"DUDA JE BIO LORD, GOSPODIN": Ovako je o Dušanu Ivkoviću govorio grčki trener kog je Srbin stvorio!

Novosti online 20. 10. 2021. u 18:16

FOCIS Kacikaris, jedan od najpoznatijih grčkih košarkaških trenera, govorio o Dušanu Dudi Ivkoviću.

Foto: N. Paraušić

Kacikaris je na početku svoje trenerske karijere radio kao asistent u AEK-u, kada je trener bio upravo Ivković.

– Smatram sebe veoma srećnim što sam imao priliku da sarađujem sa Dudom, pogotovo na početku svoje karijere. Mnogo mu dugujem za časove koje sam dobio ne samo u takmičarskom delu, već i u menadžmentu, pripremi utakmica i treningu, ali i u disciplini koju je nametnuo – izjavio je Kacikaris i dodao.

– Pomagao je mnogim trenerima i uvek je bio raspoložen i polaskan kada je video kako se razvijaju i napreduju. Bio je ogromna ličnost. Iako je preminuo, ostaće sa nama jer će ljudi koji su radili sa njim nastaviti njegov rad. Duda najviše doprineo prosperitetu grčke košarke, jer je dugo radio u našoj ligi i mnogo promenio mentalitet igrača, trenera, novinara i navijača – naglašava Kacikaris.

Grčki stručnjak ističe da Ivković nije bio samo izuzetni poznavalac košarke, već i drugih stvari.

Foto: N.Paraušić

– Lord. To je bio Duda. Lord na svim nivoima. U košarci i životu. Veliku pažnju posvećivao je ličnosti svakog igrača i nije ga zanimalo samo kakav će da bude na terenu, već i kako će da sedi za stolom, da postavi pribor za jelo, da jede. Duda je bio više od vrhunskog trenera. To je bila životna lekcija i svaki put kad smo razgovarali, shvatio sam da ima sjajan instinkt za ljude i da je retko pogrešio. Samo s njim, uvek si morao da budeš spreman! U dvoranu niste smeli da uđete opušteni, jer je i on imao svoje ‘eksplozije’ i stalno je bio u ‘crvenom’. Smatrao sam to vrlo pozitivnim jer je to jedini način da se pripremite – zaključio Kacikaris.

Veliki trag ostavio je Dušan Duda Ivković, ne samo u evropskoj, već i svetskoj košarci. Veliko je pitanje da li će se ikada pojaviti neko nalik Ivkoviću.

Kacikaris je u sezoni 2018/2019 bio asistent u NBA ekipi Jute Džez, da bi nakon toga vodio Gran Kanariju i Malagu, čiji je aktuelni trener.

BONUS VIDEO

 

PRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU 

Pogledajte više