SAŠA ĐORĐEVIĆ, ZA "SPORT MAGAZIN": Virtus je bio izazov, Fener je još veći

Vladan Tegeltija

30. 09. 2021. u 12:00

POSLE 20 godina Saša Đorđević je vratio titulu Virtusu u Bolonju. Evroligaš Armani je počišćen sa 4:0. Međutim, eliminacija od Uniksa u polufinalu Evrokupa, što je značilo da će ostati bez Evrolige, uslovio je da Bolonjezi ne produže saradnju.

Foto arhiva VN

Ipak, Sale će u Evroligu, pošto je Fenerbahče nakon odlaska Kokoškova angažavao našeg bivšeg selektora, koga je na klupi nacionalnog tima zamenio upravo Kokoškov, koji je napustio i Istanbul i reprezentaciju Srbije.

- Bolonja je za košarku zahtevna sredina, puna očekivanja. Moj cilj je bio da izgradim nešto novo. Virtus je nestao iz Evrope na 20 godina. Hteo sam da povučem liniju i da svi gledaju unapred, jer se košarka promenila. Moj stručni štab i ja, igrači... vratili smo klub na mapu. Vratili smo i entuzijazam povratkom navijača - rekao je Đorđević posle osvajanja "palakanestra".

Sašu su tokom prošle sezone čelnici Bolonjeza smenili, pa sutradan vratili na klupu. "Korijere dela sera" je tada komentarisao da u Virtusu nisu uspeli da dobiju Skariola (kasnije upravo nasledio Saleta), ali ni Željka Obradovića. Nisu mogli, ili nisu hteli da prihvate ponudu. Ni Pjaniđani koji je na klupi Pekinga nije bio potpisan, kao ni Bjanki. Virtus se plašio da će sa Đorđevićevim odlaskom izgubiti i Teodosića, koji je na meti mnogih u Evropi, a i prijatelj je sa Sašom.

- Siguran sam da bismo pobedili 2020, jer smo vodili pred početak karantina. Napišite to velikim slovima - poručio je Sale pred odlazak iz Italije. - Skudeto je rezultat dugačkog procesa u koji sam stavio svoj način razmišljanja. Moji rezultati moraju biti ocenjeni na taj način.

DUDA JEDAN OD NAJVEĆIH

"Otišao je jedan od najvećih. Neka su ti lake nebeske visine. Počivaj u miru".

Ovako se Sale oprostio od Dušana Ivkovića.

- Večito sam zahvalan za sve lekcije, savete, nesebičnu podršku i prijateljstvo. Zvao me je dok sam bio selektor da me čuje, da savet, jer je smatrao da ima pravo i imao je uvek šta da mi kaže. Davao je podršku uvek.

Ispričana je toliko puta priča oko nepozivanja u reprezentaciju 1989. iako me proglasio najboljim plejem te sezone. Bolelo me, otišao sam u vojsku, ali sam kasnije shvatio kakav mu organizator uz Dražena treba i da je sve u službi tima.

U Istanbulu nisu čekali. Angažovali su ga čim se Virtus zahvalio. Sreli smo se u predivnoj "Ulker Areni", prilikom nedavnog gostovanja Partizana na turniru, gde je pred trening izdvojio vreme za razgovor.

Posle Željka i Igora, Srbin će opet voditi Fener. Poštuju se očigledno srpski treneri?

- Apsolutno! Pre svega zbog Željka Obradovića, koji je ovde ostavio neizbrisiv trag. Svima nama je utkao put i otvorio vrata na neki način. Sa naše strane, sigurno mu dugujemo veliku zahvalnost.

Foto arhiva VN

 

Bolonja jeste grad košarke, ali Evroligom kruži priča da Fener uz CSKA ima najbolju organizaciju:

- Svi mi koji smo novi ovde u Fenerbahčeu prepuni smo pozitivnih utisaka. Pre svega zbog kvaliteta ljudi koji rade u klubu i oko njega. Izuzetna toplina nas je dočekala. Vrlo su bliski našem karakteru. Osećamo se veoma lepo. Na nama je samo da radimo i da probamo da uradimo što više. Zatekli smo kvalitetne profesionalce, sa mnogo znanja. U suštini, ovo je klub gde je sve sređeno. Svako zna svoj posao. Pre svega tu mislim na generalnog menadžera Mauricija Geradinija, predsednika Sertača, kao i na glavnog predsednika Ali Hoča. Svi su uvek prisutni. Nisam imao predstavu o veličini Fenerbahčea u celini, kao sportskog društva. Nisam ih na taj način video, tako da me je to jako prijatno iznenadilo.

MALI, KOJE SI TI GODIŠTE?

SALETA je pogodila vest o odlasku Bobana Petrovića:

- Grba je bio suspendovan zbog tehničkih. Ja sam se kao junior "skinuo" protiv Bosne sa njegovom devetkom. Boban mi je prišao i pitao posle utakmice u svlačionici.

"Mali, koje si ti godište?".

Na moj odgovor da sam '67. kazao je.

"Grbo, od sada sam cimer sa Saletom. Isto smo godište! (Boban bio 1957.)"

- Prihvatio me je kao najbližeg. To mi je mnogo značilo. Otišao je jedan veliki čovek, sjajan, moderan igrač tog doba, ljudina.

Tokom priprema odigrali ste i pripremni meč sa Partizanom?

- Protiv nas su ušli u utakmicu sa tri produžetka u nogama. Nisu mogli da budu na nivou svoje energije. Mi smo iskoristili to. Utakmica sa njima nam je poslužila da napravimo korak napred, da razbijemo tremu kod nekih igrača, pošto se posle godinu dana publika vratila u dvorane.

Foto arhiva VN

 

Evroliga ?

- Izazov, njoj smo moji saradnici i ja i stremili. Zaista mi se dopao doček sa "Dobro došli u porodicu Fenera", jer dugo nisam čuo ništa slično. Sada samo moram da uspem da budem deo ove porodice. Zato sam veoma zahvalan i počastvovan što sam ovde - završio je mnogo odmereniji, iskusniji Sale, željan da izbegne medijsku pompu i u miru odradi ono za šta je doveden na Bosfor.

Pogledajte više