bila protiv Knor Bolonje, 12. marta 1992. (78:65).

Posle uspešnog otvaranja drugog po snazi evropskog takmičenja na gostovanju Hamburgu (106:97), "valjak" želi da protiv turskog tima produži seriju i ostane nepobediv. Najtrofejniji evropski trener će se prvi put u karijeri domaćoj publici predstaviti u ovom takmičenju, a posle 29 godina će ponovo predvoditi najdraži tim u evropskoj misiji kod kuće. Tada je kao iznuđeni "domaći teren" u skoro svim susretima bila Fuenlabrada, a sada će izaći pod svodove nekadašnje hale "Pionir".

Odlična uvertira pred ovaj duel bio je okršaj sa Krkom prošle subote na istom mestu, pošto je slovenački tim u dupke punoj dvorani kući ispraćen sa 47 razlike, što predstavlja jednu od najubedljivijih pobeda u istoriji ABA lige (92:45). Ne dovodi se u pitanje važnost navijačke podrške ni ovog puta, što ističe i Obradović.

- Prva utakmica pred našim navijačima u Evrokupu je i obaveza više da nastavimo u istom ritmu kao što smo igrali dosad, što znači najborbenije i do poslednjeg atoma snage. Ekipa Turk telekoma je imala nekoliko veoma dobrih utakmica, istina je da su odigrali nešto slabije u pojedinim mečevima, ali su otvorili Evrokup na veoma dobar način. Mnogo stvari odlučuju, ali naša agresivnost od prve do poslednje sekunde je nešto što je najvažnije - podvukao je strateg našeg tima.

Tim iz Ankare je na startu takmičenja slavio protiv francuskog Metropolitana (73:65), dok u domaćem prvenstvu prikazuje toplo-hladne partije (dve pobede i tri poraza), a u Beograd dolaze posle teškog poraza od Petkima.

U organizaciji napada sve polazi od dvojice bekova koji imaju pozamašno evroligaško iskustvo iza sebe - Aleksa Pereza i Erona Herisona, pa će ključ pobede biti u zaustavljanju tog tandema, kao i pik-end-rol igre sa nekadašnjim centrom Mornara Oktavijusom Elisom.

- Želimo da nastavimo pobednički niz - ističe Nemanja Dangubić.

- U goste nam dolazi iskusna ekipa i sigurno ćemo napraviti dobru pripremu, kako bismo došli do još jednog trijumfa. 

Herison: Čast je igrati protiv Željka

PRETNjA broj jedan za crno-beli tim biće Eron Herison, koji je prošle sezone nosio dres grčkog Olimpijakosa, a u uvodu ovog duela ističe jednu stvar.

- Veoma sam uzbuđen što ću se naći u jednoj takvoj atmosferi i biti u prilici da igram protiv velikog trenera kao što je Željko Obradović. Uzbuđen sam i što ću igrati protiv Kevina Pantera. Ovo je jedan od mečeva za koje živim. Doći ćemo i igrati koliko možemo, boriti se do poslednje sekunde - naglasio je Herison.

BONUS VIDEO - Novak u društvu supruge i dece vozio bicikl pored beogradske Beton hale

Pogledajte više